Pátek, 19 dubna, 2024
Polemiky

Glosa: Kontejnerů není nikdy dost?

Čas od času si někdo na Facebooku postěžuje, že v Blansku přetékají kontejnery na plast i papír. Jenomže není divu, když sami nejsme schopni spotřebu plastů omezit. A častější vývoz to podle mě nespraví.

Vyváží se jednou týdně a za tři, čtyři dny jsou kontejnery plné. Kdyby se vyváželo dvakrát týdně, lidé uvidí další příležitost třeba k tomu, že nemusí pet lahve sešlapávat, a kontejnery budou plné za jeden den. Toto je opravdu otázka svědomí každého z nás. Ale město by mohlo ty, kteří se snaží třídit, nějak podpořit. Ideální motivací by byly nižší platby za odpad než u těch, co netřídí. Což zase chápu, že k tomu by bylo potřeba vybudovat zase nějaký složitý systém kontroly. V některých vesnicích v republice to funguje, ale ve městě by to bylo asi komplikované. Přesto by se nad tím možná mohlo pár povolaných hlav zamyslet a zkusit na něco přijít. Při veřejných akcích se například pití nalévá do zálohovaných kelímků – to je jistě super krok. Tak prosím víc takových! Určitě nějaké další možnosti existují.

Chtělo by to ovšem hlavně nějaký zásah z „vyšších míst“. Od někoho, kdo může firmám přikázat, aby používaly jen takové množství a takovou velikost obalů, jak to vyžaduje výrobek. Proč si musím donést krabici pracího prášku a po otevření zjistit, že je zaplněna jen do dvou třetin? Proč je plastová dóza s vitamíny (na fotografii) zaplněna pouze do výšky jednoho centimetru, přesně po spodní okraj etikety, a dalších šest tvoří vzduchoprázdno?

A toto není jen o zbytečném zabírání místa v kontejneru, ale také přece o nákladech na samotné obaly a zejména pak o prostorech na jejich převážení a skladování. Takže zbytečná spotřeba paliva na převoz a znečišťování ovzduší touto cestou. Menších krabic by se přece převezlo naráz více – jak je možné, že to výrobcům nevadí? Domnívám se totiž, že jsou pryč doby, kdy se člověk v obchodě podíval na velkou krabici a řekl si, že je toho tam hodně, tak to koupí. Spotřebitelé už by snad mohli být na takové úrovni, že nepodlehnou klamavé reklamě a jednoduše si zjistí hmotnost výrobku nebo počet pracích dávek. V dnešní konkurenci by se přece jen blázen díval pouze na velikost krabice. Navíc lékárenské přípravky si člověk ani sám nevybírá, lékárnice vytáhne krabičku na pult často ze skrytých útrob poliček a zásuvek.

Než se někdo z těch vyšších míst vzpamatuje a vydá nějaké nařízení, zkusme se alespoň každý sám zamýšlet nejen nad tříděním, ale také nad samotnou spotřebou.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..