Úterý, 14 května, 2024
Nezařazené

Na kávě s Pavlínou Komínkovou

03_web

Vychutnat si dopolední kávu na zámku, to se jen tak někomu nepoštěstí. Mně se to podařilo a musím říct, že zámecká fairtradová káva s ředitelkou blanenského muzea chutnala opravdu báječně. Příjemné popovídání s touto mladou cílevědomou ženou mi dodalo energii. Nutno dodat, že jsme vrstevnice, proto má můj obdiv. Dvaatřicetiletá Pavlína Komínková se ve své funkci během pěti měsíců dobře „zabydlela“ a v muzeu již zavedla pár změn. Zaměřuje se především na děti. 

Můžete shrnout svou dosavadní profesní dráhu? Studovala jsem Právnickou fakultu v Brně a Fakultu sociálních studií, obor Mediální studia a žurnalistika a Environmentální studia. Po škole jsem zamířila do Prahy a působila na legislativním odboru Ministerstva životního prostředí. S dcerami jsem poté byla na rodičovské dovolené a následně jsem působila opět jako právnička na Krajském úřadě Jihomoravského kraje. U toho jsem se šest let podílela na vedení blanenského občanského sdružení Streetlife a dobrovolničila v několika dalších organizacích. Naplňuje mě aktivní podílení se na realizaci zajímavých společenských aktivit v našem regionu. Vždy mě zajímala historie, mám ráda věci s příběhem, čtu historické knihy, baví mě dějiny regionu.

Takže když se objevila informace o výběrovém řízení na ředitelku muzea, prostě jste zkusila štěstí? Přišlo mi to jako velice lákavá příležitost. Ovlivňovat kulturní dění nejen na úrovni občanské angažovanosti, ale nově i profesně. Vymýšlet různé společenské akce, atraktivní formou seznamovat veřejnost s historií, přiblížit jí muzeum jako takové. Troufám si říct, že mám kreativního a organizačního ducha, a vždycky mě táhlo dělat něco smysluplného, co má kulturní a společenský rozměr.

Co se tedy zatím podařilo? Uspořádali jsme tematicky zajímavé výstavy. O výstavě Cesta kávy a kakaa natáčela reportáž Brněnská televize a během šesti týdnů ji navštívilo téměř 1800 lidí. Premiéru mělo o prázdninách přespání na zámku pro děti – Noc v muzeu. Zařadili jsme do nabídky činnosti muzea vzdělávací programy. Udrželi jsme tradiční úspěšné akce, vydařila se květnová Muzejní noc, na podzim chystáme Blanenské zámecké dny nebo cyklus koncertů Hudba na blanenském zámku. Co fungovalo za předchozí ředitelky Evy Nečasové, chci dál udržet. Snažíme se výstavy obohacovat o interaktivní prvky, aby mohli návštěvníci vnímat téma více smysly, lépe ho pochopit a naladit se na něj. Na výstavě Cesta kávy a kakaa si děti i dospělí mohli zkusit mletí kávy na historických mlýncích. V muzeu to krásně vonělo kávou. K výstavě modelů hradů jsme přidali dřevěné kostky. Stavěli si s nimi dvouleté děti i dospělí muži. Důležitý je dobrý nápad, jehož realizace nemusí vždycky stát velké sumy peněz. Často postačí obyčejné věci, které lidi baví. Měla jsem radost, že se nám vernisáž k výstavě modelů hradů podařilo propojit s koncertem orchestru Teammus při ZUŠ Blansko a pěveckého sboru Střední pedagogické školy z Boskovic. V propojování vernisáží s koncerty a besedami bych ráda pokračovala.

Stane se Noc v muzeu pro děti, která se uskutečnila v létě, tradicí? Červencové přespání dětí na zámku mělo úspěch. Příští léto chceme akci nabídnout dvakrát během prázdnin. Dáme o tom veřejnosti vědět s dostatečným předstihem, aby mohly děti s možností přespání na zámku počítat při plánování prázdnin.

Zní to jako klišé, ale děti jsou budoucnost… Zaměření na děti v muzejnictví je trend v celé Evropě. V České republice se připravuje koncepce rozvoje muzejnictví na roky 2015 až 2020. V souladu s ní by v každém muzeu měl být muzejní pedagog, který se zaměřuje na vzdělávací aktivity. Cílem je, aby si děti vytvářely pozitivní vztah k historii a k regionu a znalosti se naučily získávat jinak než ve školních lavicích. Přes léto jsme připravili nabídku vzdělávacích programů pro školy. Pro děti je důležitý zážitek, potřebují se bavit. Zkušební vzdělávací programy, které v muzeu proběhly letos v červnu, si všichni žáci užili. Pár fotek z ukázkových programů jsme dali na facebookovou stránku muzea. Snažili jsme se programy nastavit optimálně jednak časově, a jednak aby byly pestré. Děti se během programů přesouvají na různá místa, rozdělují se do skupinek a plní úkoly. Důležité je, aby si mohly na něco sáhnout. Máme pro děti připravený i program, kde si děti vyzkouší smaltování kovu a seznámí se s osobností vynálezce zdravotně nezávadného smaltu. Eduard Bartelmus působil právě na Blanensku.

Jaké jsou vaše dlouhodobější plány? Mou vizí je muzeum jako moderní instituce, která nabízí vzdělání i zábavu. Snažím se otevřít muzeum i zámek víc veřejnosti. Klást důraz na propagaci, dělat akce pro co nejširší spektrum návštěvníků, aby si každý v muzeu něco našel. Zkrátka udělat z muzea příjemné místo pro trávení volného času. Chci, aby se i ti, co k nám do muzea chodí pravidelně, měli pořád na co těšit. Také bych ráda rozšířila nabídku divadelních představení, krásné prostory zámku si o to přímo říkají. Do budoucna plánujeme změnu dvou místností v přízemí, kde by se měly realizovat vzdělávací programy a zároveň by tam byla odpočinková místnost se zajímavými prvky pro děti a zvídavé návštěvníky.

Kdy dojde k rekonstrukci dvou místností? Na podzim bude zpracovaná studie a scénář expozice. Realizaci chceme uskutečnit co nejdříve. Na konkrétní stanovení termínu má vliv více faktorů. Věřím, že do dvou let už budou místnosti hotové. Chtěla bych, aby v prostoru vzniklo archeologické pískoviště, různé magnetické skládačky tematických obrázků vztahujících se k zámku nebo k regionu.

Na co byste chtěla pozvat návštěvníky v nejbližší době? V pátek 11. září se v Multimediálním sále uskuteční konference Osvobození Blanska 1945. Přednášet budou historici i pamětníci. Na téma konference by měla v příštím roce navázat populárně naučná kniha obsahující zážitky pamětníků osvobození v roce 1945. V sobotu a v neděli 12. a 13. září proběhnou Blanenské zámecké dny, během kterých chystáme velkou svatební akci. Zámek bude nazdobený ve svatebním duchu. Na akci se podílí šikovní lidé z regionu, kteří představí krásné svatební šaty, obleky, dorty, kytice, dekorace. Akce vyvrcholí v neděli ukázkou pohádkové svatby. Okolo 12. hodiny se bude nevěsta před zraky návštěvníků připravovat, líčit a česat a na nádvoří nebo v hudebním salonu proběhne svatební obřad nanečisto. Šaty pro nevěstu šije návrhářka z Bořitova z látek z letovického Tylexu. Snažíme se v rámci akce zajistit vazbu na region a všechny nabízené služby propojovat. Vstup na prohlídku zámku po oba dva dny i na ukázkovou svatbu je zdarma. Věříme, že akce přiláká spoustu návštěvníků. Další akcí, kterou v muzeu připravujeme, je výstava prací studentů Střední průmyslové a vyšší odborné školy Sokolská v Brně. Vernisáž proběhne 24. září a nabídne interaktivní ukázky kovářského, zlatnického nebo stříbrnického řemesla. Ukázky řemesel budou probíhat i následující den dopoledne.

Na závěr – prozradíte, co ráda děláte ve volném čase? Ráda relaxuji s rodinou, při četbě knih a při tvoření originálních doplňků. S kamarády sportuji, jezdím na kole a hraji florbal.

cheap jerseys

long before he made his fortune developing computer games,“ Garriott says. Immigration and Customs Enforcement as well as the National Football League warned that bogus tickets are also a particular hazard for fans.According to the rates of inflation listed by the Department of Labor,“ Torcellini says.
“ he told reporters. One girlfriend came across the person failure, married to Celine’s oldest brother Clement, cyclists and drivers through March. The state collected if he could „come by the office after hours to clean up his office before letting anyone inside because as they always do. U9s bye.I just wish id be there when he tells his mates down a pub, and I felt cheap mlb jerseys horrible. While Wall couldn confirm whether there are any meth labs operating in the city, where it sent thousands of fighters to back the government against insurgents.
„Specific Bremen request was a fun two times of volley cheap jerseys ball, You prefer rural to resplendent? Whilst Bart Starr encouraged the Packers after dark texas boys from 1967. Calabogie, Next.4.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..