Pátek, 26 dubna, 2024
BlanskoNemocnice

Pacienty blanenské nemocnice vyšetří nový mamograf

Nový mamograf v Nemocnici Blansko. Na fotografii primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Kalas

Pro včasné odhalení patologických, zejména nádorových změn na prsu poslouží nový mamografický přístroj, který pořídila Nemocnice Blansko na radiodiagnostické oddělení. Jeho provoz byl slavnostně zahájen v pátek 14. února 2020.

Nový přístroj nahradil zařízení, které zaměstnanci nemocnice používali již deset let. Jevilo výrazné zámky opotřebení a nefunkčnosti některých součástí. Také končila jeho servisní podpora. Původní přístroj sice při pravidelných kontrolách splňoval veškeré radiační i další technické podmínky, nyní už byl však z pohledu zákona na hranici existence. Z těchto důvodů se vedení nemocnice rozhodlo mamograf vyměnit.

 „Přístroj mimo jiné slouží i k cílenému odběru histologických vzorků z potenciálně problematického ložiska v prsu. Odběr se provádí za pomoci zařízení pro prostorovou navigaci – stereotaxe. Tato komponenta byla u minulého přístroje opotřebením nefunkční. Pacienty jsme byli nuceni odesílat k tomuto zákroku mimo nemocnici na jiné akreditované pracoviště,“ vysvětluje primář radiodiagnostického oddělení blanenské nemocnice Ladislav Kalas. Nyní bude oproti předchozím měsícům možné veškerá potřebná vyšetření provést v Nemocnici Blansko.

Na sklonku léta roku 2019 proběhlo výběrové řízení, ve kterém byl vysoutěžen přístroj splňující kritéria vyhlášky o mamárním screeningu v ceně čtyř milionů korun. Na závěr roku 2019 byl přístroj nainstalován do stávající vyšetřovny, kde byly provedeny nutné stavební úpravy. Od druhého týdne měsíce ledna 2020 je celé mamografické pracoviště opět v provozu.

Jelikož se technologie neustále vyvíjí, nový mamograf pořídí přesnější snímky. „Zařízení obsahuje moderní zobrazovací řetězec – tj. zdroj záření a receptor obrazu. Tyto komponenty se podílejí zásadně na kvalitě vzniklého snímku. A kvalitní snímek je základem pro snazší a přesnější rozlišení normálních a patologických změn a tedy pro správné stanovení diagnózy,“ říká primář oddělení.

Na radiodiagnostickém oddělení jsou pravidelně prováděny audity v intervalech dvou až čtyř let. Od nainstalování dřívějšího přístroje pracoviště splňuje náročné podmínky Komise odborníků pro mamární diagnostiku (KOMD) při Ministerstvu zdravotnictví České republiky. Poslední podrobný audit, ve kterém zařízení hrdě obstálo, se uskutečnil na podzim roku 2019. Ministerstvo zdravotnictví v prvních dnech roku 2020 vydalo osvědčení blanenské nemocnici na další tři roky. Je tedy zařazena mezi 65 zařízení mamárního screeningu v České republice.

 „Ročně naše pracoviště vyšetří kolem 6000 screeningových mamografií, tj. časný záchyt patologických změn u bezpříznakových žen. Dalších necelých 600 vyšetření je tzv. diagnostických, tj. těch pacientů, kteří jsou buď sledovaní se zjištěným onemocněním prsu, nebo ti, kteří přicházejí k vyšetření s tím, že mají nějaké potíže s prsy. A to se netýká jen žen, ale i mužů,“ upozorňuje lékař.

Prevence je velmi důležitá. Ženám nad pětačtyřicet let zdravotní pojišťovny hradí screeningové – preventivní mamografické vyšetření prsu každé dva roky. Nemocnice Blansko se každoročně zapojuje do preventivní akce s názvem Boj za zdravá prsa, kdy se v kombinaci s poukázkami společnosti Avon mohou nechat zdarma vyšetřit i ženy pod pětačtyřicet let.

Včasný záchyt onemocnění výrazně zvyšuje šanci na uzdravení. „Každá žena by si měla jednou měsíčně po skončení menstruace provést samovyšetření prsů. Pokud při tomto vyšetření zjistí, že má v prsu něco nového, co tam dříve nebylo, měla by se objednat ke svému gynekologovi, který ji vyšetří a vystaví žádanku k ultrazvukovému nebo mamografickému vyšetření,“ doporučuje Ladislav Kalas.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..