Sobota, 27 dubna, 2024
Nemocnice

Zdravotníci jsou připraveni očkovat seniory. Čeká se na vakcíny

Očkování proti koronaviru. Jedno z hybných témat ve společnosti již od Vánoc. Jak je to tedy s očkováním seniorů v Blansku? 

Podle vládního nařízení se mohou nyní registrovat k očkování proti onemocnění covid-19 lidé nad 80 let. Po úvodních potížích s registrací a zejména s rezervací termínů se zdá, že se situace trochu stabilizovala. V den, kdy se totiž spustil celostátní registrační systém (pátek 15. ledna), se v něm Blansko neukazovalo. Někteří lidé se tedy – ve snaze rezervovat si termín co nejdříve – přihlásili do Brna. Když se druhý registrační den Blansko, resp. blanenská nemocnice v systému objevila, začali řešit, zda se mohou přeobjednat na Blansko. 

Toto by podle velmi těžce zjištěných informací mělo jít poměrně snadno do chvíle, dokud člověk nedostane termín na jiné místo. I tehdy, když už byl seniorovi nějaký termín v Brně přidělen, by mělo jít místo změnit, ale je to poněkud složitější proces, který obnáší například telefonickou domluvu na celostátní lince 1221. 

Jednou z počátečních a poměrně zásadních trhlin centrálního registru bylo také to, že zájemci o očkování, kteří se v prvním týdnu registrovali na nějaké konkrétní místo, musejí nyní hlídat, kdy se jim v rezervačním formuláři na internetu objeví volný termín. Mají tak o zábavu postaráno… Od pátku 22. ledna se změnil systém v rezervacích. Kdo se přihlásil až od tohoto data, může mít klidnější spánek. Takzvaný PIN 2, který původně chodil v sms zprávě hned při úvodní registraci, nyní lidem přijde až ve chvíli, kdy se objeví volné termíny na místě, které si zvolili. Tato sms je tedy zároveň informací, která hlásá: „Obdrželi jsme vakcíny, můžete si vybrat termín.“ 

A jak je to s vakcínami? Jelikož je každé očkovací místo podřízeno krajské koordinaci, nezbývá, než čekat, až bude očkovací látka přidělena. Kdy a v jakém počtu, to bohužel v tuto chvíli není jasné. „Nemocnice Blansko je připravena 1. února očkování spustit, ovšem skutečné zahájení očkování závisí na dodávce vakcín, kterou neovlivníme. Jakmile budeme mít přesnou informaci o datu dodání a počtu dávek, spustí se rezervační systém a lidé si budou moci vybrat termín. O spuštění rezervací budeme ihned informovat,“ ujišťuje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..