Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Volný čas

Společně posnídali v parku

Opět po roce se v Blansku, ale i na dalších sto devadesáti místech v Česku konala v sobotu 11. května Férová snídaně. Lidé si do zámeckého parku přinesli dobroty k jídlu i pití vyrobené z fairtradových nebo lokálních surovin. Vyjádřili tím podporu místním pěstitelům.

Tento happening se v Blansku uskutečnil již podeváté. „Lidé svou účastí dávají symbolicky najevo, že je zajímá původ potravin. Nechtějí svou spotřebou podporovat zneužívání pěstitelů kávy či banánů v Latinské Americe nebo kvůli levnému kakau kácení deštných pralesů v západní Africe. Vyjadřují svou solidaritu s lidmi ve světě a zájem o odpovědnou spotřebu,“ uvedl organizátor blanenské akce Stanislav Komínek.

Etická spotřeba má podle něj reálné pozitivní dopady. „Koncem loňského roku jsem s kamarádem Lukášem navštívil pěstitele kakaa v Pobřeží Slonoviny. Kvůli naší touze po levném kakau jsou zde pěstitelé nedostatečně za své kakao zaplacení, běžně si vydělají necelý 1 USD denně, v zemi dodnes pracuje přes milión dětí a je kvůli kakaovníkům a dalším plodinám drancován deštný prales. Ale například v obci Krezoukoue díky fairtradovému příplatku mohli postavit novou budovu školy. Tamější družstvo zajišťuje pěstitelům také sazenice, nakupuje pro společnou potřebu sklady, nákladní auta, motorky a mačety. Přispívá na stavby škol a na léky lidem ve vesnicích. Členové družstva také sami rozhodli o financování stavby zdravotního střediska a placení lékařské péče v pro všechny členy družstva a jejich rodiny,“ popsal Komínek.

V Blansku na dekách v zámeckém parku posnídalo téměř šedesát dětí i dospělých. Mohli si přinést různé potraviny a nápoje – fairtradový čaj, káva či džus, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem nebo fairtradové banány. To vše doplnili lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..