Sobota, 27 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Jdeme volit!

Za dva týdny nás čekají komunální volby. Nyní je ten správný čas, aby každý z nás zhodnotil uplynulé období, poctivě pročetl volební programy a seznamy kandidátů, a rozhodnul se, které straně věnuje svůj drahocenný hlas. Za dva týdny budeme mít jasno, zda v našem městě obhájí post starosty Jiří Crha, nebo dojde k nějaké radikální změně. A právě toto rozhodnutí je na nás, voličích.

Když jsem v úvodu psal o bilancování, skutečně je třeba zavzpomínat, jak si vedlo dosavadní vedení města, a zda si zaslouží pokračovat v práci na nejvyšších postech, nebo je mají vystřídat jiní. Pravdou je, že tolik investičních akcí za jedno volební období, které v našem městě proběhly za uplynulé čtyři roky, snad nikdo z nás nepamatuje. Ať už to byla úspěšná stavba mnoho let plánované kruhové křižovatky u Sportovního ostrova, rekonstrukce ZŠ TGM, nyní rekonstrukce nám. Republiky, mnoho set metrů opravených silnic a chodníků, opravená a rekonstruovaná sportoviště (za zmínku stojí minimálně skate park a oprava nevzhledné ubytovny u hřiště ASK) a mnoho, mnoho dalších investic. Jedna z těch největších a nejdůležitějších – přemostění na Staré Blansko – je v těchto chvílích v cílové rovince. Právě za tuto časově i finančně náročnou stavbu nezbývá než pochválit vedení města, ať už proto, že se celý projekt podařilo dotáhnout po mnoha letech do konce, ale i proto, že z ceny 400 milionů korun nepůjde prakticky nic z městského rozpočtu. 

Výčet investic, které v tomto volebním období zvelebily a zlepšily životní úroveň v našem městě, by byl dlouhý. Oproti tomu jsou i věci, které se vedení města dokončit nepodařily. Třeba rekonstrukci bývalé hasičky, která stále hyzdí střed města. Vytknout by se dalo i neustálé odsouvání stavby obchodního centra na místě bývalých skleníků, což však nelze dávat za vinu pouze městu. Také mám v živé paměti zveřejněný záměr odprodat a zastavět náměstí Republiky; tato kauza se odehrála v roce 2019 a zneklidnila mnoho občanů, byť šlo nakonec spíš o hrubou chybu v komunikaci. Z úst některých lidí často slýchám kritiku na úkor kavárny na Dukle. Určitě by se dalo polemizovat o částce pěti milionů, za kterou byla postavena, z druhé strany však musím říct, že se mi kavárna líbí a rád sem občas zajdu. Především zaplnila prázdný prostor a oživila klidovou zónu. Osobně ještě spatřuji velké rezervy v kulturním dění ve městě; chápu, že situace kolem covidu nebyla šťastná, ale letos je přece jenom situace stejná jako před covidem, ale o prázdninách jsme se žádné velké kultury ani přes avizované „Kulturní žně“ od městské organizace nedočkali.

Nikdo není neomylný a vždycky je co zlepšovat. Když všechno porovnám a zvážím, i přes některé nedostatky a přešlapy musím říct, že to byly mimořádně úspěšné čtyři roky. Jaké budou ty další, o tom rozhodnou volby do městského zastupitelstva, které se uskuteční za čtrnáct dní, konkrétně 23. září (14 – 22 hod.) a 24. září (8 – 14 hod.). Letos bude o přízeň voličů soupeřit devět subjektů. Nechybí žádná z tradičních stran, na rozdíl od roku 2018 se voleb nezúčastní dva subjekty (Jauner, Chceme změnu), naopak nově přibylo sdružení FÓRUM Blansko. 

Kompletní seznam kandidujících stran podle jejich vylosovaných čísel: 
1. FÓRUM Blansko
2. Komunistická strana Čech a Moravy
3. Občanská demokratická strana
4. ANO 2011
5. SPD a nezávislí pro Blansko
6. KDU-ČSL
7. Česká strana sociálně demokratická
8. Česká pirátská strana
9. VOLBA PRO BLANSKO S PODPOROU STAN

Letošní volby jsou výjimečné i tím, že současně s městským zastupitelstvem budeme volit senátory, k čemuž dochází jednou za šest let. O přízeň voličů se budou ucházet následující kandidáti: Jiří Rokos (SPD, 68 let, programátor), Martin Sklář (Soukromníci, 46 let, OSVČ), Drago Sukalovský (STAN, 60 let, starosta města Kuřim), Filip Vítek (Piráti, 42 let, živnostník, lektor a horolezec), Jaromíra Vítková (KDU+ODS+TOP 09, 65 let, senátorka), Zdeněk Wetter (ČSSD, 57 let, starosta), Antonín Žirovnický (ANO, 57 let, OSVČ). 

Závěrem ještě k volbám do městského zastupitelstva… Nenechte sebou manipulovat na sociálních sítích a stejně tak se nenechte ovlivnit celostátní politikou, protože ta komunální není o politických stranách, ale především o lidech. O lidech, kteří by měli mít předpoklady a zkušenosti, znalosti i empatii. O lidech, které znáte a věříte, že budou dobrým vedením našeho města. 

Prosím vás všechny, jděte k volbám. Pečlivě si projděte kandidátky jednotlivých stran a jejich volební programy, a pokud chcete, můžete podobně jako já zhodnotit uplynulé období, abyste si udělali jasno, zda věnujete svůj hlas některé ze současných koaličních stran jako odměnu za dobře odvedenou práci, nebo naopak hodíte do urny volební lístek někoho jiného. Volte s rozumem a s vědomím, že tak ovlivníte následující čtyři roky dění v našem městě.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..