Sobota, 20 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: O golfu v Blansku

Foto: Bowling Brno

Minulý týden jsem zahlédl na Facebooku fotky některých našich zastupitelů s golfovou holí v ruce s komentářem, že Blansko bylo nabrat inspiraci v Brně. Tak trochu tajuplná informace se nakonec dočkala vysvětlení – na louce mezi Zámeckou sýpkou a bowlingem chce někdo vybudovat hřiště pro adventure golf – zábavnou hru, která je oblíbená po celém světě.

Jak se již stalo zvykem, byl tento nápad na sociálních sítích rozebrán do poslední molekuly a mnozí diskutující dali najevo svůj velký nesouhlas, aniž by se dozvěděli cokoli bližšího. Myslím, že největší podíl na tom měl fakt, že příspěvky našich zastupitelů se po pár negativních komentářích ze sociálních sítí vypařily jako pára nad hrncem, a to beze stopy nějakého bližšího vysvětlení. Přišlo mi to jako velká škoda, protože právě kvůli nedostatku informací vzniklo v minulosti nejvíce nepříjemností. Vzpomenout můžeme například na nešťastnou záležitost ohledně zástavby nám. Republiky…

Jenže mně to nedalo spát, a jelikož z indicií vyplynulo, že inspiraci byli političtí zástupci Blanska nabrat v Brně, bylo jasné, že za smělým nápadem adventure golfu v Blansku stojí podnikatel a vizionář Vlastimil Chládek. Jeho jméno je na Blanensku spojeno hned s několika projekty. Nejdřív to byla squashová hala, kterou o pár roků později převzala společnost ČAD Blansko, dále potom rozsáhlá rekonstrukce Zámecké sýpky a vybudování Bowlingu Blansko, který patřil v době svého otevření k nejhezčím bowlingovým areálům v republice. Z aktivit pana Chládka mimo naše město je třeba zmínit unikátní projekt Bowling Brno, který překypuje invencí a kreativitou a patří k těm opravdu nejkrásnějším, jaké jsem kdy viděl. 

Vzal jsem tedy telefon a panu Chládkovi jsem zavolal. „Loni jsme v areálu Bowlingu Brno dokončili osmnáctijamkové hřiště adventure golfu, jehož stavbu navrhnul mistr světa v této hře. Rád bych propojil Zámeckou sýpku s Bowlingem Blansko a v přilehlém parku vybudoval podobně krásné hřiště. I tohle hřiště by projektoval architekt, který je zároveň mistrem světa v adventure golfu. Proto jsem k nám do Brna pozval zástupce města, aby si hru vyzkoušeli a zvážili, zda by se jim něco takového v Blansku líbilo. Následně jsem si představoval samozřejmě diskusi s občany města. Nechci stavět něco proti jejich vůli,“ vysvětlil Vlastimil Chládek.

Je patrné, že celá věc je v úplném zárodku a není jisté vůbec nic. Nabízí se otázka, zda by v případě realizace adventure golfu byla zachována i možnost hry KUBB, která si u Zámecké sýpky našla v posledních letech mnoho příznivců. I na to jsem se zeptal. „Mým záměrem určitě není rušit něco, co funguje. Podmínkou v zadání pro architekta by tudíž bylo zachování prostor pro hru kubb, případně ji v plánech zahrnout do areálu adventure golfu,“ zdůraznil Vlastimil Chládek.

V diskusích na Facebooku jsem zaregistroval množství připomínek, že by město raději mělo opravit areál minigolfu na přehradě. Zde nezbývá než souhlasit, že minigolf je v zoufalém stavu. Ti, kteří si sem šli v minulých letech zahrát, musí vědět, že by si zasloužil výraznou rekonstrukci. Jenže adventure golf je něco jiného. Princip hry je podobný, ale s minigolfem má společné pouze to, že se hraje s holí a míčkem. Já sám mám rád obojí, ale adventure golf se mi líbí mnohem víc. Je zábavnější, lépe splyne s okolím a je velmi populární ve světě a v poslední době i u nás. Místo mezi bowlingem a Zámeckou sýpkou se mi nejeví jako špatné, možná bychom našli ve městě lepší místo, ale tohle propojení se zde přímo nabízí, tak proč ho nevyužít?

Někdo argumentuje tím, že v Blansku máme málo zeleně a výstavbou adventure golfu u Zámecké sýpky zelené plochy ještě více ubyde. Dovolím si nesouhlasit. Součástí adventure golfu je samozřejmě i přirozená zeleň. Mimo hru kubb v těchto místech nevídám žádné výrazné davy lidí. Zámecký park je hned vedle, další parky jsou v centru města. Dokonce i na místě skleníků, kde by mělo dojít k výstavbě obchodního centra, dostal developer podmínku, že zde vybuduje zelenou plochu. A to nemluvím o tom, že Blansko je ze všech stran obklopeno lesy. Příležitostí k procházce v zeleni je tu dle mého dost a já sám je spokojeně využívám.

Mně osobně se myšlenka adventure golfu v Blansku moc líbí. Slibuji si od něj jak větší sportovně-relaxační nabídku pro Blanenské, tak i zatraktivnění města pro turisty, které by sem adventure golf v teplejších měsících určitě přivedl. To, zda nakonec k realizaci dojde, je zatím ve hvězdách a bylo by předčasné tento nápad v samém zárodku odsoudit. Doufejme, že budeme včas informováni a dostaneme příležitost se s projektem blíže seznámit.

Martin Müller

Jeden myslel na “Úvodník: O golfu v Blansku

  • Ať se snažím, jak chci, neumím si adventure golf mezi Sýpkou a Bowlingem představit. Je to rovná plocha, tedy na pohled by to nebylo tak zajímavé a ani rozlohou mi to nepřipadá dostatečně velké pro „minigolf“. Adventure golf v Brně je zakomponovaný do poměrně prudkého kopce, je to lepší řešení než třeba hezká skalka. Navíc je celý areál v „mrtvé“ lokalitě, je tam klid a večer se až bojíte jít na tramvaj. Měla jsem možnost si vloni hru zahrát a nejvíc mě mrzel umělý povrch – „plastová tráva“, nic živého. Nechci to po jedné hře kritizovat, ale po půlce stanovišť to byla docela nuda (možná jsme to hráli špatně, jestli to vůbec jde). Překážky na úrovni, buď to dáte na dva odpaly (větší část stanovišť) nebo nikdy. Všechny stejného typu – sem tam šutr jako překážka, jáma z bílé „trávy“, ze které nejde míček dostat, kopečky dolů nebo nahoru. Na první pohled to vypadá hezky: zaoblené tvary, upravené kamenné cestičky, dřevěné sochy a něco stálezeleného na zemi. Vzali jsme tam německé zákazníky a líbilo se jim to. Protože to je přesně ten účel, k čemu adventure golf slouží – vypadá to hezky. Na místě stávajícího minigolfu u přehrady by to bylo asi fajn (ale musím říct, že minigolf v Bk (i jinde, kde jsem ho hrála), mě bavil mnohem víc a chodili jsme pravidelně. Adventure golf mě nepřesvědčil. Doporučuji si zajet do Brna ho vyzkoušet (150,-/1 hodina/1 hráč), jsou tam i kurty na beachvolejbal a restaurace s velkou zahrádkou. Závěrem – adventure golf je atrakce, která se hodí do míst, kde byl původně prales a je potřeba dané místo zpřístupnit lidem, přilákat je tam. Ne do existujícího přírodního, upraveného parčíku, relativně v centru města, který je navíc už teď lidmi využívaný. O tom, že při sezení na zahrádce u Bowlingu už nebude kam vypustit děti, snad ani nemusím mluvit.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..