Pátek, 19 dubna, 2024
Radnice

S navyšováním míst v mateřských školách město zatím nepočítá

Zatímco v nedávných letech se mateřské školy v Blansku rušily, nyní se dostává ke slovu otázka, zda to bylo moudré. K 1. 9. 2020 nastává na základě novely školského zákona povinnost přijímat do mateřských škol děti od dvou let. Zákonodárci tak reagovali na požadavky mnoha rodičů, kteří požadovali umístění dětí mladších tří let do školek. Jak se na tuto situaci připravují zřizovatelé mateřských škol? 

Zřizovateli, kterými jsou města a obce, připadne povinnost přijmout do mateřské školy všechny dvouleté děti, jejichž rodiče si to budou přát a jejichž trvalý pobyt se nachází ve spádovém obvodu školky. Nelze předem odhadnout, kolik rodičů bude mít skutečný zájem, nicméně místa by měla být pro děti vytvořena. Jinak má obec, v níž má dítě trvalý pobyt, povinnost zajistit mu místo v jiné mateřské škole.

Odborníci (pedagogové, psychologové, zástupci zřizovatelů, MPSV ČR, učitelky, zástupci dětských skupin, rodinných center, a další) se sešli se senátory na veřejném slyšení s názvem „Dvouleté děti nepatří do školky, ale do náruče mámy“. Zde padaly argumenty, proč malé děti do věku tří let mají být se svojí maminkou.

Všechny rodiny však nemají stejné finanční podmínky, a tak v případě nejnutnějším mohou být děti začleněny do dětských skupin nebo rodičovských (mateřských) center, aby rodiče mohli chodit do práce.

„Veřejné slyšení odhalilo, jak těžko lze do zákonů, vyhlášek a předpisů zachytit problematiku každodenního života. Snaha vše obsáhnout vede často k přijímání ustanovení, která se v praxi ukáží jako nevhodná a nedomyšlená. Je to nejen případ ustanovení o docházce dvouletých dětí do MŠ, ale i pamlsková vyhláška,“ vyjádřila se senátorka Jaromíra Vítková.

Povinnost přijímat do mateřských škol děti od dvou let způsobí v běžných MŠ problémy, protože v jedné třídě budou věkově velmi rozdílné děti (s různým stupněm zvládání hygieny, samoobsluhy, apod.), bude to náročné pro učitelky i děti mladší i starší. Budou mít problémy i zřizovatelé s kapacitou škol. „Pokud mají být dvouleté děti přijímány do mateřské školy, je nezbytné, aby byly prostory a vybavení na toto připraveny. Stejně tak je nutné počítat s posílením personálního zajištění o pečující osoby,“ upozornila Vítková.

Zatímco Boskovičtí reagovali na novelu zákona žádostí o dotaci na zbudování přístavby mateřské školy na ulici Bílkova a obdrželi na ni 21 milionů korun, Blanenští ještě vyčkávají a do stavebních úprav, rozšiřujících stávající školní budovy, se zatím nepouštějí.

„Jsme přesvědčeni o tom, že dvouleté děti by neměly být plošně do mateřských škol přijímány, a věříme, že se v dohledné době podaří přijmout novelu školského zákona, která povinnost pro obce zajistit kapacitu MŠ i pro dvouleté děti zruší. S touto snahou se mimo jiné netají předseda školského výboru parlamentu pan Klaus ml., který snad jako dostatečně zkušený pedagog a školský manažer dokáže racionálně své kolegy v parlamentu o nesmyslnosti této povinnosti pro obce přesvědčit,“ sdělila vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Městského úřadu Blansko Petra Skotáková.

„Pokud parlament příslušnou novelu nepřijme, budeme na to muset jako město zareagovat, a to nejspíše stavbou zcela nové mateřské školy. Neumím si však představit, že je reálné, aby kterákoli obec plně vyhověla dikci zákona a zajistila kapacitu úplně pro všechny dvouleté děti, a to včetně našeho města,“ doplnila Skotáková.

Podle ní bude také plošné umisťování dvouletých dětí do MŠ znamenat enormní nárůst počtu pedagogických pracovníků, dětských chův nebo zdravotních sester. Pokrýt tyto mzdové náklady by však měl být schopen stát, tudíž zástupci města nepočítají s tím, že by jako zřizovatel město nějak výrazněji přispívalo na mzdové náklady zaměstnanců MŠ. „Protože děti mladší tří let už v několika MŠ v Blansku máme, případné potřeby (např. upravené sociální zařízení, nočníky, speciální hračky apod.) v průběhu roku postupně MŠ pořizují,“ zmínila vedoucí odboru.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..