Sobota, 20 dubna, 2024
Volný čas

Vláčkem po zahrádce, večer do sklepního depa

Letos zahájil již třetí sezónu. Jiří Šimkůj z Blanska má o letních nedělních odpoledních o zábavu postaráno. Prohání vláček na zahrádce před svým domem na Divišově ulici. 

Mašinka vyrazí z nádraží a projíždí městečkem, které Šimkůj vyrobil letos přes zimu. Tuto zahradní atrakci zpřístupnil veřejnosti – kdokoli se může o letních prázdninách každou neděli odpoledne od dvou do pěti hodin přijít podívat. Některé děti prý vydrží koukat i hodinu. Na konci „směny“ zajede s vláčkem po kolejích až do sklepa. „To se dětem líbí nejvíce,“ podotýká důchodce. 

Železnice (úzkokolejka) i městečko jsou vyrobeny v měřítku 1:22,5 oproti realitě. Mezi modely budov nechybí ani věrná kopie jeho domu. Letos přibyla i kabinková lanovka. „Ta zatím není funkční, ale rád bych ji časem zprovoznil, jakmile seženu vhodný strojek,“ plánuje majitel železniční tratě. Lidé si podle něj již zvykli zajít se na kolejiště podívat. Mnozí chodí pravidelně. Po domluvě je ochotný pouštět vláček i v týdnu třeba dětem z mateřské školy. 

„Natáčela tu i televize Barrandov. Točili asi hodinu, se mnou nahráli asi desetiminutový rozhovor, z kterého ve dvouminutové reportáži pustili jednu větu,“ směje se Jiří Šimkůj, kterého je možné také občas zahlédnout na veřejných akcích určených pro rodiny s dětmi, kam vozí přenosný menší přenosný model železnice. 

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..