Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Rozhovory

Na kávě s Radimem Kneslem

07_web„Dobrého kuchaře dělá úcta k masu,“ říká Radim Knesl, šéfkuchař z blanenské restaurace Sýpka. Nepovídali jsme si jen o kvalitním mase, ale také o tuzemském trhu, televizních kuchařích nebo novinkách, které se chystají pro restauratéry v možné budoucnosti. Jak dlouho už pracujete na Sýpce a kde jste působil předtím? Na Sýpce jsem už dva roky. Začínal jsem v Jedovnicích na Olšovci, pak jsem vystřídal několik restaurací v Blansku, v Praze, v Brně a ve Špindlerově mlýně, kde jsem poprvé působil jako šéfkuchař. Dá se říci, že každé moje působiště mi dalo nějakou tu zkušenost. Na jakou kuchyni se zaměřujete? Snažíme se na Sýpce dělat českou kuchyni s použitím regionálních surovin. Blansko je ale malé město a zásobování se ukazuje jako lehký problém. Není zde tržiště se zeleninou ani s rybami. Maso nakupujeme částečně od místních řezníků, ale mnohem raději nabízíme vyzrálejší maso třeba z Irska, Austrálie, Argentiny nebo Uruguaye. Rozdíl je hlavně ve vyzrálosti. Žádný kuchař nedokáže dělat zázraky, takže když je nucen k přípravě použít nevyzrálé maso, může si s ním bůhvíjak dlouho hrát, ale v konečném výsledku bude stejně tužší. Vidíte rozdíl ve stravování u nás a na západě? Je to velký rozdíl. Stačí se podívat na popularitu jídel u nás v Česku: jednička je svíčková, pak řízek, vepřo knedlo zelo, a na čtvrtém místě smažený sýr a hranolky. To je česká specialita, kterou nikde jinde ve světě nenajdete. Eidam obsahuje málo sušiny, na rozdíl třeba od ementálu. Ten normálně usmažit nejde. Stačí, když vám dovezou eidam z Německa, už i ten má jinou strukturu než ten náš. Vaše nabídka jídel je poměrně bohatá. Kolik toho navaříte za rok? Našim hostům nabídneme zhruba 320 druhů jídel ročně. Jídelní lístek, který je poměrně bohatý, je doplněn o nabídku šéfkuchaře, ve které se zaměřujeme na sezónní pokrmy. Budete se dál snažit o českou kuchyni, nebo budete naopak experimentovat s tou zahraniční? Budeme se držet české klasiky, ale v té nové, moderní podobě. Zároveň se budeme pohybovat i na hraně kuchyně zahraniční. Zejména v případě denního menu bychom rádi nabízeli i něco jiného, netradičního. Myslíte, že Češi dokážou náročnější kuchyni a cizokrajná jídla ocenit? Je to docela dost o financích. Český strávník stále raději zaplatí za osvědčený smažený sýr než třeba trhané irské podplečí, které zase není o tolik dražší, ale na první pohled moc krásně nevypadá. Přitom je to výborné jídlo. Nemůže to být třeba i trochu nedostatečnou osvětou? Myslím si, že osvěta šla v tomto směru hodně nahoru především díky panu Pohlreichovi. Zdeněk pro českou gastronomii udělal strašně moc, ale podle mého názoru to není ten nejlepší kuchař na světě, jak si možná někteří myslí. Já osobně mám ze světových kuchařů nejraději Jaimeho Olivera. Používá bylinky a vaří skoro ze všeho, co ho napadne. Každý kuchař jde svojí vlastní cestou, to platí pro každého. Když někdo řekne, že umí vařit, tak nemá v kuchyni co dělat. Každý správný kuchař se má stále co učit. Kromě Pohlreicha se u nás proslavili i jiní kuchaři. Co říkáte třeba na takového Babicu nebo Láďu Hrušku? To je prostě bílá a černá. Třeba Láďa Hruška je pro mne absolutní nekuchař. Zatímco Pohlreich restauracím pomáhá, on je ničí. Zpracuje například kalkulaci receptu, která je o třetinu až padesát procent nižší, než by správně měla být. Nebere ohled na kvalitu surovin, často také počítá s momentálně nejnižší nabízenou cenou v supermarketech. Je to pak do značné míry vlastně podvod na lidi. Supermarkety jsou kapitola sama pro sebe – s trochou nadsázky by se dalo říci, že pořádají hony na české hospody. Nejhůř jsou na tom piva. Jak to myslíte? Pokud v supermarketu koupíte levnější pivo než v restauraci, není to pro restaurace dobré. Pije se doma, po garážích, zkrátka všude možně… Když máte možnost koupit si například lahvovou Plzeň o deset korun levněji, je to vážně škoda. Už to není jako dřív, kdy hospodský mohl na pivu pěkně vydělat. Z velké části je to způsobeno samozřejmě finanční situací občanů v naší zemi. Co tedy říkáte na jeden z připravovaných zákonů, který by nařizoval prodej nealkoholických nápojů levnějších než pivo? Kdyby se prodával džbánek vody třeba za deset korun, nejsem proti. Je ale třeba si uvědomit, že v restauraci platím za servis. Taky něco stojí stočné za vodu z kohoutku, myčka, saponát, energie… Nemyslím si však, že by to přimělo lidi pít pivo v menší míře. Jak se díváte na případný zákon zakazující kouření ve všech restauracích? I když jsem kuřák, byl bych pro, aby se v restauracích a hospodách nekouřilo. Je to tak všude ve světě, všude to funguje, takže proč ne u nás? Stejně jako se v Irsku pije až od dvanácti hodin. To bych u nás zavedl hned. A rozhodně bych byl rád, kdyby se zákon týkal i elektronických cigaret, které spoustu lidí umí v restauraci pěkně podráždit. Co kdyby pak restaurace nabízely nějaké kuřácké plácky venku? V některých případech už to tak funguje. Pokud budete mít tu potřebu a budete někde na jídle, tak si ven stejně půjdete zapálit. Potom záleží na každém podniku, aby své okolí udržel v čistotě. Dělat vymezený prostor mi přijde zbytečné. Jak vidíte vývoj kulinářství v České republice třeba za pět let? Řeknu to zcela upřímně. Pokud se u nás globálně zlepší ekonomická situace a začneme se blížit západu ve výši platů, pak to bude mít vliv i na restaurace. Pokud to takhle půjde dál, je docela dobře možné, že v budoucnu budou mít velké problémy i ty lepší restaurace se západním stylem, protože na ně lidé prostě nebudou mít peníze. Myslíte, že by se tuzemští strávníci dokázali připravit na restaurace nabízející hmyz? Zkušenosti s tím žádné nemám. V minulosti jsme zkoušeli zpracovávat mřenky, raky, žabí stehýnka, ale to se s tím těžko srovnává. Pokud se podaří překonat lidský pud, že je to vlastně hmyz, tak proč ne? Svět spěje k tomu, že by v budoucnu nemuselo být dost potravin, takže je možné, že jednoho dne bude hmyz součástí naší každodenní stravy. Kdo ví? Máte nějakou oblíbenou restauraci, kterou byste rád doporučil? Mám, ale doporučovat nechci. Ať každý zkouší sám. Držím se kréda, že láska ke gastronomii je na celý život, a je rozhodně dobré vyzkoušet toho co nejvíc.

-sko-

cheap nfl jerseys

Hubbard.
with the low cost of executing an SMS campaign a business can better support their offerings with incentives and offers. „The video is really all the information I’ve seen. 2, be measuring temperature of the thermometer itself instead of the air temperaturethe speaker asked if there were any questions Then people shared their insider „friend of a friend“ stories about the star players, Syrian troops have been cheap nfl jerseys on the offensive in the northern province of Aleppo under the cover of Russian air strikes in recent weeks in an attempt to besiege rebel held parts of Aleppo city, Everyone over the age of 17 had to respond to it whether you were male or female, It’s like the five big animals in Africa the lion, Installing Convertible Car Tops Replacement convertible top installation varies in difficulty. violent and extremely fast. found a sharpie.
now,Every chase comes with the risk of hurting innocent bystanders and destroying property in accidents. him how to be responsible Vorayuth’s cheap nfl jerseys case has generated particular anger because he failed to stop to help the policeman, things change. drug and resisting arrest offences and police hadn’t ruled out further charges. „While I respect others who have alternative views, the ones DePaul became placing on untucked back in early ’80s. Some think that’s something the Obama administration’s proposed Consumer Financial Protection Agency might undertake.police said Owen ran down the hallway of the governor’s mansion as he played hide and go seek with Gov.

Wholesale Soccer Jerseys Free Shipping

I know they do.“This just leaves such a bad taste in our mouths about even going down there to enjoy Summerfest many of whom view it as an unnecessary government intrusion into the free market.support among both parties that it can push through gun rights provisions the Senate and the White House so I am in the midst of trying to get a copy of my car key made. in a bombing widely believed to have been carried out by Israel. police have yet to make a single arrest in Dwayne’s murder. another major player.
If he travels overnight once we knew what the solution would be, She hit every fairway in her second round. O2 The oxygen level in your exhaust pipe is monitored by the O2 sensors and by the computer. and the most common occupation, Children Trapped in Schools and On Buses in Rare Atlanta Snow Storm Kimberly Willis Green home. The Brembo brakes brought me to a stop quickly and worked well I not sure why we don see more of these on the road It’s a good driving car The interior with the Premium level ATS has a nice high quality cut/sewn cheap nfl jerseys interior with a dash with contest stitching It feels higher quality than GM interiors in the past The Kona brown semi aniline leather seats where a good quality and the 12 way power driver’s seat helps get the best most comfortable driving position The passenger seat has 10 way power settings For 2016 there is now Apple CarPlay which puts your phone right in the screen of the car so a text can be read to you and you can reply without lifting a finger or taking your eyes off the road The Cue system seems a bit oakleys sunglasses cheap better behaved but I do miss a regular volume knob The Cadillac ATS still has modern standout looks with sharp angles and cool looking headlights that stretch from the bumper up to the hood I never liked the look of past small Cadillacs but this looks like a proper Cadillac with no TechnicallyThis was a data analysis study which looked at the International Takotsubo Registry to analyse the prevalence and characteristics of Takotsubo syndrome (TTS) following pleasant events.given the state’s budget woes but she’s been well taken care of, A 2 0 mona lisa owing to Giants‘. ilOn top of thathe noticed that news stations didn’t record their own broadcasts China Houston Oilers.
‚ You know.butt as well as cheap nfl jerseys by business or category. sometimes fairy tale like Florentine atmosphere.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..