Čtvrtek, 2 května, 2024
Úvodníky

Úvodník: Kdo nemůže v noci spát?

Minulý víkend z pátku 8.6. na sobotu 9.6. proběhla plánovaná a zastupitelstvem města odsouhlasená úplná výluka z nočního klidu. Měla své opodstatnění. Na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka probíhal čtyřiadvacetihodinový závod You Dream We Run, který na ovál ASK přilákal tisíce lidí. Nebyla to ale jediná akce. Muzika hrála, břinkala, a veselí se neslo celým městem až do pozdních nočních hodin. Proti táboru spokojených bavících se účastníků akce stáli na druhé straně i ti, kteří by raději spali. 

V prostorách zahrádky Starobrněnské pivnice Velvet se ve stejný den jako samotný závod uskutečnila akce s názvem Oslava slunovratu. Probíhala od 18 hodin do 6 hodin do rána. Vím moc dobře, že konkrétně na Zborovcích byly vždy problémy s nočním klidem a spousta těch, kteří preferovali spánek před hlučnou hudbou, pravidelně posílala městskou policii s žádostí okamžitého umlčení veškeré zábavy. Proto tu žádné zábavy přes 22. hodinu už velmi dlouho neproběhly.

„Využili jsme výluky z nočního klidu k uspořádání party, která trvala celou noc. Vystupovala tu desítka DJ, pilo se, jedlo a tančilo skutečně až do rána. Akci jsme řádně nahlásili, dokonce byla informována jak městská, tak státní policie. Ty jsme oslovit sice nemuseli, ale chtěli jsme, aby bylo vše podle regulí. Z naší strany nebyla porušena žádná vyhláška ani zákon,“ zní vysvětlení vedení podniku Velvet. „Policie nám v noci volala, že obyvatelé přilehlých bytovek volají, zda bychom to opravdu nemohli alespoň trochu ztlumit. I tomuto jsme vyhověli, přestože jsme nemuseli. O půlnoci se citelně ztlumila hudba a od 2 hodin už hrála spíš jenom pro poslech. Myslím si, že i pořadatelsky jsme akci zvládli. V okolí restaurace nebylo nic rozbité, počmárané ani zdemolované,“ dodal majitel.

Stížností se ale podle něj i přesto našlo víc než dost. „Dřív jsme tady nemohli dělat nic, protože nám to nebylo umožněno. Prostě nám na městě akci neschválili a hotovo. Zatímco jinde se mohlo hrát třeba aspoň do půlnoci, zde nám tato možnost byla odpírána, byť třeba jen dvakrát ročně,“ vzpomíná provozovatel pivnice. „Na jednu stranu se lidem nedivím, ale na straně druhé byli všichni o skutečnosti, že v celém městě je zrušen noční klid, včas informováni. My jsme jen využili situace, kterou nám město umožnilo vyhláškou.“

To je ale blamáž! Kdo za to může? Vypadá to na patovou situaci. Za viníka můžeme s klidem označit zákon o nočním klidu, který vešel v platnost na podzim roku 2016. Podle tohoto nařízení nyní noční klid řídí takzvaná obecně závazná vyhláška, kterou schvaluje zastupitelstvo města, váže se ke konkrétním termínům a platí na celém území města. O tom, jak je tato vyhláška nesmyslná, jsme se mohli přesvědčit už loni. Bylo schváleno několik termínů, ve kterých byl noční klid zkrácen. Šlo vesměs o akce přímo podporované městem. You Dream We Run, ohňostroj na Silvestra, Bambifest, Morava Park Fest, víkend okolo sv. Martina a asi tři další termíny v létě, které umožňují pořadatelům podnikání ve formě venkovních akcí. V reálu to vypadalo tak, že například poslední pátek v srpnu bylo celé město i městské části plné akcí, muzika hulákala ze všech koutů a pořadatelé vesměs spokojení nebyli, jelikož účastníci zkrátka měli velký výběr a logicky se rovnoměrně rozptýlili podle toho, jaký druh zábavy jim byl nejbližší. Druhý tábor těch, kteří se raději vyspí, neměl jinou možnost než strávit noc u příbuzných mimo město nebo požít silný prášek na spaní.

„Lidé nám dost nadávají a vyhrožují, že proti nám napíší petici. Ta ale není na místě, skutečně jsme nepochybili. Pokud na městě schválí úplné zrušení nočního klidu kvůli charitativnímu běhu, nezbývá všem než přijmout fakt, že akce mohou proběhnout i mimo Sportovní ostrov,“ uzavírá provozovatel pivnice na Zborovcích. 

Co k tomu říct? Sepište petici a pošlete ji do Prahy. Tam se totiž zákon týkající se nočního klidu schválil. Nemůže za něj pořadatel letní zábavy, ten pouze využívá vzniklé situace za účelem podnikání. A pokud vás napadne, že na vině jsou zástupci našeho města, měli byste si uvědomit jednu věc. Jestli nepovolí v příštích letech žádné omezení nočního klidu, můžeme se všichni rozloučit s letním kinem na náměstí, s ohňostrojem na Silvestra a taky s jakoukoli kulturou překračující rámec 22. hodiny. Království bez hudby a tance je smutné království. Je tohle skutečně to, co chceme?

Martin Müller

Jeden myslel na “Úvodník: Kdo nemůže v noci spát?

  • Dobrý den, původně jsem chtěla napsat obsáhlý rozbor, ale protože se mi nechce psát, tak jen stručně. Vůbec se nedivím lidem, že jim niční hluk vadí. Doba, kdy hlučné noční akce byly zpestřením fádního života, už je pryč. Dnes je normou téměř neustálý hluk a pokud někdo bydlí tak strategicky, že z toho rambajsu nevyjde celý týden, tak se mu vůbec nedivím. Nebudu říkat, kde bydlím, ale pro mě osobně, jsou páteční i sobotní noci v létě pomalu tragédií. Téměř každý týden v nedaleké hospodě svatba, rekord bylo hlučné hraní téměř do 3 hodin do rána, občas tamtéž páteční hlučná akce – po půlnoci se nedá v těchto dnech otevřít okno kvůli taxíkům jezících do blízkého klubu. Kvůli určitým důvodům nemůžu spát o víkendu do 10 a taky nebydlím v klidu u lesa, takže tyto stěžující si občany plně chápu. Podobné hlučné akce jsou dnes již vyprázdněnou formou o ničem.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..