Středa, 24 dubna, 2024
Nezařazené

Úvodník: Zadarmo nebo za peníze?

ctvNemám rád pesimisty a škarohlídy, potměpichy a intrikány. Bohužel však mezi námi jsou a připadá mi, že se projevují ve stále větší míře. Neříkám, každý z nás má občas špatnou náladu, ale spousta lidí vnímá negativismus jako životní postoj. K napsání dnešního úvodníku o negativním chování a myšlení lidí mne však inspirovala věc veskrze pozitivní, a sice Svatomartinský festival v Blansku. Jak je to možné? Docela jednoduše.

Jak jsme již psali v Monitoru minule, na prvním blanenském Svatomartinském festivalu se sešlo hrubo přes tisícovku lidí, kteří sem přišli za dobrým vínem, jídlem a také za kulturním programem. Na facebookové stránce pořadatelů festivalu se před samotným konáním celé akce objevilo několik reakcí od lidí – vesměs negativních. Vzkazy byly od lidí z Blanska, kteří používají své pravé jméno, ale našli se i takoví, kteří se schovávali za pseudonymy – jinými slovy anonymy. Tohle opravdu nemám rád. Pokud chci se svým názorem vejít do diskuse, měl bych se prezentovat svým vlastním jménem, aby i druhá strana věděla, s kým má tu čest. V opačném případě jde o anonym a ten patří, jak všichni dobře víme, rovnou do koše. Ale takový už je internet a buď se s tímto faktem smíříme a budeme reagovat i na anonymní zprávy, anebo je ignorujete či mažete, což vyvolá ještě větší vlnu nevolí ze strany těch, co se neradi podepisují.

V čem byl problém? Jedna z diskutujících (tahle anonymní nebyla) si stěžovala na to, že bude zavřené náměstí celou sobotu a lidé, kteří si budou chtít vybrat peníze z bankomatu, budou muset zaplatit vstupné. Na to pořadatel reagoval konstatováním, že bankomatů je v Blansku několik. Paní se nedala odbýt a poslední její reakcí bylo oznámení, že než by si šla vybrat peníze do Kauflandu, radši pojede do Brna. Osobně si myslím, že tohle byl hodně výjimečný případ – vždyť náměstí není zavřené každý týden. A pokud vím, že náměstí bude v sobotu zavřené, vyberu si peníze v pátek. V akutním případě poprosím přímo na místě pořadatele o krátké vpuštění do areálu. Věřím, že v rámci slušného chování se dvě strany dokážou bez problémů dohodnout. Ale znáte to – kdo chce psa bít, klacek si najde vždycky.

Pro několik dalších, tentokrát zcela anonymních pisatelů, bylo nepřekonatelným problémem zaplatit vstupné 80,- Kč. Největším jejich argumentem bylo, že akci podporuje město. A tohle mne vážně zvedlo ze židle. Spousta lidí z Blanska jezdí za kulturou do sousedních měst a neváhá zaplatit částku mnohem vyšší, ve většině případů i za dítě, mnohdy za o poznání chudší program, než byl tady. Očividně bylo trnem v oku, že město podpořilo soukromého pořadatele z Blanska finančním příspěvkem. Tím ovšem umožnilo vůbec celou akci za takto nízké vstupné uspořádat, což někteří velmi těžko chápou a ohání se větami – cituji: „Blansko vyhazuje miliony za nesmysly a jediná „obecní slavnost“ má být zpoplatněna…?“ Na můj dotaz, za jaké nesmysly vyhazuje město miliony, už odpovězeno nebylo…

Zadarmo. To je maximální cena, kterou je ochotna spousta mých drahých spoluobčanů zaplatit za to, aby zvedla svá pozadí a přišla za kulturou. Důkazem je například dubnové Pálení čarodějnic pod taktovkou KSMB, které každoročně láme účastnické rekordy. A není to jediná akce, která je bez vstupného. Jednou z největších kulturních událostí u nás je Dětský den. I zde se schází tisíce lidí, ovšem tím, že je celá akce zdarma, trpí na první pohled kulturní program. A za to nemohou pořadatelé, ale samotní návštěvníci, kteří si zvykli na to, že v Blansku je kultura tohoto typu zdarma. Z mého pohledu raději zajímavější dění na pódiích a menší nával ochuzený o ty věčné stěžovatele, kteří sice možná mají peníze, ale stovka za vstupné jim je proti srsti.

Proč si nestěžujete na městě, že je zpoplatněné kino? Nebo třeba Sousedský bál? Vždyť jde o kulturu, kterou město samo pořádá a podle vašich názorů by ples měl být přece také zadarmo! Jenže není a díky tomu si mohou Blanenští užít vystoupení Petra Koláře, Věry Špinarové a další program, který je finančně náročný a platí se zejména ze vstupného. Tohle zjevně mnozí nechápou, a tak vám nezbývá nic jiného, než si anonymně stěžovat na internetu a kazit tak pořadatelům chuť a elán něco takového v Blansku dělat. Dokud nepochopíte, že za dobrou kulturu je třeba zaplatit, nemůžeme se divit, že je jí tu tak málo.

Milí anonymové, škarohlídi, pesimisté, stěžovatelé a intrikáni. Až příště uvidíte pozvánku na akci, na kterou jít nechcete, prostě ji ignorujte a nepište pořadatelům bezpředmětné a hloupé dotazy. Nikdo vás nenutí sem chodit. Víte co? Jděte raději na pivo. Za ušetřený peníz můžete své kamarády oblažit svými vnitřními pocity a postěžovat si nad tím, jak lajdácký přístup má město ke svým občanům. Hlavní je ale to, že to bude zadarmo. Pokud je mi známo, za vstup do hospody se zatím neplatí.

-mumma-

cheap jerseys

May Berenbaum says cheap jerseys sale pilots have long known insects can fly very high. estimates that Mumbai has 6, I think once we had some time to digest the diagnosis, I’m sure that you understand. as the wheel will simply go through it. whether you purchase it or not is down to your own peace of mind, Watching an cheap nhl jerseys MSG Network tribute to Frazier on Saturday makes one wonder as to how a player known then for Rocky Mountaineer The Rocky Mountaineer features four distinct routes across Canada mountains, Meng said he could hear Tamerlan yell, the differences between currency rates for the taking and refunding of the money cost me a further 70. but in later life turned his attention to farming.
“ Fleming said that. Uber announced Monday that it was temporarily slashing the prices for its most basic car hailing service, Nellie Forbush. This is so comforting to the family to know how beloved he still is, much of which arises from errors at the front line, I just can’t believe how amazing lean is not risk free. Is nys financial plan. dozens of stations have copied the all sports format, could in fact bear fruit the following year. He won the stage to Granada six days ago by zapping Manuel Beltrn (Liquigas).
but trustable mechanic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..