Čtvrtek, 28 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: Potřebuje Blansko tiskového mluvčího?

Před několika týdny odhlasovala Rada města Blanska zřízení nové pracovní pozice tiskového mluvčího. Někdo říká, že jsou to vyhozené peníze, jiný zase souhlasně přikyvuje. Potřebuje Blansko skutečně někoho, kdo za úředníky bude komunikovat? Potřebujeme tiskového mluvčího i přesto, že z rozpočtu města nyní budou odcházet peníze za nového zaměstnance?

Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci: tiskový mluvčí. Termín podání přihlášky byl stanoven na 3.12., nástup od 2.1. 2019. V podmínkách výběrového řízení bylo mimo jiné vzdělání vyšší odborné školy s 10 lety praxe ve sdělovacích prostředcích nebo vysokoškolské vzdělání s praxí tříletou, samozřejmě vynikající komunikační schopnosti, samostatnost, orientace v zákoně o obcích a další…

Zpráva s tímto obsahem byla zveřejněna na webu blansko.cz a na facebookových stránkách města. Následně byla také čtenáři patřičně okomentována. Například M.B.: “Fakt úžasné. Místo financí na nějakou nadaci, postižené, seniory, se prachy vyflákají na plat dalšího zbytečného  zaměstnance, páč takové pozice jsou sice k h.vnu, ale vytvářejí zeď k politikům a jsou moderní.” Nebo jistý L.T.: “Dle mého mínění zbytečná pozice pro obec této velikosti. Nehledě na fakt, že uvedená platová třída neumožňuje to, aby bylo místo obsazeno skutečným odborníkem v oblasti PR. Tudíž to bude jen nějaké kvazi-řešení!”

Už delší dobu nepokládám komentáře na sociálních sítích za názor většiny. Jsou to pořád jedni a ti samí popichovatelé, kteří místo aby vynesli vlastní kůži na trh, raději si založí falešný profil a pod rouškou anonymity vykřikují tak nahlas, jak jen to jde. Ovšem tyto jejich výkřiky mohou ovlivnit názor mnoha lidí, kteří “jdou jen tak kolem”. To samozřejmě i já, ale v tomto případě se snažím nahlédnout na situaci z několika stran a pod své mínění se taky s klidem podepíšu.

Zpátky k tématu. Našemu městu již hodně dlouhou dobu chybí dvě věci: Jednak je to komunikace – nejen s novináři, ale i s občany. O tom taky krátce po volbách psala kolegyně Marie Hasoňová. Druhou věcí je sebepropagace a veřejné mínění, neboli PR. V obojím Blansko již léta tápe a pokulhává. Zřejmě mi potvrdí každý novinář, že použitelnost výstupů z tiskových konferencí a tiskové zprávy obecně zaslouží renesanci okořeněnou pěknou porcí profesionality.

V mnoha případech se také stává, že se novinář nemůže dovolat úředníkovi, kterého potřebuje, a když se tak konečně stane, volaný má na práci spoustu jiných věcí, než se bavit s tiskem. I zde pomůže tiskový mluvčí. No a sebepropagace? Na té město dosud pracovalo dost bídně.

Abych zaměstnancům města zase tolik nekřivdil… Pravdou je, že posledních měsících na facebooku přibylo aktivity, ale ani tak se profil blanenské radnice zdaleka nepřibližuje četnosti, pestrosti ani kvalitě příspěvků v některých sousedních městech.

Ještě bych se rád vyjídřil k názoru jednoho z diskutujících o tom, že tiskový mluvčí bude stavět zeď politikům. Politici určitě mají své práce dost, a kdyby měli řešit pouze intervence občanů a diskuse na sociálních sítích, zřejmě by nedělali nic jiného. Myslím si, že tiskový mluvčí města by místo zdi měl stavět naopak most mezi relevantními podněty zvenku a vedením města. Protože k tomu by měla tato funkce sloužit především. Na radnici si určitě nikdo nemyslí, že zřízením nové funkce tiskového mluvčího zavřou před veřejností dveře a přestanou s ní komunikovat. Pokud ano, budou sami proti sobě.

Já si fungování tiskového mluvčího představuji tak, že v médiích uvidíme více a častěji práci starosty i místostarostů, budou pravidelně a ve větší míře zveřejňovány kvalitní tiskové zprávy a naše město bude propagováno nejen tady u nás, ale i za městskými hranicemi. Hlavně budou kvalitně zásobovány informacemi jak média, tak občané. Ano, Blansko v tomto ohledu tiskového mluvčího skutečně potřebuje.

Ale…

Jedna věc mi vrtá hlavou. Proč město vypisuje výběrové řízení na novou pracovní pozici, když by mohlo úlohou tiskového mluvčího pověřit někoho z vlastních řad; někoho, kdo má zkušenosti a mohl by tuto práci vykonávat paralelně s tou současnou? Proč o tom píšu… Zjistil jsem si, že v našem sousedství mají také tiskového mluvčího. Vytváří téměř celý obsah Boskovického zpravodaje, píše veškeré tiskové zprávy, aktualizuje webové stránky, denně přidává na facebook města nové příspěvky. A dělá to skvěle! Občané Boskovic jsou tak neustále v obraze, co se u nich ve městě děje. Proč to může jít jinde a u nás v Blansku ne? Zvážila radnice vůbec tuto možnost?

Mám totiž obavy, aby náplň tiskového mluvčího v Blansku také nesklouzla k tomu, že bude tvořit obsah Zpravodaje. Možná by to dávalo smysl, jenomže blanenský Zpravodaj už dva redaktory na plný úvazek zaměstnává (nepočítám šéfredaktora, kterým je ředitel KSMB Jaroslav Jeřábek, jelikož žádný jeho příspěvek jsem v životě nečetl).

To bychom se  pak mohli opravdu bavit o vyhazování peněz oknem, protože na městské noviny jsou tři krky skutečně velikým přepychem. Bojím se, aby se tu po Novém roce neobjevil úvodník s názvem „Potřebuje Blansko tři redaktory pro svůj Zpravodaj?“

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..