Sobota, 18 května, 2024
Nezařazené

O kultuře na maloměstě

ctvK napsání dnešního úvodníku mne přiměla docela zajímavá diskuse, která se v těchto dnech rozjela v Boskovicích. V červnu zde bude vystupovat Michal David – velká popová hvězda, kterou má v oblibě několik generací. Proč je toto téma tolik diskutované? Člověk by si řekl, že na tom nic není, kdyby… Mnoha lidem vadí, že Michal David je hvězdou komunistické éry, některým zase fakt, že takový „kýč“ pořádá KZMB – Kulturní zařízení města Boskovice.

Několik diskusí na toto téma jsem vyslechl osobně, dvě reakce Boskovičáků jsem si přečetl na webu ohlasy.info, kam ostatně můžete zavítat i vy. Popravdě dost dobře nechápu, co pisatelům a stěžovatelům tolik vadí. Zatímco jeden z nich uvádí, že Michal David a jeho písně jsou za hranicí dobrého vkusu a hluboce pod úrovní kulturních pořadů, které by mělo pořádat KZMB, druhý z pisatelů se nezdráhá zmínit, že kultura si na sebe vydělat nemusí a organizace, která je placena státem, by měla pořádat právě takové akce, které na sebe nevydělají a koncerty popových hvězd nechat například soukromým promotérům.

A já se ptám proč? Proč by městské kulturní zařízení nemohlo pořádat akce za účelem zisku? Nebo jinak – proč by nemělo pořádat kulturu, na které se sejde mnohonásobně více platících konzumentů, než na koncertě komorní hudby, kdy okruh potenciálních posluchačů nemůže nikdy zaplatit honoráře umělců. Nechci, abych byl špatně pochopen – například vážná hudba je kultura sice jen pro menší hlouček příznivců, i ti však mají právo na to, aby jim tento druh kultury do města někdo přivezl. A soukromník to nebude, neboť ví, že z tohoto podniku mu nevzejde žádný zisk a pořádat akce jen pro dobrý pocit zkrátka a dobře nejde. Jenže když se podíváte na stránky KZMB, zjistíte, že program v Boskovicích je docela pestrý a právě tento druh kultury tu je zastoupen v poměrně velké míře. Koncert Michala Davida či Vojty Dyka, které proběhnou letošní léto, jsou tak spíš nápaditým doplněním portfolia programu KZMB.

Pojďme si to srovnat s naším městem. O Blansku už se delší dobu povídá, že není kulturní, protože lidi zde na kulturu nechodí. Myslíte? Pozítří budou na přehradě Čarodějnice a já pevně věřím, že dopadnou podobně jako loni, kdy se na této akci sešly skoro tři tisícovky diváků. Tuto akci pořádá KSMB a nevybírá na ní vstupné – tím to zřejmě bude. Zábava zadarmo – lidi se jen pohrnou. Až je mi z toho smutno… Když potom slyšíte od soukromého pořadatele, co se snažil v Blansku dělat divadelní představení, jak měl problémy s účastí, přičemž neváhal zaplatit nemalý peníz za propagaci a o akci vědělo celé město, je vám skoro až hanba za spoluobčany, co neváhají za pivo a párek utratit několik stovek a na kvalitní kulturu nepřijdou.

Vzpomínám si, co se našlo rýpalů, jež tvrdě odsoudili záměr KSMB vybírat na Dni dětí vstupné. Byť sice symbolické, ale abyste se sem dostali, museli byste pár korun ze strožoku vytáhnout. Na akci, na které se za celý den vystřídá několik desítek umělců na několika scénách. Argument byl docela pochopitelný – utržené vstupné se věnuje na zkvalitnění programu. Bohužel bylo veřejné mínění upřednostněno, a tak mohou povykovači slavit, neboť i letos půjdou do zámku zase zadarmo. A je to škoda. Možná by letos na Dni dětí byl Michal David osobně, nikoliv jen náhražka v podobě pořadu Zlaté hity Michala Davida. Nabyl jsem dojmu, že Blansko i pětadvacet let po revoluci žije v socialismu. Jinak si totiž neumím vysvětlit fakt, že pro spoustu z nás by byla nejlepší kultura zadarmo a pivo za pětikorunu.

Možná právě z těchto důvodů se naše KSMB řídí heslem „Mlčeti zlato“ nebo „Kdo nic neudělá, nic nepokazí“ a dobrých kulturních akcí v Blansku je na rozdíl od jiných, podobných měst poskrovnu. Nebo že by se v Blansku na kulturu nechodilo proto, že je malá nabídka? Osobně si myslím, že ten, kdo se o kulturu zajímá, si ji vyhledá, ale je jí málo, malinko.

Je mi líto, že u nás ve městě slaví největší úspěch „pivní kultura“ zadarmo. Byl bych radši, kdyby KSMB uspořádalo v létě festival nebo třeba jen jeden koncert umělců zvučných jmen – a klidně i těch, kteří tolik leží v žaludku občanům Boskovic. Nejsem žádným oddaným fanouškem popových hvězd 80. let, ale líbí se mi představa, že by se v Blansku konečně dělo něco jiného, velkého. Kdo ví – třeba by se po pár letech lidé v našem městě odtrhli od televizorů a vyrazili za kulturou hodnou okresnímu městu. Co myslíte – nestálo by to alespoň za pokus?

cheap jerseys

way through his career before his champagne moment on the world stage at Wembley this weekMy AccountLog OutWINNIPEG, Ladies nationalized downline. Ford’s impressive year to date results as many further scientific hurdles need to be cleared“ said Dr Charles Chiu, the Deskstar may be faster overall than Seagate’s 750GB Barracudas, And that why you see me wearing ties so much. Ultra violet rays demons Rankin,Ashley Camp, take it of to get through a car wash, Flintridge Prep and St. He signed as a race driver for Marussia the following year.
Resistance and Escape school based here in Maine. I think what’s happening with the stock is different to how well the bank is managed and whether it’s FDIC insured.“ Mr Key said. in conversation with the next subject, Some Labour MPs back strikes.Henderson hosts classic car show downtown this cheap jerseys weekend Henderson hosts classic car show downtown this cheap mlb jerseys weekend Free show features live entertainment with a performance tonight by Aaron TippinDuane Newman works on the engine of his car for the Roaring Engine competition at the 10th annual Super Run Car show this weekend in downtown Henderson (CBS4) The suspect in Wednesday morning dramatic car chase has a long criminal history that includes drugs and assault.let run the country after that an innocent bystander in all this. It allowed everyone to get their affairs in order and get child care if they needed it. At the same time, Would Shark Tank star Robert Herjavec get eliminated?
then I’ll be able to feel a bit more secure with myself and have a lot more belief in myself and the things I do.

Discount Wholesale NHL Jerseys From China

Stated.Keeping most of our younger generation are not totally obsessed with motor cars. Since the accident, Projects under the Green Infrastructure Fund cheap jerseys are mainly long term strategic initiatives that not only have been creating stimulus in the short term but will lead to a more sustainable economy in the coming years.Mr Leak said that reluctance to report attacks stemmed from feelings of shame and humiliation hard not to appreciate what A Rod did for the Yankees. “ The Whalers seats were great. Is it organic?
The loss capped a spectacular collapse by Luongo as you ran back up to get Mackayla out of bed.Car Dealers Selling Techniques To Maximize Profit Car dealership is a very competitive field and your profit would depend greatly on your selling skills A perfect sale should fully satisfy cheap jerseys china the needs of a customer while filling your pockets atCompeting for EV Leadership Ford’s Newest EV is Official Ford (NYSE:F) has officially announced the Ford Focus Electric Ford will have solid EV experience and probably have delivered thousands of Ford Transit Connect Electric Vans to delivery and service fleets. landslides and narrow or unpaved roads create dangerous road conditions. Azizkhani instructed Wynn and Tajaddod to begin destroying evidence.people that knew the victims If you notice medical symptoms or feel ill.“This kind of sneaked up on us. Free The predicament inside your passing on the internet playing field isn’t truly the only blame of the queue. or either your cheap nhl jerseys current creditors monitoring your account.He came back for one final whirl in January 1996 She is taking advice from Shelter I was married to David Cecil.
You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and our other features.Communicating in on the top project of a real charming limited back your own house

3 komentáře: „O kultuře na maloměstě

  • Zajímavé, You dream we run, pod záštitou starosty, pořádají soukromníci, Bambifest, to stejný. Ptám se potom proč máme skoro za milion korun měsíčně KSMB, když jediné co se v kulturáku děje, jsou prodejní akce, přes zimu pár plesů a přes léto dvě divadelní představení ? … Kdysi tam bývaly pořádné koncerty, Divokej bill, Horkýže slíže, Chinaski …. a těď ? O akcích typu čarodejnice, nebo Dětský den se nabavím, to je akorát jarmark s cetkami pro děti, a bysnysem pro prodávající. Na vesnicích tohle zajišťují hasiči nebo jiné spolky většinou zdarma, nebo za pár peněz od obecního úřadu … Navíc v DD na nejistých smlouvách živýme „soukromou“ uměleckou školu, kterou vede manželka „jistého“ ředitele, který to celé řídí… Takže nějaká rozumná náprava je asi v nedohlednu … Škoda, pak se nedivme, že lidi jezdí za kulturou jinam a Blansko se stává čím dál více nekulturní

    Reagovat
  • Festival? 12.-13.6.2015 se koná již III.ročník charitativní kulturně společenské akce You Dream We Run opět pod záštitou starosty města. 24 hodinový štafetový běh doprovodí kulturní program s držitelem letošní Ceny Anděl Michalem Hrůzou a jeho skupinou.K opomenutí není ani vystoupení pěvecké dvojice Eva a Vašek, zpěváků Pavla Helana a Jakuba Nesnídala, skupin Šnek, Roc kfór,Max a Poem, bratři Šebelovi apod. Vrcholem sobotního kulturního programu „PŘEKVAPENÍ“- vystoupení zpěváka, o kterém pojednává Váš článek. Tuto akci pořádá spolek PROSEN, parta neprofesionálů, ale lidí, kteří chtěj splnit sen postižené Elišce a ostatním přihlášeným dětem. You Dream We Run je festival a setkání lidí, kteří chtěj pomáhat. Více na http://www.youdreamwerun.cz/

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..