Pátek, 26 dubna, 2024
BlanenskoKrimi

Pozor na facebookové podvodníky

Pozor na facebookové podvodníky

V Česku se podle policie množí případy podvodníků, kteří se vydávají za příslušníky americké armády. Přes sociální sítě se snaží vytvořit kontakt s ženami, vzbudit v nich důvěru a následně pod záminkou různých legend z nich vylákat peníze. „Poslední nahlášený případ na Blanensku je z minulého týdne,“ uvádí policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

V tomto konkrétním případě se podvodník na internetu vydával za amerického vojáka, který se v současné době nachází na misi v Sýrii. Podařilo se mu vzbudit důvěru jednačtyřicetileté ženy z Blanenska. „Internetová komunikace trvala půl roku, a to v období od srpna 2019 do 16. ledna 2020. Mezi poslední komunikaci se jí svěřil, že obdržel za své dosavadní služby dvacet kusů zlatých cihel, které by potřeboval uschovat,“ popisuje tisková mluvčí s tím, že ženě zalichotilo, že si muž vybral za důvěryhodnou osobu právě ji, proto se zásilkou souhlasila.

Poškozená následně zaslala pachateli svoje osobní údaje včetně kopie občanského průkazu. Ve chvíli, kdy jí přišel e-mail od údajné přepravní společnosti s žádostí o uhrazení 710 euro za dopravu, jí celá záležitost začala být podezřelá. Peníze odmítla poslat. „Voják poté změnil chování a začal ženě vyhrožovat s tím, že pokud neodešle peníze, přepošle celou komunikaci o jejich virtuálním vztahu jejímu manželovi. Celou věc hlavně z obavy o zneužití jejího dokladu žena následně nahlásila na Policii ČR,“ doplňuje Koryťáková.

Policie nabádá především ženy, kterým na Facebooku přijdou žádosti o přátelství od různých zahraničních nápadníků, aby byly obezřetné a nikdy neposílaly svému virtuálnímu příteli žádné peníze nebo důvěrné informace či dokonce kopie dokladů a další osobní údaje.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..