Pátek, 26 dubna, 2024
Kultura

Galerie opět zve návštěvníky k prohlídce

Po nucené karanténní pauze se v Galerii města Blanska mohla opět konat vernisáž nové výstavy. Na ní jsou tentokrát k vidění malby Kateřiny Burgetové a díla sochařky Anny Ročňové. 

Cyklus obrazů malířky Kateřiny Burgetové se věnuje zemědělské usedlosti ve středočeském Veclově, kam se před deseti lety nastěhovali její rodiče. Ve své tvorbě toto místo vnímá jako domov a stal se inspirací k dlouhodobému pozorování, do kterého vstoupily i další autorky. Marie Hájková je spoluautorkou videa, které nese výrazný rukopis její filmové zkušenosti. Video je ke zhlédnutí v zadní místnosti galerie. Malířce Libuši Vendlové se vzpomínka na Veclov zhmotnila v kresbě rozšiřující její cyklus Mapy míst a příbytků. 

Malířský pohled Kateřiny Burgetové je střízlivý a melancholický zároveň, protože úzkostlivě cloní holou pravdu, že prostředí Veclova ve svém omšelém fyzičnu vůbec malebné není. Divák vnímá na obrazech nejen tichou, každodenní aktivitu osoby v domě přebývající, ale i jemný a podstatný rozdíl mezi malebným a přikrášleným pohledem na něj. 

„Název Dobrý a špatný hospodář je název cyklu, který jsem začala malovat před dvěma lety… Asi bych jinak název malířské série nevymýšlela předtím, jak ji namaluju, ale žádala jsem o tvůrčí stipendium u Ministerstva kultury, a tak jsem název z projektu použila také pro výstavu. Myslím, že vystihuje pozici člověka, který něco uchopuje, nakládá se světem… Zobrazivá malba je pro mě taky takovým uchopováním světa, který mně obklopuje. Zároveň může nabývat i nehmotné a environmentální významy, přijde mi také trochu biblický,“ říká o svém díle Kateřina Burgetová. 

Druhý výstavní prostor, který je možné v galerii navštívit, se prostřednictvím organických objektů Anny Ročňové proměňuje na fantaskní jeskyni. Materiálově sochy kombinují přírodniny jako kořeny, hlínu, vyschlé listy slunečnice nebo palmy či trny s umělými odpadními materiály denního užití, kožešinami, glitry, provazy a papírem. Pojivem těchto základních materiálů je sádra s měkkým vatelínem. Rychletuhnoucí sádra pomáhá předurčovat jejich tvary, spolutvůrcem je tak do velké míry i prvek náhody a přirozenosti. 

Obě výstavy je možné navštívit do 5. července. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..