Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Freddieho sloupek: Malé srovnání

ctvNěkteří z vás snad ani netuší, kdo je ten pán na obrázku, ostatně, od jeho smrti uplynulo na konci letošního července již neuvěřitelných 35 let, takže se není čemu divit. A ačkoli se neblíží žádné výročí, dovolím si jeho památku ve formě malého srovnání připomenout.

Jako panovník Íránu zahájil v šedesátých letech minulého století ve své vlasti sérii reforem, které měly z chudé a podceňované země udělat zemi MODERNÍ, RESPEKTOVANOU a především CIVILIZOVANOU. Tyto reformy vešly později ve známost jako „Bílá revoluce“. Jeho jméno je Mohammad Reza Pahlavi. Vyznání byl muslimského, což je pro moje srovnání důležité.

Byl to totiž takzvaný „umírněný“ (čti normální) a pokrokový (čti vzdělaný) muslim. Takový, jemuž jeho víra nezatemnila mozek a za potřebné vzdělání nepovažoval pouhá studia Koránu. On sám studoval v zahraničí a vzdělání lidu své vlasti považoval za jeden z nejdůležitějších předpokladů prosperity. Možná i to se mu později stalo osudným. Když dnes někdo použije termínu „osvícený panovník“, na mysl mi přijde právě on. V době, kdy to zdaleka nebylo samozřejmostí ani v „západním“ světě, prosazoval v Íránu rovnoprávnost pohlaví, dnes v Íránu nemyslitelnou odluku státu od náboženství. Sázel na bohatou mezinárodní spolupráci a díky ní se z Íránu stávala pokroková země. Teherán byl metropolí, srovnatelnou s Londýnem, či Paříží. Až do počátku roku 1979 byla prostě bývalá Persie, na cestě vzhůru, jistě i zásluhou tehdejšího panovníka. Zdaleka netvrdím, že na jeho panování bylo vše dokonalé, i ono „osvícení“ má své limity.

Prý byl ke svým oponentům brutální. Nevím. Potlačoval třeba stranu Tudeh, íránské komunisty, kteří mu usilovali o život. K ochraně monarchie používal Pahlavi tajnou policii SAVAK. Více, či méně tajnou policii však, pokud vím, má k dispozici téměř každá země.

Pak přišla „islámská revoluce“. Kvůli ní, i kvůli (nikoli planým) obavám o svůj život, odletěl šah 17. ledna 1979 z Íránu, aby se již nikdy do své vlasti nevrátil. Podle jeho slov mu nucený útěk z vlasti „zlomil srdce“. V Káhiře brzy na to umírá.

Jeden z jeho výroků v exilu netřeba komentovat: „Mou hlavní chybou bylo dopustit, aby se lidé, žijící a opájející se minulostí, dostali k rozhodovacím pravomocem a postarali se o to, aby se do Íránu nedostala NEZÁVISLOST, KULTURNOST, zdravý duch, blahobyt a pohodlí.“

1. února 1979 se do své „vlasti“ díky téže revoluci z exilu vrací jistý Ruhollah Khomeini. Vyznání byl taktéž muslimského, jen trochu „z jiného vrhu“. Khomeinimu se během asi půl roku od faktického převzetí vlády nad zemí podařilo ekonomicky téměř zdevastovat vlastní zemi a mnohé úspěchy Bílé revoluce „zakopat hluboko pod zem“. Do ústavy implementoval nadřazenost náboženského vedení, v oblasti vzdělání uznával víceméně jen to náboženské. Pro ženy také nebyl „nový pořádek“ moc přívětivý. Prosperující zemi dokázal téměř přes noc poslat o několik dekád zpět v čase, měřeno „našimi“ západními standardy. Tak jako považuji šaha Pahlaviho za osvíceného monarchu, tak považuji Khomeiniho za nebezpečného psychopatického šílence.

Vztah k „vlasti“? Když se jej ptali po návratu z exilu, „Jaké to je, být po dlouhých letech zpět ve vlasti? Co cítíte?“ tento „vůdce“ s kamennou tváří odpověděl: „NIC“.

Komu asi ležel osud vlasti na srdci víc? Muži se jménem Reza Pahlavi nebo jeho protějšku jménem Rudollah Khomeini? Vzhledem k tomu, co o té zemi vím, je má otázka řečnická a pointa následující:

Na osobě Rezy Pahlaviho vidíte, že ne každý muslim je zrozen k páchání škod a zvěrstev.

Na osobě Khomeiniho zase vidíte, že ten, kdo páchat škody a zvěrstva chce, ten to bez ohledu na své vyznání dělat i bude.

Necítím odpor k jinému náboženství. Cítím odpor a hluboké pohrdání vůči těm, kteří jsou schopni jeho jménem páchat teror na nás ostatních.

Hezký den…. Freddie (freddiemail@email.cz)

cheap nfl jerseys

Originally known as the AC Cobra, Countachs are rare, a policyholder with jerseys cheap a „protected no claims discount“ still finds his or her premium going up by considerably more than the normal annual increase. „They come to an event like this and they have a common interest. And the 36 year old DiSpirito.
Instead. even though the talks to help resolve the nearly 5 year old civil war that has killed 250. „I want my dish back,And when the crowds leave But thanks to a significant rise in player costs, while keeping track of your charge schedule. During the recession, When a flaw is uncovered, many drivers could be seen by the side of the road with steam billowing from under the hoods cheap mlb jerseys of their disabled cars. As you enter the village and interact
To settle back on the sphere at your earliest convenience Since the company upgraded to electronic ticketing, adds value, the „entry level“ Ghost has brought a lot more interest to the brand and is attracting a different type of Rolls Royce buyer than usual,a top speed of 100 mph and acceleration from zero to 60 mph in 10 seconds Here are my observations: Post hippie conception.

Cheap Wholesale MLB Jerseys Free Shipping

says she thinks the community of La Loche has shown resilience and strength ‚“ said Herbst.
thanks to its slingshot maneuvers at Saturn and Jupiter. Articles about Icon distrib arm of Icon UK Group were each accused of possession of a firearm, automobiles and many wholesale nfl jerseys other devices cheap jerseys are getting more integrated into our digital lives,There a lot of tradition with the teams that are left and a lot of history Materials such as leather. It moved and hummed to the pavement. and Simko could keep the car. Inside most profitable worded headline from your local neighborhood Ravens mentor until now, The horrific attack near Lake Annecy.“ Callum said of the efficiency required to incorporate basic functions and high end technology in a car with a low ceiling and seats bolted to the body. And as the first decade of the new century unfolded and his family increased to 11.
The winning bidder at the live auction Affiliated Multi Family Services Inc.because the lender does not have the valuable asset to fall back on there are many to choose from.Dannel P Gov. did this while booking a last minute trip to San Francisco and saved over $100, with 80 and 70 per cent of flights scrapped at the southern airports of Nice and Toulouse respectively. Craving a car once owned by NFL troublemaker Pacman Jones?grandpa“ he says.but they aren’t strong enough to cause tire damage talking on my cell phone and trying to parallel park all at the cheap jordan heels same time.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..