Pátek, 26 dubna, 2024
Kultura

Zázemí pro Kolárku: v suterénu po Dukle nebo v bývalé hasičce?

V roce 2016 se v Blansku objevily snahy vytvořit prostory pro divadlo Kolárka v suterénu bývalého hotelu Dukla. Projekt se nesetkal s odezvou místních zastupitelů a zdálo se, že nápad víceméně vyšuměl. Ovšem stále se nevyřešilo neuspokojivé zázemí divadelníků, které je v havarijním stavu. A navíc s budovou jsou jiné plány.

Předsedkyně spolku Circulus a ředitelka divadla Kolárka Eva Petrželová za lepší prostory pro divadlo a herce stále bojuje. „Budova na Kollárově ulici patří Jihomoravskému kraji a Základní umělecká škola Blansko ji spravuje, respektive nespravuje, takže je v havarijním stavu, a město má jiné priority. Ze strany města nebyl projeven zájem o využití budovy, ani ZUŠ nemá zájem o využití pro své obory. Je to velká škoda, že se nenašlo řešení,“ podotýká Petrželová s tím, že již příliš nepočítá s možností, že by Divadlo Kolárka mohlo do budoucna zůstat na současné adrese. Zastupitelé Jihomoravského kraje totiž uvažují o tom, že by se stavba upravila pro jiné účely, například pro sociální služby.

Sen o divadle v centru města však ještě může dostat reálnou podobu a podzemí po hotelu Dukla zůstává stále ve hře.

Starosta Jiří Crha také hledá různé možnosti. „Divadlo považujeme za dobrou věc ve městě a chceme je podpořit,“ tvrdí Crha a zvažuje, kam by se Kolárka mohla uchýlit. Nyní se podle něj bude řešit využití budovy bývalé hasičky a v letošním roce také chtějí zastupitelé rozhodnout o osudu suterénu Dukly. Ten je nejprve třeba vyklidit a zjistit, proč se v něm pořád drží vlhkost. Obě místa by pro divadlo připadala v úvahu. „Dále se nabízí Dělnický dům,“ míní starosta, ale Petrželová namítá, že tam není místo pro pravidelnou divadelní činnost.

Každopádně podle starosty nelze ve městě budovat nic nového, ovšem v rámci revitalizace předzámčí si umí představit, že by divadlo v centru města mělo svoje místo, ať už je to hasička nebo podzemí po Dukle. „Ale rádi bychom to pojali jako multifunkční prostor, to znamená, že by se tam pořádaly třeba i koncerty,“ doplňuje Crha. V případě hasičky by se pak Kolárka pravděpodobně o zázemí dělila s tanečním oddělením Základní umělecké školy Blansko.

Proti multifunkčnímu prostoru se Eva Petrželová neohrazuje, ale tvrdí, že je nutné, aby bylo vytvořeno prvotně zázemí a prostor pro divadlo a v něm by se konaly i další akce. „Toto místo samozřejmě může sloužit i ke koncertním, klubovým akcím apod.  Blansku chybí komorní, technicky a akusticky dobře vybavený, prostor. V něm se pak jistě dají konat různé akce pro veřejnost či školy,“ vysvětluje ředitelka divadla s tím, že taková strategie byla ostatně i v prvním zamítnutém návrhu k využití podzemí Dukly.

„Doufám, že tentokrát, sice již ve zhoršených podmínkách, budou k realizaci pozvání opravdoví profesionálové na danou problematiku. Kulturní politika v Blansku nebyla doposud žádná. Chybí tady koncepce. Možná se na základě nového složení radnice kultura ve městě změní,“ doufá ředitelka divadla.

„Zatím neházím flintu do žita. Můžeme však hrát v Brně, v okolních kulturních domech. Naše představení jsou neustále poptávána. V roce 2018 jsme uvedli čtyři premiéry,“ říká Eva Petrželová, které se během let povedlo vychovat mnoho nadšenců pro divadlo, jak herců, tak scénáristů a režisérů. Mnohým se podařilo prosadit i mimo blanenský okres.

Divadlo Kolárka již získalo uznání mezi amatérskými divadly, je v celorepublikové databázi divadel. „Ruku na srdce, je v nejbližším okolí divadlo, které se může chlubit takovou základnou a úspěchy?“ poukazuje Petrželová. Není tajemstvím, že Divadlo Kolárka  má mnoho plánů do budoucna.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..