Sobota, 11 května, 2024
kronika

Setkání s kronikou 18/19

V minulém Setkání s kronikou jsme otiskli část povídání o blanenských školních budovách, nyní bychom je rádi dokončili.

Rok 1928

Celkový náklad na stavbu budovy byl rozpočten na 2,500.000 Kč. Jednotlivé práce, mimo zednické a pozemní, byly zadány místním řemeslníkům, ústřední topení fy Přibáň-Žilka v Praze. Škola má vodovod i elektrické osvětlení.

Na vnitřní zařízení bylo použito nábytku z dříve používaných školních budov a rovněž kabinety byly odtud do nové školní budovy přestěhovány. Starý nábytek bude postupně nahrazován novým a kabinety budou doplňovány.

Nová školní budova jest postavena na místě pro školu velmi výhodném. Ačkoliv leží téměř uprostřed města, má přece tiché okolí. Před budovou na straně západní stojí řada přízemních rodinných domků se zahrádkami (ulice Marxova), na sever od školy stojí jediný dům, vila notáře Fr. Kroutila, na jih od školy ve vzdálenosti asi 100 m táhne se směrem záp.-vých. Ulice Sadová a na východ od školy ve vzdálenosti asi ½ km stojí budova Masarykovy prázdninové osady.

Nová školní budova svou velikostí a svým architektonickým řešením působí dojmem imposantním. Jsouc postavena na místě vyvýšeném je již zdaleka patrna. Nová školní budova jest ozdobou města, je krásným pomníkem obětavosti jeho občanstva, jež v roce jubilejním postavilo důstojný moderní chrám pro vzdělání nejširších vrstev lidových. Škoda, že tato velmi vzhledá školní budova má poměrně malé třídy, které svou velikostí neodpovídají stále značně velikému počtu žáků na třídu.

Oprava budovy obecné školy (Stavba z r. 1897)

Na budově dolní školy provedeny o prázdninách r 1928 některé větší opravy. Jmenovitě celá střecha byla řádně spravena a provedeny opravy okapních žlabů a opravy hromosvodů. Velmi vychozené schody do mezipatra a dále do I. patra byly řádně vyspraveny umělým kamenem. Též hřiště u školy bylo částečně zvětšeno a upraveno.

Přestěhování škol

O prázdninách r. 1928 byly stěhovány školní lavice a veškerý školní nábytek jednak ze školních budov, jež účelům školním více sloužiti neměly, a současně se stěhovala chlapecká škola měšťanská do nové školní budovy, aby v budově z r. 1897 učinila místo školám obecným.

Drobné školní pomůcky a různé věci ze školních kabinetů přenášelo velmi ochotně a s velikou radostí starší žactvo v první den škol. roku 1928/29. Do nové školní budovy přestěhovala se jak měšťanská škola chlapecká, tak i měšťanská škola dívčí, jež opustila svoji dosavadní budovu (bývalá obec. nemocnice, „špitálek“ zvaná), v níž měla svůj útulek již od svého otevření, tj. od r. 1906. Jediná chlapecká škola obecná zůstala ve své dosavadní budově z r. 1897 a k ní místo chlapecké školy měšťanské nastěhovala se obecná škola dívčí, jež opustila jednak školní pavilon (naproti (Dělnickému domu) se 2 třídami, jednak starou školní budovu na Starém Blansku, jež 1 ¼ století (od r. 1804 do r. 1928) sloužila školním účelům.

Smutná zdá se býti nám starším rodákům blanenským ta naše „stará škola“. Celé generace odchovala mezi svými stěnami, znala naše dědy i pradědy, vzpomíná starých „rechtorů“ Cyrila Pařízka a Václava Kožešníka i nadučitelů Františka Bakeše a Jana Smrčky, učitelů Kosiny, Kniese, Neugebauera, Hassoně a mnoha jiných. Starý nadpis ŠKOLA vítá nás dosud nad jejími dveřmi, ale starý zvonek na chodbě již nezvonívá, a kdyby zvonil, té školní drobotiny by se více nedovolal.

V této staré školní budově, jakož i v budově dívčí měšťanky a v sousedním paviloně provedeny adaptace a zřízeny obecní byty.

První den v nové škole

Je den 1. září 1928. Podzimní slunce usmívá se na jasné ranní obloze. Blíží se 8. hodina. V ulicích živý ruch a všude spěchající hloučky malé školní drobotiny i mládeže dospělejší, která dnes poprvé překročí práh nové školní budovy. Dnes poprvé prochází školní mládež dlouhými chodbami nové školy, vystupuje po schodištích a vstupuje do jasných učíren. Jak krásný zdá se všem ten velký školní palác, kde vše voní novotou. Odbila 8. hodina a učitelé vstupují do svých tříd. Z dětských očí čtou ten krásný dojem, kterým tu vše na ně působí, a proto kladou dětem na srdce, aby co nejvíce šetřili a vážili si této nové školní budovy, jež obětavostí a velikým nákladem jejich rodičů a všech blanenských občanů byla zbudována.

Připraveno ve spolupráci s městskou knihovnou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..