Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Radnice

Developer: Neustálé protahování mi dost vadí

V poslední době se opět otevřelo diskutované téma stavby obchodního centra na místě bývalých skleníků na ul. Poříčí. Jeden z názorů veřejnosti od Petra Kavky jsme zveřejnili v minulém čísle, v tomto čísle si na str. 4 můžete přečíst postoj blanenských Pirátů. Samotné město Blansko zatím mlčí a žádné vyjádření i přes nabízený prostor neposlalo. Ale veřejnost určitě bude zajímat pohled na věc očima investora. Proto čtenářům Monitoru exkluzivně nabízíme rozhovor s developerem – ing. Zdeňkem Přichystalem.

Můžete vysvětlit, proč stále dochází k odsouvání zahájení stavby?

Zdržení zahájení stavby, ke kterému došlo, vzniklo kvůli požadavkům Povodí Moravy, Ministerstva zemědělství, Ministersta životního prostředí, Evropské unie, ale i kvůli požadavkům samotného města. V roce 2012 se měnil územní plán, kdy se účel pozemků změnil na občanskou vybavenost. Plán měl v sobě jakéhosi trojského koně v podobě řešení protipovodňových zábran. Ačkoli byl územní plán vydán, museli jsme toto překlenovat zdlouhavým procesem. Koryto řeky bylo revitalizováno z evropských fondů, je tu trvalá udržitelnost projektu a správně by se tak nemělo zasahovat do břehů. Tím, že navržený záměr byl v blízkosti koryta, došlo ke složitým jednáním s Povodím Moravy, které vydalo mnoho negativních stanovisek. Nakonec jsme našli řešení, které spočívalo hlavně k přemístění objektu budoucího obchodního centra blíž k silnici na ulici Poříčí, vytvořil se zde park za objektem i vedle něj, což požadovalo jak Povodí Moravy, tak Ministerstvo životního prostředí a v neposlední řadě i občané města Blanska. 

Co tedy bude součástí celého projektu?

Když jsme uzavírali s městem smlouvy, bylo v nich dáno, že zde vznikne hypermarket Albert a komerční část s obchody. Tím, že jsme byli nuceni stavbu posunout blíže silnici a zmenšit tak zastavěnou plochu, původní dohoda neplatí – bude tu menší supermarket Billa a navazující jednotky z oblasti módy, textilu, sportu a dalších obchodů. Něco podobného je například v Kuřimi.

Jaké obchody tu budou? Můžete být konkrétnější?

Jednáme se společnostmi Sportissimo, Martes sport, Takko, Gate, Wiki hračky, Zoo market, Jysk, Okay elektro, CCC, drogerie Teta, měla by tu být lékárna, trafika a další obchody. Jednali jsme také s některými blanenskými firmami ohledně provozu kavárny či restaurace.Nyní jsme ve fázi, kdy už naplno rozjíždíme budoucí
nájemní smlouvy.

Územní rozhodnutí jste nakonec získali…

Ano, územní rozhodnutí jsme získali začátkem letošního roku. Potom přišel Covid, což znamenalo další zdržení. Před prázdninami jsme koupili pozemky od Zera Rájec a začala reálná příprava dokumentace pro stavební povolení. Aktuálně bychom chtěli podat návrh na demolice, abychom mohli začít bourat. A samozřejmě jsme podali další žádost o prodloužení kontraktu s městem. Z toho vznikly další dotazy, proč zahájení stavby neustále odsunujeme. Jak jsem již vysvětlil, k prodlevám došlo kvůli plnění požadavků státní správy, ale i historicky ze strany samotného města.

Jaké požadavky mělo město Blansko?

Město například chtělo, abychom projekčně vyřídili lávku na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka. V souvislosti s tímto požadavkem jsme přišli o rok a půl! Museli jsme vymyslet, jak lávku umístit do koryta řeky tak, aby nezvedala její hladinu. To nebylo jednoduché, jelikož betonové základy a pilíře by v případě velké vody bránily v toku řeky a rozlévaly tak její proud na okolní pozemky. Vymysleli jsme tedy způsob, jak tohle vyřešit, splnit jak požadavky Povodí Moravy, tak i města Blanska. Dalším historickým požadavkem města bylo vybudování okružní křižovatky, přičemž původně jsme chtěli průsečnou. S okružní křižovatkou je spojeno několik přeložek, asi 15 stavebních objektů, terénní úpravy. Takže se projekt znovu přepracovával a došlo k dalšímu zdržení.

Nyní jsme předložili jasný harmonogram, do kdy bychom měli získat stavební povolení a chtěli bychom začít stavět. 

K podobným průtahům dochází i v jiných vašich realizacích?

Samozřejmě. Třeba stavba podobného centra v Kuřimi trvala čtyři a půl roku.

Mezi lidmi se diskutuje i o ceně pozemků, která za tu dobu vzrostla. Jak se díváte na tuto skutečnost?

Je pravda, že cena pozemků za tu dobu vzrostla. Jenže s hodnotou pozemků rostly také stavební náklady. Jako investor se na to dívám jinak. Jedna věc je cena hlíny, druhá řešení vyvolaných investic. Kdyby žádné vyvolané investice nebyly, cena pozemků může být jiná, je ale třeba to vnímat i opačně. Řešení neočekávaných problémů nás stály několik let času a především miliony korun.

O jakých investicích se bavíme?

Okružní křižovatka, hrubé terénní úpravy, nutné demoliční práce, odkup pozemků, vybudování lávky, výdaje spojené s vybudováním parku. To vše dělá okolo 50 milionů, aniž bychom se bavili o stavbě samotného centra.

Mnoho lidí se obávalo že ke stavbě centra nakonec nedojde…

To je nesmysl. Jsem podnikatel a podnikám samozřejmě za účelem zisku a mým cílem je jednoznačně celý projekt realizovat. Navíc, jak už jsem říkal, máme zde utopené již miliony korun. Na webu si může kdokoli dohledat skutečnost, že podobných investičních akcí má naše skupina za sebou už několik. Dokončený Retail park v Kuřimi, Obchodní dům Tesco v Tišnově, Okay elektro v Brně na ul. Hněvkovského, ve výstavbě je retail park v Pardubicích a rovněž nyní v přípravě Dvůr Králové, v Úpici a dalších místech v republice. V našem zájmu je realizovat stavbu co nejrychleji, ne ji zdržovat. V této chvíli už mělo obchodní centrum v Blansku dávno stát, i mně samotnému neustálé protahování a změny dost vadí.

Dost se mluvilo i o tom, že celý projekt je napsaný na novou společnost bez minulosti.

Tohle je zcela běžná věc. Dělá se to hlavně proto, aby banka měla čistou firmu. Firma do doby, než dojde k realizaci stavby, má pouze náklady a je proto dost nepraktické mít firmu ověšenou dalšími závazky. Tohle banka nechce, chce účelové SPV (společnost, která může připomínat dceřinou společnost, ale od své „matky“ je oddělena po finanční, majetkové i právní stránce – pozn. redakce). Proto máme na každý náš projekt samostatnou společnost SPV, momentálně jich je 26.

Platíte městu nájem za pozemky?

Ano, městu Blansku nájem platíme. Městské pozemky nám budou patřit až v momentě, kdy dojde k realizaci projektu obchodního centra. Město nás tak drží velmi zkrátka a investici si hlídá. Kdyby došlo k prodeji pozemků už na začátku, nemohlo by do procesu vůbec zasahovat. 

Kdy se tedy začne stavět?

Já doufám, a vše tomu tak nasvědčuje, že stavbu zahájíme příští rok na jaře, kdy bychom měli získat stavební povolení. Hotová by měla být na konci roku 2022. 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..