Pátek, 26 dubna, 2024
Radnice

Dělníci dokončili další fázi oprav předzámčí

Skončila rekonstrukce jedné budovy v předzámčí blanenského zámku. Objekt s adresou Zámek 2, který bude nyní využívat Muzeum Blanenska, byl opraven za sedm milionů korun bez DPH. Z toho tři miliony korun činila dotace z Jihomoravského kraje. Opravy dělníci prováděli od podzimu minulého roku. 

„V rámci rekonstrukce byla provedena obnova fasády objektu, obnova střešního pláště a úprava vnitřních dispozic objektu,“ informoval starosta Jiří Crha. Fasáda ladí se sousedním zámkem i budovou základní umělecké školy. Uvnitř se podařilo zachovat původní trámy.  

Do místností se přestěhují odborní pracovníci a konzervátorské a restaurátorské dílny a vzniknou v nich depozitáře. V hlavní budově muzea se tím pádem uvolní místo pro nové expozice. 

„Na zámku už máme pro expozice i depozitáře nedostatek prostoru. V další fázi budeme rádi, když se podaří zrekonstruovat budovu Zámek 3. Do ní se přesunou kanceláře vedení muzea a ekonomického úseku a vzniknou v ní také další depozitáře,“ uvedla ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

V minulosti se rekonstruovala i hlavní zámecká budova, dále pak část, v níž sídlí základní umělecká škola. Na podzim začnou opravy budovy Zámek 3, kde se nacházejí výtvarné dílny základní umělecké školy. Vedení města na rekonstrukci vyčlenila z rozpočtu částku deset milionů korun. Přibude jedno patro a fasáda se sladí s ostatními objekty. Mimo jiné se také chystá přestavba bývalé hasičky. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..