Středa, 24 dubna, 2024
Nezařazené

Anonymní alkoholici v Blansku: již sedm let

Již sedm let funguje na Blanensku skupina Anonymních alkoholiků Proměna. A pět let trvá spolupráce s místní nemocnicí, kam členové skupiny docházejí, aby pomohli pacientům, kteří bojují s alkoholem. Vždyť kdo by mohl lépe pomoci lidem, kteří mají problémy s alkoholem, než ti, kteří si vše zažili na vlastní kůži?

„Přesně před pěti lety přišli zakladatelé této skupiny Jirka a Tomáš do Nemocnice Blansko a nabídli svoje služby. Ani na vteřinu jsme tenkrát nezaváhali. Přesvědčil nás především osobní vzor v podobě Tomáše a Jirky, abstinujících alkoholiků. Tenkrát nám každý povyprávěl až naprosto neuvěřitelný životní příběh, který s námi opravdu zacloumal. Když jsme na vlastní oči viděli, co si tito dva lidé opravdu zažili, na jaké dno si sáhli a kým jsou nyní, vlila se nám do žil obrovská naděje. Naděje, že změna je opravdu možná,“ řekla tisková mluvčí blanenské nemocnice Kateřina Ostrá.

Příchody Anonymních alkoholiků do nemocnice pomáhají nejen pacientům, ale i samotným zdravotníkům, kteří se musejí o opilé pacienty starat. Dostávají tak informace službě a vidí na vlastní oči, že nic není ztraceno. Pokud mají alkoholici zájem, mohou se vrátit do normálního života. Jejich práce v nemocnici jim pak nemusí připadat zbytečná.

Každý, kdo má problém s alkoholem, ať už osobně, nebo jeho rodinný příslušník, může přijít každou středu v 17.30 hodin do budovy Oblastní charity na Starém Blansku naproti kostelu. Základním pravidlem této komunity je anonymita, takže nikdo nemusí mít strach, že slova, která v místnosti vysloví, budou nějak zneužita. Neuvádí se ani příjmení a další osobní údaje, všichni se oslovují pouze křestním jménem a tykají si. Kdo nebude chtít mluvit, nevadí, třeba mu pomůže jen vyslechnutí osudů druhých.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..