Sobota, 20 dubna, 2024
Radnice

Jak to je s pozemky na náměstí Republiky?

Ulicemi Blanska proudí vlna nevole kvůli záměru odprodeje pozemků okolo Dukly. Lidé jsou zmatení a městem se šíří mnoho nepodložených zpráv. Na mnohé dosud nevyjasněné otázky odpovídal starosta Jiří Crha.

Proč jste se rozhodli stavět na náměstí Republiky?

Předně musím říct, že jsem velmi překvapený z toho, jak obrovskou diskusi vzbudil záměr možnosti zastavění části náměstí Republiky. Zároveň cítím zklamání z fám, nepřesností a dezinformací, jež kolují mezi lidmi.

V regulačním plánu města se se zástavbou počítá již od roku 2002. Patnáct let jsme neúspěšně hledali investora. Nyní, když už nestojí hotel Dukla, se otevřely otázky, zda by se neměl regulační plán aktualizovat. Již v loňském roce přišla nabídka od společnosti KOREKT Stavební BK s.r.o., která o pozemky projevila zájem. V březnu letošního roku tato společnost představila vedení města a komisi pro investice a územní rozvoj svoji ideu. Tato komise, která je poradním orgánem Rady města složená ze zástupců všech politických stran v zastupitelstvu, doporučila všemi hlasy přítomných pokračovat v jednání o možnosti zastavění části náměstí. Na základě těchto závěrů Rada města vypsala „záměr“, aby se zjistil zájem potencionálních developerů.

Záměr nešel zveřejnit dříve či později? Zveřejňovat takovou věc v době prázdnin není úplně standardní…

Myslím, že takto nikdo neuvažoval. Byl zveřejněn hned, jakmile to bylo možné. Termín vzešel ze skutečnosti časového souladu s termíny zpracování územní studie na střed města, která má být hotová do konce roku. Takže pozdější vypsání by tento termín ohrozilo, což by nebylo dobré pro další investiční akce, se kterými územní studie souvisí, jako jsou např. budovy Předzámčí.

Prozradíte, o koho se jedná?

Přihlásila se již zmíněná společnost KOREKT Stavební BK s.r.o. , firma HOPA Group s.r.o., která již v Blansku postavila několik bytových domů a v současné době realizuje bytovou výstavbu Nad Čertovkou na Písečné. Třetí společností je MATEO Development s.r.o. z Brna.

   Park po Dukle nabídnul občanům vyžití v podobě workoutových prvků, o prázdninách se tu odehrává spousta koncertů a lidé se zde začali rádi scházet. Je nutné střed města v této chvíli zastavět?

  Můžeme nechat náměstí v podobě, v jaké se dnes nachází. Zároveň se však s projeveným zájmem investorů naskytla příležitost, jak dát náměstí našeho města novou tvář. Často jsou mezi občany slyšet nehezké poznámky na úkor betonových ploch, které střed města spíše hyzdí. Myslím si, že náměstí Republiky by se s dobrým projektem mohlo změnit v moderní centrum, kde by se lidé rádi scházeli. To bude předmětem dalších diskusí o návrzích developerů, kteří by nám svoje studie představili, pokud je znovu vyzveme. Následně bych očekával rozsáhlou veřejnou diskusi. Nechceme nic dělat za zády občanů.

Nechcete s občany diskutovat už nyní? Určitě by bylo o čem.

Ano. Jsme si vědomi, že jde o hodně citlivé téma, o kterém musí být veřejnost informována. Aby se zabránilo dalším dezinformacím, rád bych občany našeho města pozval k návštěvě veřejné prezentace, která se bude konat ve středu 18.9. v 16.30 v Dělnickém domě. Prezentace se bude týkat jak zmíněných pozemků ve středu města, tak projektu nové „hasičky“ nebo přemostění na Staré Blansko.

Co když nebude žádná ze studií vyhovující?

Je tu samozřejmě možnost, že nevybereme žádnou ze studií, takže by se celá věc vrátila zpátky na začátek. Nový záměr pak můžeme, případně nemusíme, vypsat znovu.

Někteří občané volají po vybudování většího parku na tomto místě…

I když podle názoru urbanistů a odborníků na městskou architekturu je městotvorný prvek spíše zástavba než park, ale já osobně si dokážu představit na náměstí i nějakou formu odpočinkové zóny. Určitě budeme naslouchat názorům občanů.

Co tedy bude s náměstím v nejbližší době?

Nechci, aby panoval mylný názor, že letos schválíme výstavbu a příští rok se začne kopat. Tak rychlé to nebude a já osobně ani nechci, aby se cokoli uspěchalo. Celá záležitost je bezesporu běh na dlouhou trať, zřejmě přesáhne více volebních období a může se leccos změnit. Budu usilovat o to, aby schválení konečného rozhodnutí neskončilo těsným vítězstvím koalice, ale aby s ním souhlasila většina zastupitelů.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..