Čtvrtek, 28 března, 2024
Volný čas

Tomík a Niki cestují po Československu

Inspirace pro nejmenší, připomenutí pro dospělé! Zábava pro všechny! 

Zábava, která má smysl. První československé duo Tomík a Niki učí děti česky a slovensky. Projekt vznikl na základě letošního 100. výročí založení Československé republiky.

Dva mladí talentovaní umělci – Slovák Tomík a Niki z České republiky, zjistili, že si někdy ani oni sami navzájem nerozumí. Občas se diví, co jaké slovo znamená, natož malé děti aby věděly všetko, čo kdo hovorí. Proto se rozhodli tuto skutečnost změnit. Skvěle se u toho baví oni i děti.

Formou krátkých videí, které trvají do pěti minut, se diváci skrze jednoduchý příběh naučí pár nových slovíček a na konci videa si je vždy zrekapitulují. Poutavá grafika osloví i předškolkové, avšak nejvíc jsou videa svým obsahem směřována na první stupeň základních škol.

Tomíka a Niki můžete vidět také na živo. Originální československá show – divadelní, interaktivní s cirkusovými prvky s cílem zjednodušeně a zábavně předat informaci, co se odehrálo za posledních sto let.

Vše je odlehčené a hravé. Silná a významná období, např. druhá světová válka, politické režimy, jsou vysvětleny na přikladu pohádek, avšak kostra a poslání jsou neměnné. Na show potkáte např. hrůzostrašného draka Adolfa, zjistíte, jak by to bylo, kdyby karkulka žila za komunismu, uslyšíte písničky, které jsou známé v ČR i SR, např. Pec nám spadla nebo Prší, prší, avšak slova jsou nová a určitě vás mile překvapí. Zažijete spartakiádu a pořádnou oslavu výročí, kde nechybí ani dort a mnoho dalšího.

Přestože je projekt zaměřen na dětského diváka a děti reagují úplně neuvěřitelně a nadšeně (např. po představení se nezdraví jinak než ČESLOO!), zájem a krásné ohlasy jsou i z řad dospělých.

Cílem celého projektu je děti inspirovat, vyvolat v nich zájem, který už samy rozvinou a ve starším věku třeba i opravdu ocení.

Postupně Tomík a Niki objedou celou Českou a Slovenskou republiku. Již jste je mohli vidět v Blansku, kde se uskutečnila premiéra, dvakrát hráli v Brně, pozvání přijali také na východní Slovensko do školy v Prešově. Při té příležitosti vystoupili také v Levoči, kde se slavilo významné 100. výročí ČSR.

Během listopadu je uvidíte v Nitře, Bratislavě na pohádkovém festivalu a na mnoha dalších místech.

Sledovat je můžete na Youtube či facebookovém profilu Tomík a NiKi, Československé duo.

Česloo!

-red-

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..