Pátek, 19 dubna, 2024
Muzeum

Historii Igráčků mapuje výstava v muzeu

Zedník, zdravotní sestřička, kuchař… Většina z dnešních dospělých přibližně do padesáti let si s nimi v dětství hrála. Řeč je o Igráčcích, jejichž výroba začala v roce 1976. Zavzpomínat na dětská léta nebo ukázat svým ratolestem, s čím jste si hráli, můžete v Muzeu Blanenska, kde je až do 25. ledna 2019 k vidění putovní výstava s názvem Fenomén Igráček.

Koneckonců, Igráčci se vyrábějí i dnes. „Od roku 1976 byly vytvořeny desítky různých povolání Igráčků s odlišnými doplňky, vznikla herní řada MultiGo – nákladní auta s výměnnou korbičkou, nebo řada Handy – skládací prostředí (například požární stanice, nemocnice aj.),“ uvádí Miroslav Kotík, majitel a ředitel společnosti EFKO – karton s.r.o., která plastové panáčky vyrábí. Tato společnost výstavu připravila ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

Výstava tedy přibližuje historii i současnost oblíbené hračky, kterou znají již tři generace dětí. Návštěvníci muzea se seznámí s výrobou figurky a také si s Igráčky pohrají. „Igráček je nejenom hračka, ale česká stylová součást života mnohých z nás, a to už po několik desítek let. Jsme rádi, že ho můžeme přivítat u nás a ukázat ho i návštěvníkům blanenského muzea, ať už těm, kteří si na něj pamatují, tak těm, které seznámení s Igráčkem teprve čeká,“ říká ředitelka muzea Pavlína Komínková.

Speciálně pro blanenský region byly vytvořeny dvě figurky, které mají spojitost s místní historií. Pocházejí z dílny Miroslava Svobody a ztvárňují českého technika vynálezce Ericha Roučku a hraběte Hugo Františka Salma, moravského šlechtice, průkopníka průmyslu, vědce, milovníka umění, sběratele, mecenáše a speleologa. „Díky originálním postavičkám ztvárňujícím významné představitele kraje se lidé hravou formou dozví řadu nových věcí, které doposud třeba neznali,“ dodává Miroslav Kotík.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..