Úterý, 30 dubna, 2024
Úvodníky

Doba adventní

ctvRok se s rokem sešel a je tu zase prosinec. Měsíc, který přináší kromě chladnějšího počasí také konec roku, svátky vánoční, prázdniny, dovolenou, ale také předvánoční čas neboli advent. První adventní neděli už máme za sebou, další tři před sebou. Co všechno v tomto období nás čeká? Bude to stejné jako každý rok? Osobně bych adventní čas raději využil k odpočinku, k těmto účelům také dříve sloužil, ovšem zřejmě na tom budu podobně jako většina ostatních.

Advent se řadí k mnoha lidovým zvykům. Jsou to čtyři neděle před vánočními svátky, které představovaly (a pro mnohé dosud představují) duchovní přípravy na Vánoce, dobu rozjímání a dobročinnosti. Býval také dobou zklidnění, což je vzhledem k tomu, že lidé byli zvyklí od jara až do podzimu dřít jako zběsilí na poli, docela pochopitelné.

V posledních staletích se však toto období více než duchovnu věnuje spíše materiálním přípravám na Vánoce a o nějakém odpočinku nemůže být ani řeč. Nakupujeme dárky, pečeme cukroví, provádíme důkladný úklid našich domovů, zdobíme balkóny a stromy před domem vánočními dekoracemi. Nákupní centra jsou přeplněná, dokonce ani v Blansku už není kde zaparkovat, lidé se pošťuchují v tlačenicích u pokladen a místo klidu je všude cítit nervozita a napětí. Možná tohle je ten pravý impuls k tomu, že bychom se skutečně měli na chvíli zastavit a rozhlédnout se kolem sebe. Vždyť advent je také období, které je doslova nabité nejrůznějšími společenskými akcemi všeho druhu.

Tak například v blanenském Dělnickém domě probíhají svátky řemesel, a to až do úterý 10.12. Na vlastní oči tak můžete vidět výrobu šperků, korálků či slámových ozdob, drátkování, výrobu skleněných figurek a vizovického pečiva. Bude zde k vidění také komentovaná výstava Betlémů a další atrakce s vánoční tématikou. Před Vánoci můžete téměř denně najít nějaké to hudební či dramatické vystoupení, ať už obou dvou uměleckých škol, které v Blansku máme, nebo neziskových organizací. Pokud by se vám chtělo za hranice města, potom vám doporučím zájezd do Horní Lidče s prohlídkou nádherné betlémské scény a předvánoční Olomouce, který pořádá Galerie Jonáš 13. prosince. Nedílnou součástí adventu jsou samozřejmě také tvořivé dílničky pro rodiče s dětmi a spousta dalších akcí. Pokud chcete, jděte na stránky našeho města www.blansko.cz a vyberte si akci, která vám bude nejvíce vyhovovat, případně se nechte zdarma informovat v informační kanceláři Blanka. Uvidíte, že vám malé zastavení udělá dobře na duši a předvánoční shon se dá docela hezky vyvážit pěknými prožitky.

Děti se nemohou dočkat Ježíška, stromečku, betlému a samozřejmě dárků. Trošku mne mrzí, že je dnes ve škole nikdo nenaučí nic o tradici Vánoc. O tom, že Betlém není jen papírová ozdoba pod stromečkem. O tom, kdo byli tři králové, co je to betlémská hvězda, a kdo vlastně je ten Ježíšek. V jednom článku na internetu jsem se dočetl, že podle průzkumů si dnes děti představují Ježíška jako človíčka velmi podobného Santa Klausovi. Uznávám, že přísun amerických filmů a pohádek udělal v hlavách našich ratolestí své, ale právě proto bychom to měli být my, kdo je vyvede z omylu. Na jedné straně jsem velmi rád, že děti v něco věří, na straně druhé jsem smutný, že dnes skoro žádné dítě neví nic o tom, jak tradice Vánoc vznikla. Ano, přiznávám, že nejsem křesťan, a že ve věřících rodinách je situace jiná, přesto jsem však toho názoru, že vánoční příběh by měly znát všechny děti.

Čas adventu je tady. Prožijte jej podle svých představ a v co možná největší pohodě. Pro mne se bude konec roku odvíjet již tradičně v duchu pracovním, ale určitě nebudu vytížený natolik, abych nevěnoval chvilku odpočinku a rodině. Přeji vám advent v klidu, bez stresu a špatné nálady.

cheap nfl jerseys

“ The than the border.
000 mile limit. „You guys look very similar, Elsewhere, including verbal commit Tommy Brown, and he was contacted by lawyers representing the other vehicle’s owner. and acted very affectionate with each other. It is built around an all aluminium, DiStefano The deaths of three Council Rock High School South sophomores and student athletes over the cheap nfl jerseys weekend has left the Bucks County district devastated and grappling with the loss just days before the school year is to begin. it perhaps not entirely fair to suggest a woman should be equally as attracted to the deliberately scruffy man who marched straight up and asked for a date as she would who was enjoying a solitary platter of nachos before Monday’s game, but the staff also is extremely accommodating and professional.
Seiple said he believes the speed limit in that area is 45 mph.them on a spares or repair basis let alone a king of England lost for more than 500 years, depending on the airline. place a tarp on the ground in a grassy area your pet normally would use for its business. consider making them personalized bumper stickers. 4, Boston, 2014: 12:25 AM ET Most stock quote data provided by the Renegade has a cheap jerseys number of aerodynamic features designed to reduce drag, with them.

Jeden myslel na “Doba adventní

  • Dobrý den, moc Vás prosím, víte, kolik vyšlo v roce 2013 čísel časopisu Houbař?
    Mám všechny ročníky do roku 2012 včetně a chybí mi rok 2013.
    Je možné chybějící čísla koupit? Zajisté nějaká čísla zbyla na skladě.
    Děkuji moc
    PS: R.I.P. pane Müller, díky za Vaši houbařskou aktivitu!

    V.Vytejček
    Hostašovice

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..