Středa, 24 dubna, 2024
Volný čas

RAJBAS 2017

Festival filmu, setkání a dobrodružství. To je tradiční blanenský Rajbas. Od ostatních filmových cestovatelských festivalů (expedičních kamer) se liší právě přesahem do dalších oblastí. Motto letošního devatenáctého ročníku znělo: Víkend plný dobrodružství. Součástí festivalu jsou závody, koncerty, workshopy, tanec i výprava do podzemí Moravského krasu. 

Rajbas není o tom, přijít a sednout si do kina k filmu. Jeho oblíbenou součástí jsou i doprovodné aktivity, jako například běh do kopce se zátěží pětilitrového soudku limonády od kostela sv. Martina na Starém Blansku do Hořic nebo noční šifrovačka Megbolondul. Té se zúčastnilo třicet družstev.

Jde jednoznačně o nejpestřejší festival podobného zaměření. Nejpozoruhodnější je to, že průběh festivalu není pouze v rukou organizátorů, ale tvoří jej i sami návštěvníci. „Například vyvrcholení sobotního večerního programu jde mimo naši režii. Účastníci vezmou kytary, v šatně se hraje. Je to zpívající šatna. Večer je vždy i pro nás překvapením, o čem to bude,“ říká ředitel festivalu Milan Daněk.

Festival je také plný osobností. „Tyto osobnosti opět přijely do Blanska a byly to výjimečné příběhy a výjimeční lidé. Organizátoři se každý rok snaží představit i místní osobnosti, takže letos byl pozván mistr světa triatlonu – Milda Bayer z Boskovic. Jeho příběh, kdy se v sedmdesáti letech stal mistrem světa předního triatlonu, je úžasný a dokazuje, že i ve starobním důchodu se dá dělat vrcholový sport,“ upozorňuje Daněk.

Nejedná se však jen o příběhy, které někdo vypráví z pódia, ale i o příběhy, které se zažívají během akce nebo na samotné cestě na festival. Jednou ze součástí Rajbasu je totiž soutěž NaFest. „Ta se stala již legendou a nemá obdoby snad nikde, protože žádný festival asi nemá soutěž o tom, jak se diváci dostávají na festival. V tomto jde nejen o výkony, ale i o legraci a recesi, jež zažívají jednak samotní účastníci akce, kteří se na ni dopravují a cestu dokumentují, a jednak veřejnost, která se na prezentaci potom může podívat,“ vysvětluje Daněk. Letos se sešlo devět soutěžních snímků a jejich promítání bylo neformálním vyvrcholením festivalu.

Hlavním tématem sobotního večera se stal Matěj Balga. Tento šestadvacetiletý mladík z Hodonína vyjel na východ a po třech letech se vrátil ze západu. „Cesty kolem světa už jsou běžnou záležitostí, ale on vyrazil na kole a s sebou si vezl nafukovací kajak. Zdolal vrcholy nad 5 000 metrů, navštívil 42 zemí na pěti kontinentech, ujel odhadem 25 000 kilometrů. Úžasné zážitky zažil na Amazonce. Kdo byl na Amazonce, tak ví, jak je plná vírů a nebezpečných peřejí, a on na nafukovacím člunu s kolem na přídi absolvoval 2 000 kilometrů. To jsou neuvěřitelné zážitky. Na závěrečném večírku navíc předvedl brilantní hru na housle. Další účastníci vytáhli kytary a bubny a tančilo se do třech do rána,“ popisuje atmosféru ředitel festivalu.

Podle něj asi největší úroveň, jak početně, tak do kvality, měla filmová soutěž Okem dobrodruha. Filmy hodnotí hned dvě poroty. Jedna porota sedí přímo v kině během veřejné projekce a filmy vidí poprvé. Je složena ze zkušených profesionálů (Mirek Náplava si letos k sobě přizval Jindru Böhma) a ti udělují cenu „Srdcaři“, kdy vybírají nejlepší příběh, který je dělán srdcem a u něhož nezáleží až tak na profesionální kvalitě, ale na tom, co do něj autor dal. Cenu získal film Mrazivá poezie na Jasankách (ke zhlédnutí na www.filmdat.cz – pozn. red.).

Druhá porota, která je složena také z odborníků – předsedou je Jan Popelka, hodnotí filmy zejména po filmové kvalitě. V této kategorii zvítězil snímek Zachránci hadů na Bali od manželů Matěje a Zuzany Dolinayových (ke zhlédnutí na www.youtube.com).

Festival Rajbas 2017 se konal pod záštitou starosty města Blanska a podílejí se na něm desítky organizátorů. Více fotografií zachycujících jedinečnou atmosféru festivalu najdete na www.facebook.com/FestivalRajbas/.

-mha- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..