Úterý, 23 dubna, 2024
BlanskoKulturaVolný čas

Guláše, slunce a dobrá nálada. V parku se vařilo

Umíchat z ingrediencí v titulku skvělou akci, která se v Blansku stala tradicí, nebylo vůbec těžké. Uvařit nejlepší kotlíkový guláš však není jen tak. Pokusilo se o to v sobotu 29. července deset týmů, které se utkaly na čtvrtém blanenském Gulášobraní v zámeckém parku. Souboj vařeček nebyl jednoduchý a letošní ročník přinesl oproti minulým změnu na stupních vítězů. 

Zúčastnila se družstva se zkušenostmi z minulých let, a to Kolejová, Kokotým, Radniční tým, Vyhrnutej rukáv, Vařmeni, Oranžový tým. Nově do soutěže vstoupily týmy Nemocnice, Plavci, Zrcadlo a Senior tým.

Základní suroviny obdrželi všichni soutěžící stejné: osm kilogramů hovězího masa, cibuli, chléb, vodu. Dále měli všichni stejný kotlík a dostali dřevo na topení. Další přísady už si mohl každý přinést svoje vlastní. Někdo experimentoval, někdo vsadil na jistotu. V kotlících se tak kromě základu ocitly desítky druhů koření, různé uzeniny, zelenina, fazole, houby i tekuté alkoholické pochutiny. Někdo zdůrazňoval bio kvalitu svých přinesených surovin. Tak trochu alchymie, určit správný poměr všech ingrediencí. Ale o tom, že méně je někdy více, svědčily i výsledky hodnocení odborné poroty. Porotcům totiž nejvíce chutnaly klasické guláše.

A co je základem výborného guláše? „Vždycky jenom cibule. Musí být dobře orestovaná, pomaličku smažená, dušená, zkaramelizovaná dohněda. Pak dá guláši tu správnou barvu,“ popsal šéfkuchař týmu Zrcadlo Michal Kuchař z Blanska. Cibuli restoval na sádle, které si sám vyškvařil, a místo vody do kotlíku nalil poctivý masový vývar. Dále je samozřejmě třeba zvolit správnou kombinaci koření. „Jaké to bylo, ale prozrazovat nebudu,“ dodal Kuchař, který by se příští rok rád pokusil o obhajobu titulu.

Prodalo se téměř tři sta soutěžních misek a kolem stovky nesoutěžních. Do nich bylo možné dostat guláš, který zbyl po degustačním nalévání ve chvíli, kdy bylo ukončeno hlasování.

Datum akce uprostřed prázdnin se osvědčilo. „Rozhodli jsme se, že Gulášobraní bude mít svůj stabilní termín, a to poslední červencovou sobotu,“ řekla Andrea Sokolová z Kulturního střediska města Blanska, která letošní soutěž ve vaření kotlíkového guláše hodnotí kladně. „Počasí přálo a panovala dobrá nálada. Účast je podle mě srovnatelná s loňskem,“ doplnila.

Doprovodný program zajistily hudební skupiny Netopýr a Infernet, o moderování se postarala Aneta Kuklínková. Pro děti byl dopoledne připraven zábavný pořad NIKI – Hrátky se zvířátky a v odpoledních hodinách skákací hrad.

A jak dopadla soutěž? Letošní nové týmy skutečně zamíchaly kartami a na stupních vítězů vystřídaly šampiony z minulých let. Na vítězích se odborná porota, v níž zasedli účastníci soutěže MasterChef 2016 Jiří Halamka a Kačka Tichá, shodla jednomyslně. Jejich hlasování bylo anonymní, porotci ochutnávali pokrmy z neoznačených misek a hodnotili pouze chuť. První místo tedy udělili týmu Zrcadlo, který uvařil klasický hospodský guláš, druhý se umístil Senior tým a na třetím místě skončil Vyhrnutej rukáv.

Návštěvníci ve svém hlasování přihlíželi také k celkovému vystupování týmu a zachovali přízeň Vařmenům, jejichž kulinářské dílo neslo název „guláš, který nezbyde“ a lidé je ohodnotili jako nejlepší. Získali tak Řád zlaté vařečky. Řád stříbrné vařečky obdržel Oranžový tým a Řád bronzové vařečky patřil Senior týmu.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..