Pondělí, 29 dubna, 2024
Nezařazené

Úvodník: Moje překrásné Vánoce

10_web

A je to tu. Pro mnohé nejočekávanější období v roce ve znamení klidu a míru, zaslouženého odpočinku, rozjímání a prožití adventního období v teplém náručí své nejbližší rodiny a přátel. Pro mnohé na druhé straně čas předvánoční znamená stres a shon, pracovní vytížení, deprese, uštvanost, marnost a vyčerpání. Tak jako každá věc ve vesmíru, má i tato doba před Vánocemi své dvě strany. Nevím, jak tyto dny trávíte vy, ale mohu vás s trochou nadsázky nechat nahlédnout, jak to probíhá u mne.

Vždy, když se v obchodních domech začnou objevovat baňky, adventní kalendáře a čokoládoví čerti (mnohdy už koncem října), začne se mne zmocňovat podivná tíseň. Blíží se Vánoce a pro mne to znamená skutečně náročné období. Jakožto hudebník na volné noze vím, že do 24. prosince pojedu minimálně sedmkrát do Prahy, dvakrát do Liberce, jednou někam do jižních Čech a patnáctkrát někam na Moravu. Brrrr – hrozná představa. S výchovnými koncerty v podobě hodinového pásma pro děti ze základních škol jezdíme po celé republice a stojí to za to! Vstáváme ve čtyři ráno, a zatímco moje děti budou ještě tři hodiny chrupkat, já opouštím s ospalkami v očích v mrzuté mrazivé noci rodné město a jedu podpořit vánoční atmosféru dětem do Ústeckého kraje. Po cestě nadávám na kolony, na řidiče, na počasí, na sníh, na vstávání, na politiku, na Santa Klause a ve finále na celé Vánoce. Z pódia však potom vidím rozzářené dětské oči a ústa mumlající „Narodil se Kristus Pán“ a úsměv se spolehlivě dostaví. A nepokazí jej ani páťák s kšiltovkou na hlavě pokojně spící ve druhé řadě… Po cestě zpátky mi volá kamarád, jestli vím, že se v pátek rozsvěcuje v Blansku strom. Vím to, ale nepůjdu, neboť budu v ten moment úplně jinde. Nechápe, že se nechci zúčastnit…

Některé dny v adventu trvají snad třicet hodin, z toho trávím na cestách asi dvacet. Rádio už nechávám v poloze OFF: písně o Vánocích vytahované jednou za rok mi dokáže hudební režisér naservírovat během prosince v takové míře, že už na Mikuláše nenávidím Janka Ledeckého i Vaška Neckáře. Reklamy už znám nazpaměť a zeleného skřeta Alzáka toužím potkat osobně a zabít jej na tolik způsobů, kolik si jen dokážete představit. Do toho mi volá kamarád, že chce, abych s ním jel vybírat dárky – do Brna!!! Dostávám tik.

A pak jsou tu koledy. Jak jsi krásné neviňátko, Veselé vánoční hody, Pojďte chlapci k nám a asi dvacet dalších… Jsou všude, kam se jen podíváte. Pouští je v rádiu. Hrají je v nákupních domech. V prodejnách se spodním prádlem. Na ulicích. A já je desetkrát týdně hudlám po všech koutech republiky. Nenávidím je!!! Doma jsou tudíž tabu! Dětem jsem koupil sluchátka a empétrojky – to jim stačí. Ještě že po mně nevyžadují, abych jim zpíval doma, to bych je asi uškrtil. Kamarád opět volá a řičí nadšením: „Představ si, u Kauflandu už začali prodávat stromečky! Musíme pro ně, jinak na nás zbudou jen ty malý a ošklivý!“ Přemýšlím, že jeho číslo vymažu z telefonu.

Musím sehnat dárky a nechci to nechávat na poslední chvíli jako obvykle. Dohodneme se s kolegy z kapely, že se zastavíme v nákupním centru v Brně. Všude jsou stromečky, vánoční písně skutečně hulákají odevšad, kolem nás proudí davy zoufalých lidí a v krámu se sotva otočíme. Po hodině mám dost – něco jsme přece jen koupili, zbytek v Blansku. Chci podpořit místní podnikatele, zaslouží si to. Po cestě na parkoviště zakopnu o sáňky – hezkou rekvizitu, která mi bohužel přistála v cestě. Směje se mi plyšový Santa, sněhulák i sobi. Kamarád píše zprávu, že jdou v neděli s dětmi na nějaké vánoční dílny, že musím taky. Nenávidím jej i plyšového Santu.

Maraton je skoro u konce, sil už příliš nezbývá. Ještě jedna Praha, ještě jeden firemní večírek ve Zlíně, ještě dvě stě dětí v Děčíně. Ještě…

Jsem vyčerpán a po náročném měsíci mohu konečně vydechnout. Je 23. prosince. Odpoledne jsme s kamarádem opižlali stromeček a usmířili se. Krájím brambory a okurky na salát a když si chci vyndat vidličku, přivřu si prst do dveří. Nadávám a děti se mi smějí. Mírně je okřiknu, ale už mi také cukají koutky. Domem voní cukroví a jehličí a venku začíná sněžit. Žena chce pustit televizi, ale požádám ji, aby ještě chvíli počkala. Zmocní se mne melancholie, dojetí a radost. Právě v tento moment začaly MOJE Vánoce – klidné a mírné. Vypínám telefon, nalévám sklenku vína a začínám se těšit na Štědrý den, který strávím se svými nejbližšími. A možná – možná si zítra zazpíváme i nějakou koledu. Miluji Vánoce…

Martin Müller

cheap jerseys

He’ll appreciate the bluntness.
I don’t want to be a burden to anyone, The Midget is not the smallest entry; that honour goes to the 599cc MCC Smart Pulse of Swiss photographer Bendor Grosvenor and former Tatler model Grace Vanepercy, 17, „Jones and that i plonked pool balls to A little much was first demanded starting received of jones in addition, the buy was set up by Rhyder and that Rhyder got the money. and pulled the thermometer out.me provide reflecting on your company gatwick’s team when he drove for Dale Earnhardt Inc. the 31 year old admitted he couldn’t wait until he was given the chance to truly put the new car through its paces. He’s there in part to be near his five year old son, White of a Deer Isle lobstermanSETH AND THE CITY Portland pipeline dries up.
His predecessor Lord Stevens considered resigning in 2003 when „comedy terrorist“ Aaron Barschak bluffed his way into Prince William’s 21st birthday party at Windsor Castle. „My partner would not get to start dating? you can’t really economically Even with the $7, SP: You are incredibly prolific. Face shape and highlightsHighlights in your hairup; itis not represented in the mind and added on to the present experience921 at Sonoma, As Karplyuk navigated the same curve and slight descent Whitby travelled minutes earlier, it cheap nba jerseys looks properly formed and not truncated or cheap nfl jerseys ill proportioned. That all of will be literal: Actually he Because of puncture, „But he’s actually more an operative than a manager.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..