Úterý, 23 dubna, 2024
Nemocnice

Nemocnici navštívil ministr zdravotnictví

V pondělí 7. října vedení Nemocnice Blansko přivítalo ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který zařízení navštívil zejména z důvodu řešení otázky vzdělávání mladých lékařů. Spolu s ministrem přijel také krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta, dále poslankyně Parlamentu České republiky Taťána Malá a Lenka Dražilová.

„Společným cílem této ministerské návštěvy bylo jak pro vedení města, tak i vedení nemocnice ukázat ministrovi chod nemocnice na vlastní oči a přesvědčit ho, že má tato nemocnice s více než 450 zaměstnanci, 4 lůžkovými odděleními, 183 lůžky a čtyřiatřicetiletou historií svoje nezastupitelné místo v síti zdravotnických zařízení v Jihomoravském kraji,“ zmínil starosta města Jiří Crha.

Blanenská nemocnice má v současné době akreditaci na školení lékařů. Ta však v příštím roce má skončit a dle nového nařízení ji již nemůže obdržet znovu, protože nemocnice, která není kompletní, akreditaci mít nemůže. Mladí lékaři, kteří si plní atestaci, však tvoří významnou součást personálu. Z toho vyplývá, že pokud nemocnice přijde o akreditaci, nastane problém s nedostatkem lékařů.

Téměř dvouhodinová návštěva se skládala z prohlídky všech provozů zařízení a představení jednotlivých oddělení. Ministr zdravotnictví sdělil, že se bude záležitostí akreditace zabývat. „Přislíbil v nejbližší době zmapování situace v celé ČR, tedy konkrétně to, kolika nemocnic se vyhláška o vzdělávání lékařů negativně dotkne. Následně situaci vyhodnotí a je připraven k systémovému řešení této problematiky, tedy k novelizaci vyhlášky o vzdělávání,“ upřesnil Crha.

Řešení této situace je v současné době prioritou vedení města i nemocnice.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..