Pátek, 26 dubna, 2024
KnihovnaVolný čas

Karolina Meineke a zvon Poledník. Děti tvořily v knihovně

pololetní prázdniny v knihovně blansko

Část dne pololetních prázdnin mohly děti strávit v Městské knihovně Blansko. V pátek 31. ledna od 10 do 16 hodin přicházely v doprovodu rodičů a prarodičů do kulturní místnosti, kde pro ně byl připraven dostatek materiálu ke tvoření i lektorky, které se jim věnovaly.

Vyráběly se papírové loutky, představující šlechtičnu Karolinu Meineke, jež žila v 18. století na blanenském zámku, a zvon Poledník, který visí ve zdejším kostele svatého Martina. „Děti dostaly papírovou šablonu s pohyblivýma rukama, kterou si dozdobily dle vlastní fantazie. Ze zbylých vánočních papírů vystřihly a nalepily šaty a domalovaly obličej a vlasy,“ popsala pedagožka základní umělecké školy Eva Juračková, která dílničku vedla.

Na výrobu zvonku malí šikulové použili papírový kelímek, který si mohly pokreslit, popsat či polepit. Dovnitř zavěsili srdce z korálku.

Přicházely především menší děti předškolního a mladšího školního věku, a to nejen v doprovodu maminek a babiček, ale také tatínků a dědečků. Během dne se u stolů vystřídala zhruba stovka zájemců.

„Tato dílna byla krásnou příležitostí, aby se propojilo více organizací – knihovna, základní umělecká škola, farnost. Během tvoření jsme si s dětmi povídali o tom, že ve městě máme kostel, který letos slaví výročí, že v kostele jsou zvony a co vlastně ty zvony pro lidi znamenají, jaké jim dávají poselství,“ řekla Eva Mollová z blanenské knihovny s tím, že workshop lektoři uspořádali jako doprovodný program k výstavě týkající se 880. výročí posvěcení kostela svatého Martina na Starém Blansku. Ta je k vidění ve výstavní místnosti blanenské knihovny do konce února.

-mka-

[ngg src=“galleries“ ids=“6″ display=“basic_thumbnail“]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..