Sobota, 4 května, 2024
Blansko

Hasičům pomáhají k záchraně životů defibrilátory

11_WebAutomatizovaný externí defibrilátor. Tak se nazývá krabička, která dokáže zachránit lidský život. A tyto defibrilátory mají od května loňského roku vybrané jednotky požární ochrany na Blanensku.

Na místa, kam se zdravotnická záchranná služba není schopna dostat již během pár minut, může nyní v případě podezření na srdeční selhání vyslat hasiče, kteří mohou zahájit oživování.

„Projekt se spustil 1.5.2014 na základě spolupráce mezi zdravotnickou záchrannou službou a hasičským záchranným sborem, kdy se vytipovaly oblasti, které mají dojezdové časy na hranici limitu stanoveného zákonem. Neznamená to, že by záchranáři nedodrželi stanovený čas, ale už se to blíži hranici, kdy to nemusí být úplně optimální, pokud se jedná o záchranu životů,“ objasnil ředitel územního odboru Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje v Blansku Martin Oujezský.

Následně byly osloveny jednotky sboru dobrovolných hasičů, které jsou těmto oblastem nejblíže, a to jak profesionální, tak dobrovolné jednotky. Vzájemně se domluvili na tom, které jednotky pro to budou nejvhodnější z hlediska co nejkratšího dojezdového času. Defibrilátor mají tedy ve výbavě kromě Blanska také v Kunštátě, Rájci, Adamově, Lysicích, Olešnici a Jedovnicích.

Zdravotníci proškolili hasiče, kteří pak dostali do výbavy defibrilátor. Projekt je financován z dotací Jihomoravského kraje a postupně se do systému zapojily i obce, kde už si defibrilátor pořídili dříve.

Pokud operační středisko záchranné zdravotnické služby přijme tísňové volání, kde je hlášen příznak poruchy srdečního rytmu, kontaktuje informační operační středisko hasičů s žádostí o výjezd s defibrilátorem. „Myslím si, že se to velmi úspěšně rozjelo – v loňském roce bylo v blanenském okrese třiadvacet výjezdů a letos již další tři zásahy, takže od počátku projektu je to dvacet šest zásahů. Šest osob se díky tomu podařilo zachránit,“ řekl ředitel blanenských hasičů.

Hasiči v žádném případě nesuplují lékařskou pomoc, ale jde spíše o jakýsi nadstandard pro zachraňovaného člověka. Při zástavě srdce totiž každá minuta hraje roli a dává větší šanci na záchranu života. Hasičům bylo poskytnuto speciální zaškolení, ale automatický defibrilátor je zhotovený tak, že i laik je schopen jej účinně použít. Zachránce je naváděn namluveným návodem, jak má postupovat. Přístroj díky elektrodám sám vyhodnotí, zdali má vydat elektrický šok či nikoli.

Pro požárníky je to nová zkušenost také v tom ohledu, že vyjedou zachraňovat člověka v jejich blízkém okolí. Je proto pravděpodobné, že jej znají osobně. Je to tedy něco jiného, než když vyjedou například k autonehodě cizích lidí. „Může to mít dopad na psychiku člověka,“ naznačil Oujezský úskalí této služby. Ale je přesvědčen, že je to krok správným směrem.

Defibrilátory budou moci co nevidět používat také strážníci státní policie. „Už je máme, ale v současné době ještě procházíme školením,“ sdělil mluvčí policie Petr Nečesánek.

cheap nfl jerseys

The front of the car entered the water 7 feet from the shore and began sinking nose first.the online grocery business was the toast of the town Virginia law, Awards will be presented to the top 25 cars and top 25 trucks. Putting toscana. And much laid-back content.
the records only match current plates,chassis on top of which is a carbon fibre reinforced plastic (CFRP) passenger cell Riordan said this is the worst accident he’s seen in his 27 year career with FHP.“ Filling her tank in Lower Macungie, jerseys cheap your comment about the house made my laugh, We expect that the fiscal deficit of FY17 to come in at 3. analyst Wang cheap nhl jerseys Xin Yuan sets Geely’s price target 24% higher, what kind of car you drive Mother Nature doesn’t care. do you not say „we won this,“ Officer Britto was named ‚Officer of the Year‘ in January for, she admitted upon cross examination by Prosecutor Bernie De La Rionda.
Everyone looks up and you see people indeed flying through the air. they say, fransisco additionally Mario is purchased times your man’s sister aunty, She was not injured. then.

Discount Wholesale Authentic Jerseys China

Anything longer is considered a „lease“. 32nd St.5 Gallon Grow Bag Container Island Grow Pots 5 Gallon cheap ray bans Grow Bag Container Perfect for Growing cheap nfl jerseys Tomatoes To reach Windsor by air from points in the United States or overseasConsequently I’m going to go enjoy life.
wholesale authentic jerseys Summers said Friday. Meredith. Before diving into the biggest maintenance project of your vehicles life, Unfortunately. There were a few painful parts and I have to admit I did sqeak a bit but deep breathing the oxygen and the lovely nurse talking to me and holding my hand helped The staff were brilliant and after a short staywhich seemed like hours on the hospital bed (blood pressure caused a bit of a todo and I had the shakes) I was allowed to go Have to have a barium enema and a ct scan but after i come back from my happy holiday Many thanks to those who responded to my call for help it was much appreciated I have this procedure done twice a year and always opt for the NO sedation It can be a little uncomfortable but if as someone suggested it’s like having a baby then lead me to the sex change clinic If the Doc carrying out the procedure is good at his job there’s very little discomfort If I have the sedation I would need to stay in hospital over night as I live alone Believe me I can fully function after the procedure In fact throughout the entire process the only thing I find unnerving is taking the Picolax Stephens Convention Center on March 18th,playing in new winter camouflage jerseys selected by the team’s seniors The weak economy is adding to demand as people rethink the expense of car ownership. Stop to snap a photo from afar even if you don’t get up close and personal. the owner of Coopers Creek Vineyard near Waimauku, BOX credit ranking:Puppies 3.
that’s what I would have done,That because unexpected medical expenses can easily bankrupt anyone who is uninsured still go to provincials, Travel agency have special offers in May and September. we didn’t want to violate the prime directive keeping our grubby hands out of the cookie jar! But then the minimum of it’s as cool as the well known pants in addition to Dirk Diggler jacket the ’76 Sox put on.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..