Čtvrtek, 2 května, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Janem Hrnčířem

Jan Hrnčíř je blanenský zastupitel, poslanec Parlamentu České republiky za hnutí SPD. Na podzim bude z pozice lídra kandidovat za SPD v komunálních volbách. Povídali jsme si o práci ve sněmovně, o našem městě i o knize Kam mizí české peníze, kterou Jan Hrnčíř před Vánocemi uvedl na trh.

Proč jste se rozhodl znovu kandidovat do zastupitelstva města? 

Stejně tak jako poslanec, tak i jako zastupitel města chci pokračovat ve zlepšování života lidí v naší krásné zemi a ve městě, ve kterém žiji. Během již končícího volebního období jsem měl možnost díky práci poslance a zastupitele poznat řadu problémů, které trápí občany, a chci i nadále přispívat k jejich řešení.

Za uplynulé čtyři roky zahájilo město řadu projektů. Který byl podle vás nejlépe připravený a co se naopak nepovedlo? 

Končící volební období bylo zaměřeno především na investice do dopravní infrastruktury, což je ve městě i vidět. Přes velmi vlažný rozjezd se podařilo i významně posunout výstavbu obchodního centra na ploše po sklenících. I když názory na využití této plochy se různí, ve chvíli, kdy měl developer již vykoupeny pozemky a budovy od zemědělského družstva, nebylo již možné a ani rozumné výstavbu blokovat. Přiznám se, že z prostoru po hotelu Dukla jsem rozpačitý. Podle mého názoru tam měl vzniknout multifunkční objekt, který by zahrnoval např. prostory pro mobilní seniory, mateřské centrum a lékařské ambulance. Tím by byl podpořen i větší návrat života do centra města. Velmi mě mrzí situace s uzavřenými městskými lázněmi, kdy se vedení města rozhodlo pro úplnou demolici a výstavbu nových lázní. Což vyžaduje astronomickou sumu v řádu stovek milionů korun s nejistým termínem realizace. Vzhledem k demografickému vývoji, městu chybí i domy s pečovatelskou službou nebo mateřské školy. Proto považuji za naprosto chybný a už minulým vedením města prosazovaný projekt na přeměnu bývalé MŠ na ulici Sladkovského na azylový dům pro nepřizpůsobivé obyvatele z vyloučených lokalit z celé ČR. Tento objekt musí znovu sloužit svému poslání, tedy jako mateřská škola, jejichž kapacit se v Blansku nedostává.

Jak lidé na komunální úrovni vnímají hnutí SPD?

Myslím, že před čtyřmi lety bylo hnutí na komunální úrovni popelkou. Lidé si nás spojovali spíše s celostátními tématy a také nám úplně nevěřili, že máme kvalitní program i pro města a obce, ale především nám nevěřili, že máme dostatek kvalitních lidí, kteří jej budou prosazovat. Za tuto dobu jsme urazili veliký kus cesty a jsem přesvědčen, že i občané to vidí a vnímají nás jinak, o čemž svědčí i stále rostoucí volební preference našeho hnutí. 

Na podzim loňského roku jste vydal knihu s názvem „Kam mizí české peníze?“. Co vás k jejímu napsání inspirovalo? 

Tématem vyvádění nezdaněných zisků z naší ekonomiky se dlouhodobě zabývám. Ze setkávání se s lidmi napříč republikou vím, že je toto téma velmi zajímá. Hlavním cílem této knížky proto nebylo napsat nějakou alternativní učebnici ekonomie či předkládat čtenáři návrhy zákonů v téměř paragrafovém znění, ale ani jen planě kritizovat. 

Tato kniha je určena nejširší veřejnosti a byl bych rád, aby byla zajímavá a srozumitelná i pro člověka, který má třeba jen základní vzdělání a za celý svůj dosavadní život přečetl i doslova jenom pár knížek. I takovému čtenáři (a možná hlavně jemu) by měla tato kniha posloužit k pochopení toho, kam mizí české peníze, a proč s každou korunou, která se dnes z Čech a Moravy ztratí, přicházíme o další a další koruny zas a znova.

Ve své knize píšete, že drancování naší země jede na plné obrátky. Kdo naší republiku drancuje? O jaké firmy jde? 

K významně masovému odlivu peněz dochází z vodárenských a energetických společností. Právě na něm je nejzřetelněji vidět, kam nás dostal hanebný a často korupcí doprovázený výprodej strategických odvětví a přírodních zdrojů do zahraničních rukou, realizovaný především porevolučními vládami ODS a lidovců.

Kolik zahraničí kapitál vydělává na Češích? Existuje konkrétní číslo? 

Prostřednictvím kapitálových výnosů je každoročně z naší země vyvedena neuvěřitelná suma více než 300 miliard korun. A v posledních deseti letech dokonce odliv kapitálu dramaticky převyšuje příliv zahraničních investic, jejichž objem v současnosti nejen nepokrývá odliv, ale dokonce dnes oproti dlouhodobému průměru klesá.

Je možné toto drancování zastavit?

Snažil jsem se i upravit legislativu, aby se tomuto jevu zabránilo, ale z ostatních stran nebyl zájem toto řešit. I když teď před volbami mají zase plná ústa slibů.

Určitě si i při náročné práci najdete čas na rodinu a na své koníčky? Co vás baví, při čem si nejvíce odpočinete?

Ten malý kousek volného času, který mi obvykle zbývá, se snažím věnovat rodině a relaxaci v okruhu svých blízkých a přátel třeba s kytarou v ruce.

Co vás na práci v politice nejvíce baví? 

Asi ten pocit uspokojení, když se mi podaří vyřešit nějaký problém, se kterým se na mě lidé obrátí, nebo když prosadím nějaký návrh, který pomůže lidem.

Co byste rád vzkázal voličům?

Chtěl bych především poděkovat voličům za důvěru a podporu, je pro mě zavazující. Slibuji, že pokud mi na podzim ve volbách zachováte přízeň a důvěru, budu i nadále s využitím všech svých zkušeností a ze všech sil hájit práva vás, slušných a poctivých lidí, občanů České republiky a našeho krásného města.

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..