Pátek, 29 března, 2024
Blansko

V Údolní ulici vzniknou nová parkovací místa

Ulici Údolní čeká kompletní rekonstrukce. Vedení města využije toho, že v ulici budou na jaře pracovat plynaři, a hodlá nechat silnici i chodníky kompletně opravit. Vznikne tam téměř šedesát parkovacích míst včetně stání pro invalidy.

„V nejbližších dnech začne rekonstrukce stávajícího plynovodu na ulici Údolní a nabízí se možnost, že by město plynule navázalo na práci plynařů s realizací dalších úprav, které jsou již projekčně připraveny,“ zmínil starosta města Jiří Crha na březnové tiskové konferenci s tím, že návrh se projednával na posledním zasedání zastupitelstva a byl jednomyslně schválen.

„Město by tedy mohlo do dokončení práce plynařů plynule převzít staveniště a zrealizovat akci v jednom časovém období,“ uvedla Leona Mazourková z odboru investičního a územního rozvoje.

Parkování bude řešeno formou osmapadesáti šikmých stání. „Bude se do nich nacouvávat, což je v Blansku novinkou,“ zdůraznil Crha. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednosměrnou ulici, je tento druh parkování bezpečnější. Návrh vychází z doporučení policie a odborníků na dopravu i z pozitivních zkušeností v jiných městech. Řidiči mají při výjezdu na silnici lepší rozhled.

Ulice bude zároveň rozšířena – proběhne přeložka chodníku veřejného osvětlení. Vybudují se tři nová stání pro nádoby na komunální a separovaný odpad. Nárůst parkovacích míst oproti stávajícímu stavu činí zhruba dvanáct stání, ovšem podle Jiřího Crhy jde v projektu také o zvýšení dopravního komfortu v ulici, o lepší bezpečnost a pohodlnější zajištění svozu odpadu, jelikož kontejnery budou umístěny hned u silnice.

„Náklady na rekonstrukci dosáhnou přibližně sedmi milionů korun a budou uhrazeny z finančních prostředků, které byly na účtu města ke konci loňského roku. Investiční odbor vypíše v druhé polovině března zadávací řízení a podpis smlouvy s vybranou firmou se předpokládá koncem května,“ uvedl tiskový mluvčí města Ondřej Požár s tím, že stavební práce by následně měly trvat asi tři měsíce.

Dopravní situace v Údolní ulici je složitá nejen z důvodu husté bytové zástavby, ale také z hlediska umístění několika budov, kvůli nimž narůstá frekvence projíždějících a parkujících vozidel. Sídlí tam mj. dům dětí a mládeže, mateřská škola, fotbalové hřiště a kuželna.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..