Sobota, 20 dubna, 2024
Radnice

Veřejná nebo soukromá? Chodci mohou cestu využívat

Kdo se vydá pěšky z města podél zámecké zdi směrem k přehradě, musí se na ulici Horní Palava napojit na „chodník“, o jehož úpravu již léta bezúspěšně usilují zejména místní obyvatelé. Pokud je nutné jej zdolat při nebo po dešti, je o zábavu postaráno. Ovšem ani na jeho konci u dětského hřiště nemá chodec vyhráno.

Většina lidí to na tomto místě vzdá a přejde na silnici, která zde není právě přehledná. A proč? Protože cesta, která pokračuje za mostkem podél potoka, vůbec nevypadá jako veřejná. Z části ji přehrazuje plot, stojí kolem ní auta a donedávna zde ještě ležela hromada štěrku. Kdo to tam nezná, přirozeně nabyde dojmu, že se nachází na soukromém pozemku a neodvažuje se po cestě pokračovat.

Ohledně této cesty redakce Monitoru vznesla dotaz na městský úřad v březnu letošního roku. „Jedná se o veřejnou cestu, kudy chodci mohou procházet. Pozemek je ve výpůjčce, ale tato skutečnost nesmí bránit průchodu. Provizorní zábrana je tam z důvodu zabránění průjezdnosti vozidel,“ dostalo se nám odpovědi od vedoucího odboru investičního a územního rozvoje Marka Štefana.

A dále se nic nedělo. Až se dotaz v srpnu objevil i na webu města. „Dle občana, který bydlí v této blízkosti, se jedná o jeho soukromou cestu, kterou si sám vydláždil. O jakou se tedy jedná cestu? V katastru nemovitostí je psaná cesta na město Blansko. Pokud se jedná o veřejnou cestu, žádám o provedení nápravy do původního stavu a volného zpřístupnění všem občanům,“ ozval se v rubrice Otázky a odpovědi tazatel, který se podepsal jako Občan. Podle něj je znemožněn průchod chodců po cestě.

Teprve po tomto veřejném dotazu byli zaměstnanci městského úřadu donuceni se na věc podívat trochu blíže. „Na základě vašeho upozornění udělali pracovníci odboru investičního a územního rozvoje 8. srpna 2019 místní šetření. Není pravdou, že by v uvedených místech byla zabetonovaná překážka, nicméně majitel navazující nemovitosti, s jehož provozem živnosti souvisí zamezení průchodu, byl vyzván k odstranění vozidla a plnému zprůchodnění v minimální šíři 1,5 metru. Záležitost byla řešena dohodou,“ odpověděl tiskový mluvčí města Ondřej Požár.

Na uvedeném místě se toho od té doby mnoho nezměnilo. Je pravda, že hromada štěrku zmizela a průchodu není přímo zabráněno. Ale plot zůstává, tudíž si většina lidí netroufá vstoupit. A proplétat se tudy s kočárkem? Do toho se nikomu nechce. Možná by neškodilo dát na most směrovku k přehradě, která chodce navede na cestu, jež stále vypadá, jako by se jednalo o soukromý majetek. Do té doby budou lidé neznalí místních poměrů zbytečně chodit
po silnici.

-mha-

Jeden myslel na “Veřejná nebo soukromá? Chodci mohou cestu využívat

  • Dobrý den, dovoluji si upozornit ještě na jednu věc. Nejde pouze o cestu. Pan Smejkal zabral pozemek z boku svého domu. Oplotil ho a zabral. Tento pozemek je městský a podle vyjádření města nemá žádné právo ho využívat. A město s tím dlouhodobě nic nedělá a porušuje tímto zákon o obcích. Možná si vzpomenete na můj článek Cestička k domovu, kde jsem tuto problematiku již řešil.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..