Pátek, 26 dubna, 2024
Radnice

Jiří Crha: Rekonstrukce Dolní Palavy začne ještě letos

Pane starosto, byl jste se někdy v poslední době podívat v ulici Horní Palava? Co říkáte na stav zdejších chodníků?

Chodníky zde nejsou v dobré kondici, to není žádné tajemství. Projekt na jejich opravu se připravuje už několik let. Problémem je ale to, že zde nejsou klasické chodníky určené pouze pro pěší. Jde o smíšený typ komunikace, která je určená jak pro pěší, tak pro automobily, chodníky musejí být pojízdné, protože místním slouží jako příjezdová cesta k jejich domům. Opravy ale komplikuje hlavně to, že je třeba zde opravit všechny inženýrské sítě, které jsou v komunikaci uložené. Právě to opravu dlouho oddalovalo. 

Takže sám vnímáte, že je potřeba s chodníky v Horní Palavě něco udělat. Kdy se obyvatelé dočkají a co se bude dělat?

Oddělení komunální údržby je s obyvateli zdejších domů domluveno, že se v místech, kde je stav chodníku nejhorší, po zimě provedou alespoň lokální vysprávky míst s největší terénní nerovností. Ještě letos ale chceme zahájit také celkovou rekonstrukci, která zahrnuje již zmíněnou kompletní rekonstrukci stávající komunikace včetně inženýrských sítí. Opravu plánujeme ve dvou etapách. První etapa se týká úseku od prvního mostku za zámeckým parkem až po workoutové hřiště pod dopravním hřištěm. Zahájena bude na podzim letošního roku s tím, že kompletní rekonstrukce zde potrvá rok. Její součástí bude přeložení a oprava všech inženýrských sítí, oprava mostků, veřejného osvětlení zeleně a také úprava parkovacích ploch.

Dobře, to je první část, na které se začne pracovat ještě letos, co zbývající část ulice?

Druhá část této komunikace pro smíšený pohyb vozidel a chodců už se projektuje. Ve druhé fázi počítáme s rekonstrukcí úseku zhruba od workoutového hřiště až po vyústění cesty z Lovětína, která spojuje Horní Palavu s blanenskou nemocnicí. Zde předpokládáme zahájení prací v roce 2023.

Kolik to všechno bude stát? A má na to město v současné situaci vůbec finance?

V letošním roce zaplatíme 5 milionů korun, náklady na druhou část první etapy pro příští rok i částka na rok 2023 se teprve vyčíslují, půjde ale o další miliony. Podaří se zajistit kompletně zrekonstruovaný pojízdný chodník se zálivy na parkování, které budou jeho součástí, i přeložení a oprava všech inženýrských sítí v tomto úseku. S ohledem na finanční náročnost tohoto projektu je první etapa rekonstrukce rozdělená do dvou let. Druhá etapa pak je naplánovaná na rok 2023. Investice je to velká, s ohledem na rostoucí počet chodců v této lokalitě jsme ji ale nechtěli déle odkládat. 

V ulici Horní Palava jsou těsně před dokončením desítky nových bytů na místě bývalých skladů. To objem dopravy v Horní Palavě i pohyb chodců ještě zvýší. Souvisí plánované opravy i s tím?

Ano, právě sílící pohyb chodců v této lokalitě je jedním z hlavních důvodů, proč město tento projekt připravuje. Už nyní chodník využívají lidé žijící na sídlišti Sever i Zborovce, je také jednou z hlavních spojnic s rekreační Palavou, kterou lidé z Blanska využívají k procházkám. Po dokončení bytových domů pod přehradou se pohyb lidí ještě zvýší. Opravou této komunikace navíc navážeme na loni zrekonstruovanou spojnici Horní Palavy a nemocnice, tzv. Lovětína. 

Všimnul jsem si, že na webu města se lidé ptali, jak je to s přístupem na pozemek v blízkosti workoutového hřiště, kudy vede chodník na Palavu? Někteří poukazují na to, že je jim bráněno ve vstupu a musejí chodit po silnici. Tak jak to tedy je?

Jde o veřejnou cestu, která leží na pozemku v majetku města. Je nejbezpečnější spojnicí s rekreační oblastí Palava a určitě je vhodnější tento chodník při cestě k přehradě využívat, než aby lidé v tomto nepřehledném úseku chodili po silnici. Nápisy zakazující vstup a zábrany umisťované na cestě, které sem v minulosti umisťoval majitel zdejší nemovitosti, nejsou a nebyly pro pěší nijak závazné. S majitelem zde stojícího domu jsme neoprávněné umísťování zábran v minulosti opakovaně řešili ve správním řízení i za asistence městské policie. Po dohodě se strážníky se na řešení situace v této lokalitě chceme v nejbližší době opět zaměřit. 

Kdybychom šli ještě dál, tak se dostaneme do rekreační oblasti Palava. Město loni informovalo o tom, že chce lokalitu postupně upravit a proměnit v přívětivé místo k odpočinku, ke sportování, k trávení volného času obyvatel i návštěvníků města. Stále to platí? Kam se přípravy posunuly?

Platí, že ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně připravujeme revitalizaci celé rekreační oblasti Palava. K tomu, jak si veřejnost úpravy představuje a co by místní na Palavě uvítali, uspořádalo město loni anketu. I na základě jejích výsledků vypracovávají studenti Zahradnické fakulty MENDELU návrhy kompletní revitalizace celé oblasti. S finálním výsledkem chceme veřejnost seznámit v nejbližších týdnech. Revitalizaci plánujeme rozdělit do několika etap. Cílem je postupně upravit, zmodernizovat a zatraktivnit rekreační oblast Palava. Chceme zde veřejnosti nabídnout lepší zázemí pro relaxaci i aktivní odpočinek a prostor pro trávení volného času nejen v létě. Rádi bychom se do první etapy projektu pustili už na podzim letošního roku. 

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..