Středa, 24 dubna, 2024
Volný čas

Muzeum: O včelách a lidech

Ještě do 27. května je možné v Muzeu Blanenska zhlédnout výstavu, která se věnuje životu včel a je určená především dětem. Ty si mohou zahrát zábavné tematické hry a domů si odnést vykrojenou ozdobu z plátu včelího vosku. 

Výstavní panely, na nichž návštěvníci získají informace o včele medonosné, muzeum zapůjčilo z muzea v Šumperku. Děti i dospělí si mohou také prohlédnout historické úly, medomety a potřeby pro včelaře. „Formou interaktivních her se především děti dozvídají o vývoji a životě včel. V době, kdy se probouzí jaro, se výstava hodí k návštěvě jak pro školy, tak pro rodiny s dětmi,“ zve ředitelka muzea Pavlína Komínková. 

Dlouholetý včelař a předseda Ústřední kontrolní komise Českého svazu včelařů Josef Hanuška na vernisáži pohovořil o životě ve včelstvech a o fungování včelích společenství. Upozornil na to, že lidé by se v mnohém mohli od včel učit. Včely tu byly mnohem dříve než člověk. Bez nich by příroda nefungovala. „Říká se, že až na světě umře poslední včela, zbývají lidstvu poslední čtyři roky života,“ vyslovil Hanuška myšlenku, která je často vkládána do úst Alberta Einsteina. 

Na Blanensku v současné době působí asi 1100 včelařů se zhruba deseti tisíci včelstvy. Kromě medu se využívají i další včelí produkty, jako například vosk, pyl, včelí jed, propolis či mateří kašička. 

„Výstava je svým zpracováním určena především dětem, které si prostřednictvím zábavných her vyzkoušejí různé včelí profese. V rámci včelích společenstev mají včely určené role od začátku až do konce včelího života a vědí přesně, co mají dělat,“ představila zpracování výstavy Tereza Chalupová, která výstavu připravila v blanenském muzeu. 

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..