Čtvrtek, 25 dubna, 2024
BlanskoKultura

Muzeum: O životě hvězd stříbrného plátna

„Zavřete oči, odcházím…“ Návštěvníci Muzea Blanenska by však rozhodně měli oči otevřít, pokud chtějí vidět například oblek Svatopluka Beneše nebo kostým Zity Kabátové. Původní filmové rekvizity z prvorepublikového a protektorátního období je možné nyní zhlédnout na první letošní výstavě muzea. 

V rámci vernisáže byl pro děti připraven filmový workshop, na němž mohli malí herci nahlédnout do zákulisí tvorby filmu a filmových profesí. Oblékli si kostýmy, secvičili krátkou scénku o krádeži cenných šperků z komnaty aristokratické rodiny. Klapka udávala znamení na zahájení jednotlivých scén. Vše se natáčelo na kameru a v závěru workshopu si děti svůj výkon prohlédly na plátně.

Slavnostní večer pak zahájila žákyně Základní umělecké školy Blansko Zuzana Hasoňová zpěvem písní Osvobozeného divadla za klavírního doprovodu. Nechybělo ani drobné občerstvení v prvorepublikovém stylu. Filmová historička Markéta Nedvědová návštěvníkům přiblížila projekt Hvězdy stříbrného plátna, na kterém pracuje společně s Petrem Lukasem a Janem Marouškem. Vernisáž zakončilo promítání filmu Kristián s Adinou Mandlovou a Oldřichem Novým v hlavních rolích.

Putovní výstava Hvězdy stříbrného plátna návštěvníky muzea zavede do zlatého věku českého filmu. Průkopnická generace se učila za pochodu a často přejímala inspiraci ze zahraničí, ale od poloviny 20. let již bylo možné sledovat ryze české rysy domácího filmu.

„Výstavu se nám podařilo připravit díky spolupráci s rodinou Zity Kabátové, Evy Gerové, Jarmily Novotné, dětmi Rolfa Wanky i díky soukromým sběratelům,“ řekla Markéta Nedvědová. „Z lokální výstavy se stal celorepublikový projekt, který trvá už několik let, a to mi dělá velkou radost,“ dodala.

Výstava měla svoji premiéru v roce 2014 v Letohrádku Mistrovských v Brně a od té doby byla k vidění na několika místech po celé republice. Sleduje vývoj kariér osobností spjatých s Brnem i Prahou, a to vynikajících komiků Vlasty Buriana, Jaroslava Marvana, Hugo Haase, Oldřicha Nového, Ladislava Peška a Jindřicha Plachty. Návštěvníci se také dozvědí o životě hereček Vlasty Fabianové, Zity Kabátové, Lídy Baarové, Adiny Mandlové, Nataši Gollové
a dalších.

Výstavu již tradičně doplňuje kvíz s otázkami z výstavních panelů, kde si mohou zájemci ověřit své znalosti. Díky spolupráci s Národním filmovým archivem se v předsálí výstavní síně promítá sestřih slavných scén z filmů pro pamětníky. K výstavě, která potrvá do 24. března, též patří tematický vzdělávací program pro školy.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..