Čtvrtek, 25 dubna, 2024
kronika

Setkání s kronikou 06/19

Jelikož v tomto vydání Monitoru uvádíme policejní statistiky za rok 2018, podívali jsme se také na krimi zápisky v blanenských kronikách. Není jich mnoho, přesto jsme něco našli. Za zmínku stojí jeden zásadní rozdíl v podávání informací o spáchání trestných činů tenkrát a dnes; dříve se nikdo nerozpakoval uvést celé jméno a bydliště pachatele, zato dnes se nesmí zmínit ani jeho iniciály.

1931

V noci dne 21. května 1931 pokusila se skupinka cikánů vloupati do Živnostenské záložny v Blansku. Vloupání se jim však nezdařilo a pachatelé byli zatčeni.

V noci na 4. listopadu 1931 vyloupil stolařský pomocník Frant. Marek z Újezda u Blanska pokladnu Občanské záložny v Blansku, z níž odcizil 27 tisíc Kč.

1934

V noci na 14. dubna 1934 vyloupil lupič pokladen Rudolf Šebek z Ostrova u Macochy pokladnu v notářské kanceláři notáře Frant. Kroutila v Blansku, v níž nalezl jen malou kořist.

V noci na 17. dubna 1934 pokusil se týž pachatel vyloupiti pokladnu Živnostenského úvěrního družstva v Blansku, byl však spatřen a zatčen.

Dne 19. září 1934 byli v hotelu Ježek v Blansku zadrženi Ferd. Fišer a Růžena Čmelíková, oba z Prahy. Fišer vydával se za advokáta J.U.Dra Pavla Peknika z Bratislavy. Bylo zjištěno, že Fišer je nebezpečný bytový zloděj a lupič pokladen, který byl hledán mnoha bezpečnostními úřady.

V noci dne 18. listopadu 1934 pokusili se lupiči vniknouti do obchodu fy Broch a spol. v Blansku. Byli vyrušeni a skrývali se ve Vodní ulici ve dveřích, kde byli spatřeni městským strážníkem Martinkem a městským radním, kteří se pokusili je zadržeti. Podařilo se zadržeti jen jednoho z nich a to Eduarda Krejčího z Brna, bytového zloděje, který chodíval v Blansku do školy a zde se vyučil. Druhému zločinci se podařilo prchnouti, aniž by byla zjištěna jeho totožnost.

Trestná činnost a kriminalita v roce 1980

Každým rokem projednává plenární zasedání MěstNV situaci na úseku trestné činnosti a kriminality. Nejinak tomu bylo 25. listopadu, kdy poslanci MěstNV byli písemnou zprávou informováni o situaci na tomto úseku v městě Blansku. Srovnáme-li údaje letošního roku s rokem 1979, musíme konstatovat, že trestná činnost v roce 1980 zaznamenala nárůst asi o 20 %.

Tato situace je neradostná. Byla způsobena zejména postižením několika osob, které spáchaly najednou více případů. Např. jedna žena z Blanska během roku provedla 10 podvodů a zaměstnanec k. p. ČKD Blansko se během krátké doby dopustil 9 případů krádeží v šatníkových skříňkách spolupracovníků.

O nárůstu trestné činnosti svědčí zjištěná fakta: za roku 1980 bylo na území celého Blanska spácháno celkem 255 případů trestné činnosti. Z tohoto počtu bylo jen 130 trestních činů a 76 přečinů v oblasti obecné kriminality. Dále 17 trestních činů a 32 přečinů v oblasti hospodářské kriminality.

Nejrozšířenější trestnou činností jsou případy drobnějších krádeží, zejména vloupání do sklepních kójí v bytových jednotkách. Často se odcizují jízdní kola, zavařeniny a autopláště. Dalším problémem, který se v roce 1980 vyskytoval, jsou časté krádeže bot z chodeb domů. Z trestných činů jsou to pak podvody, krádeže a opilství.

K nejzávažnějšímu trestnímu činu došlo 1. července, kdy 24letá Olga Buchtová způsobila svému manželu Vladimíru Buchtovi těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..