Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Radnice

Přenos jednání zastupitelstva bude jen zvukový, opozice nesouhlasí

Každé veřejné jednání zastupitelstva se bude přenášet v přímém přenosu. Ovšem jen ve zvukovém. Tuto změnu schválili zastupitelé na svém posledním zasedání. Vyčlenili na to v rozpočtu padesát tisíc korun. 

„Nově se budou také před jednáním zastupitelů zveřejňovat probírané materiály, k dispozici budou na webu města. Samotné zasedání si pak zájemci poslechnou ve zvukovém online přenosu. Změna začne platit od prvního dubna letošního roku,“ uvedla tisková mluvčí města Blanska Pavla Komárková. 

Rada města původně navrhovala, aby kromě uvedených změn byl na webu města k dispozici také zápis z jednání zastupitelstva. Na návrh opozičního zastupitele Stanislava Navrkala (KSČM) zastupitelé ale zveřejňování zápisu a zvukového záznamu neodsouhlasili. 

„Písemné podklady pro zasedání zastupitelstva budeme zveřejňovat na webových stránkách města po anonymizaci osobních údajů nejpozději pět dní před plánovaným zasedáním zastupitelstva. Podklady budou na webových stránkách zveřejněny po dobu pěti let,“ sdělil starosta města Jiří Crha (ODS). 

Pirátská strana Blansko v minulosti již několikrát předložila návrh, aby byl na internetu k dispozici videozáznam z jednání zastupitelstva. Mnoho obyvatel města zmiňuje, že se na zasedání nemohou dostavit, protože v té době jsou ještě v práci. Podle poslankyně Lenky Dražilové (ANO 2011) samotné hlasování o této problematice bylo velmi zmatečné, což jí po hlasování potvrdili i někteří koaliční zatupitelé. 

„S tím, co bylo schváleno, zásadně nesouhlasím. Jak jsem hned na zastupitelstvu řekla, na červnové jednání předložím návrh na změnu jednacího řádu,“ řekla Dražilová s tím, že bude požadovat, aby byl zveřejněn videozáznam z každého zasedání zastupitelstva. Online přenos podle ní není nutný. 

„Protože co občana města Blanska zajímá? Zvukový záznam určitě ne. Nedovedu si představit, že někdo sedí a poslouchá zvukový záznam. Ne každého zajímá celý průběh jednání, ale pouze některý bod. Chce se k němu jednoduchou cestou dostat, poslechnout si diskuzi a podívat se, kdo jak hlasoval,“ upozornila Lenka Dražilvoá. 

„Všichni jsme ve svých volebních programech prosazovali transparentní radnici. A já po rozhovoru s několika zastupiteli věřím, že tentokrát budeme hlasovat ke spokojenosti občanů,“ dodala Dražilová. 

-mka- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..