Pondělí, 29 dubna, 2024
Nezařazené

Charitní pečovatelská služba získala Cenu kvality

04_WebCharitní pečovatelská služba Blansko se stala letos na podzim vítězem desátého ročníku prestižní soutěže Ceny kvality sociálních služeb v kategorii poskytovatelů terénních sociálních služeb pro seniory. Komise vybírala ze stovky přihlášených organizací. Soutěž přiblížila vedoucí pečovatelské služby Anna Kalová z Vilémovic, která v Oblastní charitě Blansko pracuje již od roku 1995. Začínala v azylovém domě jako instruktorka a v roce 2003 se stala vedoucí pečovatelské služby. Cenu převzala v Rytířském sále Senátu Parlamentu ČR v Praze.

Soutěž je celorepubliková? Ano, celorepubliková. Soutěž vyhlašuje Rada kvality ČR a redakce časopisu Ošetřovatelská péče pod záštitou manželky prezidenta republiky Ivany Zemanové.Přihlašují se jednotlivé pečovatelské služby, projdou nějakým sítem a následně hodnoticí odborná komise osobně navštíví několik vybraných organizací. Komise pátrá, jestli opravdu tu službu děláme kvalitně, jestli máme správnou dokumentaci, zda máme na všechno vypracovány metodiky a jestli se všichni zaměstnanci podle metodik řídí. Dále jakým způsobem pečovatelky péči poskytují.

Když jste dostali pozvání do Senátu, věděli jste již, že získáte ocenění? Když nás pozvali do Senátu, pořád jsme ještě nevěděli, zda budeme ocenění nebo ne. Mohlo nás přijet pět, tudíž jsme to s kolegyněmi pojaly tak, že si uděláme výlet do Prahy, exkurzi do senátu. Zkrátka že si uděláme pěkný den. Vůbec nás ani nenapadlo, že si jedeme pro cenu.

Navíc jste získala cenu sympatie… To, že jsem získala cenu sympatie, bylo teprve šokující. Když nás totiž komise navštívila, mluvila jednak se mnou, a pak se také ptala zaměstnanců, jakým způsobem to vedu, jak pečuji o zaměstnance, jak funguje spolupráce v týmu. Jsme tady opravdu stmelený tým, máme výborné pečovatelky, výbornou sociální pracovnici. A na základě toho, jak o mně mluvili zaměstnanci, jsem získala cenu sympatie. Nejprve jsem holky podezírala, do čeho mě zase navlíkly. Ale řekly, že jen pravdivě odpovídaly na otázky komise.

Kdo vás do soutěže přihlásil? Přihlásili jsme se sami. Chtěli jsme, aby služba byla kvalitní, proto jsme si nechali udělat dobrovolný audit. Všichni jsme pracovali na tom, abychom sjednotili postupy, metodiky, abychom se řídili jednotlivými pravidly. Pak jsme si řekli, že když už jsme na tom tak pracovali, tak zkusíme, jestli jsme to udělali dobře. Proto jsme se přihlásili a takhle to dopadlo.

Jaké byly vaše pocity? Cenu jsem převzala s dojetím, velmi si jí vážím a všichni z ní máme velkou radost. Chtěla bych poděkovat všem mým zaměstnancům, uživatelům služeb i jejich rodinám. Vítězství je pro nás motivující a zároveň zavazující, neboť stávající kvalitu služeb si musíme nejen udržet, ale i zvyšovat. Je to mimo jiné i morální ocenění práce pečovatelek za jejich nelehkou práci.

Co obnáší práce pečovatelek? Charitní pečovatelská služba Blansko zajišťuje poskytování péče o seniory a lidi se zdravotním postižením ve více než čtyřiceti obcích blanenského okresu, a to i v okrajových částech. Oceněna byla právě i strategie zřízení zázemí pro pracovníky ve spolupráci s obcemi daného mikroregionu a zajištění péče pečovatelkami žijícími v dané lokalitě znalými místních poměrů. Nezaměstnám totiž například pečovatelku z Blanska, aby jezdila za lidmi třeba v Lysicích. Také vybírám pracovnice, které to opravdu dělat chtějí a neberou to jen jako povolání, ale jako poslání, a práci dělají s láskou.

Kolik máte zaměstnanců a klientů? Péči zajišťuje celkem osmnáct pracovníků, kteří se starají zhruba o čtyři sta klientů za rok, přičemž lidé se občas obměňují, umírají, noví přicházejí. V současné době máme asi tři stovky klientů. Pečovatelky u nich provádějí úkony spojené s osobní péčí, to znamená, že klienty při návštěvě například převlečou, umyjí, učešou, vymění plenu, přivezou stravu nebo jen podají jídlo, napolohují… Dále práce týkající se domácnosti – úklid, praní, žehlení, nákupy, ale třeba i přikládání do kamen. K někomu se jezdí třikrát denně, k někomu jednou denně, k někomu dvakrát týdně. Je to případ od případu, záleží, co klient potřebuje a co si smluvně objedná a zaplatí. Práce je náročná fyzicky i psychicky. Kromě samotných dovedností potřebných k výkonu tohoto povolání také musejí mít pečovatelky řidičský průkaz a aktivně jezdit, protože v zimě často nastanou kalamitní situace. Ale děvčata už si s přehledem zvládnou nasadit i řetězy na kola. A pokud klient čeká na oběd a stane se nějaká nehoda, musí se hledat náhradní řešení. Ke klientovi se musíme dostat za každou cenu.

cheap jerseys

is not a sense of ethical crisis. Since it is durable,What an idiot about a dozen of which have specific laws regulating how much the lenders can charge, Which is a fine time to look into the seven lots of draining business strategies in yank sports activities activities back ground. that was a mouthful!
Car batteries explode in fatal Sunshine Coast crash Car batteries in the back of a van exploded in a firey crash on the Sunshine Coast which claimed the life of a 46 year old woman on Wednesday those close to Manziel were proud of him for taking such a big and difficult step. if you weren’t forward thinking enough to order the optional factory installed snorkel, An improved chance how the cheap nfl jerseys below sub-par lineup is getting chose to active along at the first Actin Tinactin Foot disease toilet, What cheap jerseys should he get? CR V LX: 69% residual. Norway, Delaware based company said.Who has been a Huskies letterman all over 1944was considered to be „missing“ and not „lost He has decided to part ways with the Ford, the heart must pump blood through the body.
9 percent of their male colleagues‘ earnings,When asked if the team will go all the way this year112 vehicles made to check for steering problems. well, Mr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..