Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Nová tvář města

Budoucí podoba výškové budovy na Wanklově náměstí

Zaručeně nejžhavější zprávou uplynulých čtrnácti dnů byl zveřejněný záměr na komplexní rekonstrukci výškové budovy na Wanklově náměstí. Vzniknout by tu mělo 69 bytů a se stavbou by se mělo začít snad už příští rok. Názory veřejnosti na uchopení celé stavby se dost rozcházejí, ale na to jsme si už za ty roky tak nějak zvykli…

Pokud jste zprávu s detaily o projektu ještě nečetli na našem webu nebo jinde, můžete si ji celou přečíst na str. 2, kde se o stavbě píše detailně. Zde bych se rád pozastavil nad některými skutečnostmi.

Výšková budova byla postavena v 70. letech. Ještě v roce 2005 tu sídlil finanční úřad, a právě v tomto roce přišlo město s plánem, že budovu zbourá. Rekonstrukce by v té době vyšla asi na sto milionů, demolice měla přijít na deset milionů korun. Na to město ale nemělo dostatek financí, a tak to nakonec dopadlo úplně jinak – v roce 2008 výškáč za 3,1 milionu Kč koupila společnost Liška Group s plánem, že za 200 milionů objekt přestaví na komerci a byty.

Opuštěná budova však od té doby bez nejmenšího pokroku či naděje na rekonstrukci či demolici kazila tvář našeho města a činí tak dosud. To, že jsme na stránkách Monitoru o výškáči nepsali, neznamená, že bychom se o něj nezajímali. Naopak! Jenže nebylo celé ty roky o čem psát. Na budově viselo věcné břemeno v podobě nevyřešeného vlastnictví malého pozemku, s čímž se dle dostupných informací nedalo nic dělat. O tom, jak moc o této skutečnosti majitel budovy před koupí věděl či nikoliv, se můžeme jenom přít. Výsledkem byl pouze fakt, že se s budovou nedělo vůbec nic…

Až teď se situace mění a světlo světa spatřil konečně projekt rekonstrukce a vypadá to, že už za tři roky by se mohlo kolaudovat. Na zveřejněných vizualizacích vypadá budova v novém kabátě hezky. Mně se líbí. Překvapením však pro mne bylo, že nejvyšší budova v centru bude ve finále ještě o pět metrů vyšší, čili k současným jedenácti patrům přibydou další dvě… Z jedné strany se dá pochopit, že majitel bude cílit na co největší zisk, na straně druhé se mi zrovna tohle dvakrát nelíbí a osobně bych na tomto místě šel spíš o pár metrů dolů.

     K budově výškáče budou přistavěny ještě další dvě přístavby, ve kterých by měl vzniknout dostatek prostoru pro parkování. Tady mám trošku strach, zda se náměstí příliš neuzavře. Na dostupných vizualizacích to moc není vidět, ale na tiskové konferenci bylo řečeno, že průhled z náměstí na kostel bude zachován, takže nezbývá než věřit, že tomu tak skutečně bude. Byla by určitě velká škoda, kdyby se náměstí z velké části uzavřelo.

Přestože si na celém projektu najdu mínusy, vidím i pozitiva. Je zřejmé, že Blansko tak získá úplně novou tvář. A v tomto ohledu jsem skutečně pro, aby se s rekonstrukcí začalo co nejdříve. Nehezká komunistická budova tu strašila už dost dlouho, a když už si s ní město nedovedlo poradit jinak, než že ji prodalo, přál bych si, aby se konečně stala něčím smysluplnějším, než jen šedivým billboardem, který hyzdí naše město. Osobně se mi také líbí, že tu vzniknou nové byty. Samotné centrum tak bude obývat více lidí a dá se tak očekávat, že tu bude více živo. 

Nadávat se dá na cokoli, a kdo chce, může si vždy najít dostatek negativ. A to já nechci. Mám Blansko rád a jsem rád za každý krok, který naše město udělá ještě příjemnějším místem. V tomto případě věřím, že náměstí bez vybydlené ošklivé budovy bude rozhodně lepší. Ostatně – cokoli bude lepší, než současný stav.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..