Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Roste kriminalita páchaná pomocí internetu

Statistická zpráva policejní činnosti shrnuje počty různých událostí a případů, které se řešily v roce 2016 na Blanensku. 

Policie ČR evidovala a řešila celkem 5027 událostí na základě ohlášení, což je v průměru téměř 14 případů na den. Z toho bylo 283 případů označeno jako události vyžadující okamžité nasazení sil a prostředků – např. při ohrožení na životě nebo když se pachatel nachází na místě činu. Z důvodu domácího násilí bylo ze společného obydlí vykázáno 9 osob. Bylo vyhlášeno celostátní pátrání celkem po 157 osobách. Vypátráno jich bylo 154.

Na území města Blanska bylo spácháno 365 trestných činů (např. krádeže, vloupání, ublížení na zdraví, výtržnictví, výroba či distribuce drog) a 1119 přestupků (proti majetku, občanskému soužití, veřejnému pořádku a v dopravě).

„Stejně jako v předchozích letech tvoří stále významnější podíl na kriminalitě trestné činy spáchané v kyberprostoru, v prostředí internetu a sociálních sítí. Stejně tak lze dlouhodobě pozorovat pozvolný nárůst trestných činů, páchaných pod vlivem jiných návykových látek než alkoholu,“ sdělil vedoucí Územního odboru Blansko Policie ČR Zdeněk Grénar.

Zlodějům se už příliš nevyplatí vloupat se do chaty, kdy výsledek není jistý. Místo toho raději například „prodávají“ zánovní kolo, nechají si od několika důvěřivců poslat částku třeba v řádu několika stovek, případně tisícovek, a mají vyděláno.

V roce 2016 se v rámci územního odboru Blansko řešilo 856 dopravních nehod. Při nich zemřelo celkem 9 osob, těžké zranění utrpělo 20 osob a lehce se zranilo 261 osob. Oproti roku 2015 se tyto počty výrazně neliší. Alkohol u viníka nehody byl zjištěn v 37 případech.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřil v roce 2016 způsob jízdy (235), rychlost (123), nezaviněná řidiči (113) – z toho lesní zvěř (107) a nedání přednosti (53).

„Nejčastější příčinou smrtelných dopravních nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy, kdy dominovaly havárie osobního vozidla do stromu – jednalo se o čtyři dopravní nehody, při nichž zemřelo pět osob. Pozitivně lze vnímat, že nebyl při dopravních nehodách v roce 2016 usmrcen žádný chodec ani cyklista ve srovnání s předchozím obdobím. Negativně lze vnímat, že při smrtelných dopravních nehodách byli loni usmrceni dva spolujedoucí v osobních vozidlech,“ uvedl Grénar.

Při dopravních kontrolách policisté zjistili celkem 5541 přestupků. Zde byl oproti roku 2015 nárůst o 642 přestupků. 4560 přestupků bylo vyřízeno na místě uložením blokové pokuty.

Vybrané případy v Blansku

Dne 6.6.2016 bylo zahájeno trestní stíhání muže, který v přesně nezjištěné době od dubna 2013 do srpna 2015 v Blansku přechovával ve své emailové schránce elektronická pornografická díla nezletilé dívky.

Dne 16.6.2016 bylo zahájeno trestní stíhání ženy pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými psychotropními látkami a s jedy, kterého se dopustila tím, že v Blansku a okolí v době od počátku roku 2013 do konce června 2015 prodala, případně předala nejméně patnáctkrát jiné osobě marihuanu, ačkoliv za takové jednání byla v posledních třech letech odsouzena.

S datem 11.10.2016 bylo vyhotoveno usnesení o zahájení trestního stíhání muže, který se v průběhu měsíců srpen a září 2016 na teritoriu města Blanska vloupal do čtyřech různých objektů, ze kterých odcizil zejména finanční hotovost, cigarety a alkohol, čímž způsobil škodu v celkové výši 150 tisíc korun.

Dne 29.12.2016 bylo sděleno podezření ve zkráceném přípravném řízení ženě, která v průběhu měsíce prosince ve třech případech v různých obchodních domech v Blansku a Boskovicích odcizila z nákupních košíků kabelky s obsahem, čímž způsobila celkovou škodu ve výši necelých 20 tisíc korun. V jednom případě se pokusila o výběr finanční hotovosti ve výši 15 tisíc korun prostřednictvím platební karty, což se jí však nepodařilo.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..