Pátek, 29 března, 2024
Radnice

Novinka v třídění odpadu? Kontejnery na tuky

Do kanalizace rozhodně nepatří, protože ji zanášejí a poškozují čisticí zařízení. Řeč je o použitých jedlých tucích a olejích z domácnosti. Kam tedy vylít přepálený olej z fritovacího hrnce? Město již nabízí řešení: speciální kontejnery na jedlé tuky.

V některých městech už tento sběr funguje, Blansko se přidává nyní. Od 1. ledna 2020 stejně tuto povinnost obcím ukládá zákon. Prozatím je kontejner přistaven na třech místech vedle nádob na tříděný odpad, a to na ulici Rožmitálově vedle supermarketu Albert, v Kamnářské na Zborovcích a na sídlišti Písečná. „Dále mohou občané tento druh odpadu odevzdat na obou sběrných dvorech – v ulici Na Brankách a v Horní Lhotě,“ doplnil starosta Blanska Jiří Crha s upozorněním, že motorové oleje do kontejneru nepatří; ty je nutné odevzdat právě ve sběrných dvorech.

„Tuky, které se v kontejnerech shromáždí, jsou odvezeny k druhotnému zpracování. Odvoz a zpracování zajišťuje společnost EKO-PF, která vyhrála soutěž. Oleje se znovu využívají v průmyslu i v kosmetickém průmyslu,“ uvedl vedoucí odboru komunální údržby Martin Sklář. Dále se tento materiál využívá při výrobě metylesteru, který se přidává do nafty jako biopalivo.

Vychladlé jedlé tuky z domácnosti je nutné nalít do PET lahve a zašroubovat ji. „Tu potom lidé mohou vhodit do kontejneru,“ řekl Crha. Pokud někdo sesbírá oleje více, může jej v jakékoliv lahvi, sklenici, kanystru apod. odvézt do sběrného dvora, kde si jej pracovníci přelijí do svých nádob. Nejlepší by však možná bylo tento druh odpadu vůbec nevytvářet. Omezení konzumace smažených jídel prospěje i našemu zdraví.

Malé množství oleje z pánvičky lze nechat vsáknout do nějakého savého materiálu, například do ubrousku, a vhodit do směsného odpadu, případně zkompostovat. Olej je totiž biologický materiál. Kdo má možnost, v malém množství může olej použít na krmení hospodářských zvířat, ovšem v takovém případě by neměl být černý jako bota.

Vylévání oleje do dřezu nebo záchodu poškozuje čistírny odpadních vod a může způsobit ucpání kanalizačního potrubí. Tuky se v kanalizaci srážejí a snižují odtok odpadních vod. Čištění zanesených kanalizací je nejen časově, ale i finančně náročné. Navíc se při něm musí použít chemikálie, které dále zatěžují životní prostředí.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..