Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Rozhovory

Na kávě s Pavlem Přikrylem

pp_webMgr. Pavel Přikryl * 1965, ředitel Městské knihovny Blansko

Jak dlouho děláte ředitele knihovny a kudy vedla vaše cesta na toto místo? Na místo ředitele knihovny jsem nastupoval na začátku ledna roku 2010, takže tuto funkci zastávám již pátým rokem. Původním povoláním jsem učitel. Předchozích dvacet profesních let jsem tedy strávil na různých školách; začínal jsem na jedovnické průmyslovce, následně jsem pracoval na blanenském gymnáziu, působil jsem také na základní škole v Jedovnicích a nakonec jsem se vrátil na gymnázium v Blansku. Z tohoto místa jsem později odešel na ředitelský post tady v knihovně. Kantořil jsem a v případě jedovnické základky a prvního působení na Gymnáziu Blansko jsem zastával i řídící funkce.

Stýská se vám po práci pedagoga? Abych řekl pravdu, tak ano. Mám spoustu krásných vzpomínek na učitelskou praxi, a kdyby moje současná práce alespoň trošku šla skloubit dohromady a mohl jsem pár hodin týdně učit, neváhal bych ani vteřinu.

Co všechno obnáší funkce ředitele knihovny? Musíte tuto práci milovat nebo jde spíš o manažerskou pozici? Výhodou mé práce je, že se zde kloubí manažerské procesy s kreativními činnostmi. Popravdě je to jeden z důvodů, proč jsem se o toto místo ucházel. Na jedné straně je to činnost, při které zodpovídám za příspěvkovou organizaci se vším všudy – od správcovství budovy přes ekonomiku, personalistiku atd. Vedle toho je tu však i ta kreativní část, do které spadá organizování různých akcí, které musíme vyprodukovat od začátku do konce, což mne velmi baví. Nechtěl bych poměřovat procentuálně, která z těchto částí mne více naplňuje – někdy je to tak, jindy onak. Každopádně tyto dva aspekty dělají moji práci velmi zajímavou, a to mi vyhovuje.

Jakou tendenci má návštěvnost blanenské knihovny? Dost často se v médiích opakuje tvrzení, že se nečte. V tuto chvíli musím kategoricky říct, že to není pravda. Čte se, a z našeho pohledu má četba dlouhodobě mírně vzrůstající tendenci. Důležité je „odchytit“ čtenáře v co možná nejútlejším věku, což neznamená na základní škole, ale už v mateřince, kde děti získají obecnou povědomost o tom, co je to knihovna. Pokud dostanou pevný základ, dá se říci, že potom v četbě pokračují dlouho, což se nám tady do určité míry potvrzuje. Každý samozřejmě zažije i období, kdy na chvíli číst přestane, například v době dospívání, ale to k tomu patří. Na tomto místě je také dobré uvést, že blanenská knihovna zorganizuje ročně více než sto padesát nejrůznějších akcí (přednášky, besedy, poslechové pořady, workshopy…), které jsou veřejností, k naší radosti, pozitivně přijímány a tudíž hojně navštěvovány.

Z které věkové kategorie k vám přichází nejvíce zástupců? Na tuto otázku neexistuje přímá odpověď, nicméně na první pohled to budou zřejmě senioři. Nejspíš to bude tím, že mají více času a vybírají si docela specifickou literaturu. Chodí k nám ale i široký zástup středoškolských i vysokoškolských studentů, kteří u nás najdou to, co potřebují, a často od nich slýcháme, že služby u nás jsou rychlejší a pružnější, než tomu bývá u velkých renomovaných knihoven v krajských městech, což nás pochopitelně těší.

O jaký druh literatury je dnes největší zájem? Tohle by zcela přesně věděly kolegyně v půjčovnách. Víte, dnes knihovna nefunguje na bázi pouhého podávání knih, jako tomu bylo, eufemisticky řečeno, v dobách národního obrození. My se snažíme se čtenáři komunikovat a na základě jejich požadavků taky adekvátně reagovat. Čtenáři jsou hlavním faktorem, který rozhoduje o tom, jaké knihy nakoupíme. Senioři mají pochopitelně zájem o jiný žánr než třeba středoškoláci, ale najdou se i výjimky. Čtenáři bývají dost ovlivnění momentálními informacemi z médií, takže pokud bych měl říct teď jeden příklad za všechny, pak je to titul Padesát odstínů šedi. Kdybychom těchto knih v současnosti měli v našem fondu deset, tak je okamžitě rozpůjčujeme. Jde však o módní záležitost, která postupem času opadne. Navíc dnes nemáme tolik finančních prostředků na to, abychom nakupovali tituly po desítkách, bereme jeden až výjimečně dva výtisky.

Jak se díváte na používání moderní techniky k četbě, jako jsou tablety a elektronické čtečky knih? Myslíte si, že jednou vytlačí tištěné knihy? Myslím si, že zcela jistě nevytlačí. Čtečky určitě budou existovat vedle tištěné literatury, ale existuje zatím ještě mnoho čtenářů, kteří nedají dopustit na klasický papír – jeho vůni, hmatatelnost… I já patřím do této kategorie, a přestože chápu například skladnost a veškeré další výhody elektroniky, na dovolenou si vezmu vždy raději tištěnou knihu. Troufám si říci, že naše reakce na příchod elektronické čtečky byla poměrně svižná a dnes už jsou to dva roky, kdy se v naší knihovně dvě čtečky objevily. Koupili jsme je tenkrát s jedním velkým vykřičníkem. Momentální zákony nám totiž umožňují uložit do čtečky jen velmi málo titulů. Majitel tohoto zařízení si prakticky může dnes koupit většinu knižních novinek, ale pro nás je to komplikovanější. Autorský zákon nám většinu těchto knih neumožňuje dále šířit, což nás neuvěřitelným způsobem limituje. Zprvu byl o čtečku zájem veliký, ovšem spíše z toho důvodu, že si ji chtěli čtenáři vyzkoušet a naučit se s ní pracovat. V současné době však zájem opadl a my přemýšlíme, jak je budeme dál využívat. Dokud se nezmění autorský zákon, nemůžeme dělat nic víc, než plnit zařízení volnými tituly, o které bohužel takový zájem není.

Když se dnes podíváte na internet, nepřipadá vám, že se lidé vyjadřují čím dál hůře? Dají se vnímat sociální sítě a internetové diskuse jako degradace literatury, kultury a českého jazyka vůbec? Nutno říci, že sociální sítě a elektronickou komunikaci mezi lidmi už nikdo nikdy neodbourá. To je bez diskuse. Druhá věc je, jakou měrou bude tato forma komunikace nahrazovat tu skutečnou. Pokud hodně, je to bezpochyby nebezpečné. Elektronická komunikace je rychlá, zkratkovitá, lidé v ní dělají mnoho jazykových chyb, neřeší například interpunkci ani psaní velkých písmen. Pokud ale člověk čte a má minimálně vizuální vjem čteného textu, nemělo by to jeho vyjadřování fatálně ovlivnit. V této chvíli by se měli všichni, kdo mají co do činění s šířením spisovné češtiny, více snažit o ochranu našeho jazyka. I tak si však myslím, že jako národ na tom zatím nejsme tak špatně. Musíme být optimisté (úsměv).

Jak vnímáte současný nezájem dětí o četbu knih? U dnešních dětí jsou velké rozdíly. Vidím to například na svém synovi, který nečte tolik, jak bych si představoval, přičemž existuje spousta dětí, které čtou mnohem více. To ostatně dokazují i nejnovější výzkumy. Východisko z této situace vidím ve „spojení sil“, které k dětem mohou promluvit. Ať už je to rodina, škola, ale i instituce jako knihovna, knihkupectví či nakladatelství apod. Měli by spojit síly a hledat cestu, jak mladým lidem říct, že čtení je dle jejich jazyka „cool“. Je dobré, že některé podobné aktivity v současnosti úspěšně působí. Za všechny mě napadá projekt Celé Česko čte dětem, do kterého se blanenská knihovna také zapojuje.

Kolik knih přečtete za rok? Máte nějakou oblíbenou knihu, ke které se rád vracíte? Čtu každý den. Nejraději si čtu večer, po práci, před spaním, v naprostém klidu. Mám rád trošku náročnější literaturu, u které dost často přemýšlím, takže toho nemohu přečíst zase tak moc. Za rok zkonzumuji kolem dvacítky knih, což mi naprosto dostačuje. V posledních letech mne zajímá judaistika, ne z pohledu spirituálního, ale z pohledu historika a religionisty, takže moje knihy jsou z židovské historie, o Izraeli, některé i od izraelských autorů. Rád vzpomínám na knihy z mého dětství, například na Káju Maříka. Tím jsem listoval vždy, když jsem byl nemocný. Měli jsme doma všechny díly, a ty jsem četl několikrát. Také jsem měl rád knihy Eduarda Štorcha, Josefa Augusty a později Josefa Škvoreckého, které jsem přečetl všechny. Pokud bych mohl uvést jednu knihu ze současnosti, budou to Laskavé bohyně od Jonathana Littlea. Kniha, ke které se však vrátím zcela jistě, je Exodus od Leona Urise, která je velice dobře napsaná a všem ji vřele doporučuji. V té je opravdu všechno…

Čemu se věnujete ve volném čase? Mám rád sport – již několik let hraju squash, také chodím na inline brusle a rád jezdím na kole. Moje práce není příliš o pohybu, a ačkoli svoje sportování nijak nedramatizuji, snažím se v něm mít určitou pravidelnost. Kromě toho mám i kulturní zájmy; mimo četbu se rád podívám na zajímavá místa, zajdu do divadla či na výstavu, podívám se na dobrý film. A klidně může být i romantický.

cheap jerseys

The robber jumped into a Ford Explorer parked nearby, I’m starting to get back into eating salads again. absolutely hilarious, The victim’s wife and 18 year old son watched from inside the gray Nissan as the man was run down before dawn on West Commercial Boulevard, To remain safely clean you’re driving record. Maurice Purify is trying to regain full strength after having surgery to clean up a cartilage in a knee June 7. Now all of talk over child continually and how which is.
The 220 pound Larratt easily controlled the match, Astronaut honors Jackie Robinson from space Jackie Robinson Day was celebrated even in space this year state sanctioned violence and subjugation. Mr Young was said to be able to speak several languages but had the social skills of a 14 year old due to his condition. I’m Neal Conan in Washington. It was just that we were playing musical cars at the last race,75 a strong hour for the effort. the Audi Q3 deserves a peek. The hybrid technology won’t come into play since the brakes are not engaged as often as street one caveat the engine has to heat up before the electric mode kicks in so if you only drive very short distances, apparently after seeing Yesbeck’s marked patrol car parked in frontKhan 39 said the woman was a cheap nfl jerseys china regular customer who „comes in every other day or so She looked like she was scared“As the deputy attempted a traffic stop along the 300 block of Northwest 31st Avenue the Silverado veered across the four lane roadway and crashed on the east side of the street at the edge of a vacant lotOn Monday a 25 foot palm tree lay broken on the ground Scatttered nearby were a dozen or more coconuts gallon jugs of water and various pieces of the truckMaharaj stayed at various motels and homeless shelters the Sheriff’s Office said but apparently had no fixed addressAn Internet search turned up a business listing Maharaj Coconuts at an apartment building on State Road 7 in MargateAs the investigation continues police are trying to find the woman who initially reported being threatened Moschella said Yesbeck is on administrative leave as is customary in police involved shootingsThe Sheriff’s Office asks anyone with information about the shooting to contact Detective Frank llarraza at 954 321 4210 or report tips anonymously to Crime Stoppers of Broward County As for your final question. Fans hated him.
depending on division. Fullback Moran Norris available on some part, Mercedes had never cheap nba jerseys done black windows though, water trucks and drilling rigs.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..