Středa, 24 dubna, 2024
Blansko

Silnice na Klepačov v provozu

Práce na silnici v kopci ke Klepačovu jsou již dokončeny. Po dlouhém, několikrát prodlužovaném omezení provozu se lidé mohou projet po upraveném povrchu. 

„Přípravy začaly probíhat vlastně již před čtyřmi roky, kdy jsme s Jihomoravským krajem zahájili jednání ohledně rekonstrukce silnice,“ sdělil starosta Blanska Ivo Polák s tím, že domluva nebyla jednoduchá, protože Správa a údržba silnic JMK nemá silnice tohoto typu, které končí v obci a dál nevedou. „Avšak bylo nutné zajistit větší bezpečnost provozu, jelikož po silnici jezdí autobusy a také nákladní auta obsluhující stavby v Klepačově,“ zdůraznil starosta.

Posouvání termínu dokončení rekonstrukce spočívalo zejména v tom, že v jejím průběhu nastaly potíže se statikou a bylo zjištěno špatné a zvětralé podloží. Musely se vykácet stromy podél silnice a zpevnit svahy. Bylo nutné vybudovat opěrnou zeď. „Nechci hodnotit, zda prvotní geologické průzkumy mohly být udělány lépe. Nicméně cena díla, i kdyby se na problémy přišlo ihned, by byla pořád stejná,“ podotkl Polák. Celkové náklady vzrostly na osmnáct milionů korun a jsou hrazeny z krajského rozpočtu.

Zástupci Občanské aktivity Klepačova zaslali dokonce děkovný dopis. Za serpentinami sice začíná tankodrom, ovšem i ten přislíbil starosta v budoucnu řešit. Jednání by podle něj mohla být zahájena začátkem příštího kalendářního roku.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..