Středa, 24 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: O vlku a koze

Pátek 31. srpna. Den, kdy plno lidí vyrazilo za kulturou. Není divu – na tento den připadala jedna z mála výjimek přidělená městem, která zkracuje dobu nočního klidu. Pořadatelé tak konečně mohli využít letní noci k uspořádání akcí pro veřejnost i přes 22. hodinu. Dopadlo to stejně jako loni. Spousta akcí, spousta hluku, spousta spokojených i nespokojených. 

Letošní prázdniny byly na kulturní akce docela bohaté. Mnoho koncertů na Dukle, folková vystoupení na zámku v rámci Muziky pro Karolínku, odpolední čaje s různými skupinami na zahrádkách blanenských hospod a další. Všechny tyto akce však končily nejpozději ve 22 hodin, jelikož pak by se pořadatelé dopouštěli rušení nočního klidu. Zákon, který vešel v platnost roku 2016, poměrně výrazným způsobem zkomplikoval život jak pořadatelům akcí, tak i městu. Blansko, jak jistě víte, vyřešilo velmi striktně. Byly vypsány termíny se zkrácenou dobou nočního klidu, které platí pro celé město a basta. Pár dní a dalšími výjimkami se nebude zaobírat. Na prázdniny připadly tyto termíny pouze tři. A tak se stalo, že poslední pátek v srpnu si příznivci letních nocí mohli (museli) vybrat jednu ze čtyř akcí na území Blanska, případně si udělat takové malé turné a objet všechny, což samozřejmě není nic moc… 

Zajímalo mě, jako to mají ošetřené například takové Boskovice. Vždyť tady se každoročně uskuteční mnoho zábav a festivalů, které ve 22 hodin určitě nekončí! Dozvěděl jsem se zajímavou věc. V Boskovicích nejsou dopředu vyhlášeny termíny se zkrácenou dobou nočního klidu žádné. Povolení akce se řeší podle staré vyhlášky, kdy se událost pořadateli povolí pro konkrétního pořadatele a vztahuje se tak ke konkrétnímu místu konání akce. Pořadatel dostane upozornění, že hluk by neměl překračovat dané meze, obeznámena s akcí je samozřejmě také městská policie i občané, přičemž všichni přimhouří obě oči. Podle slov boskovického úřadu to takhle funguje a úředníci nezaznamenávají žádný zvýšený počet stížností. Takhle to údajně chodí odjakživa a občané jsou s tím smířeni. 

Ztotožňuji se s jejich názorem, že takový přístup je lepší než povolit celoplošně porušování nočního klidu. Dle mých dalších informací se to tímto způsobem dělá i v jiných městech, například v Letovicích nebo ve Šlapanicích u Brna. Úřednice z Boskovic mi také potvrdila to, co jsem si tak trochu myslel hned od začátku. Na školení zabývající se mimo jiné také zákonem o nočním klidu jim bylo řečeno, aby zákon nebrali příliš tvrdě, že možností je několik a není třeba jej výrazně vyhrocovat.

A to je i můj názor. Bylo by dobré obnovit městskou vyhlášku, která povolí pořádání konkrétní akce tak, aby ve zbytku města nemusel být legálně hluk až do rána. Pořadatel dohlédne na to, aby se to s hlukem příliš nepřehánělo. Přece jen bude v jejich zájmu na jednu stranu přilákat návštěvníky na tancovačku, ale na straně druhé vyjít tak trochu vstříc i těm, kteří tomuto druhu zábavy neholdují. Rada města by se mohla zabývat konkrétními žádostmi a občas skutečně přimhouřit oko a povolit akci, jejímž výsledkem bude více kultury pro občany a možnost výdělku pořadatelům. Technoparty s nařvanými reproduktory uprostřed sídliště? To asi ne… Ale koncert či zábava třeba v Blansku na přehradě, v Horní Lhotě, Dolní Lhotě, na Obůrce… Proč ne? 

Všeho moc škodí a přijde mi, že některé věci berou naši politikové až příliš vážně. A teď se nebavím jen o našem městu, ale třeba i o některých až chorobně doslovných výkladech všech těch papírů, které se na nás sypou z Evropské unie. Já nechci nutit město, aby obcházelo zákon, to v žádném případě. Zákon sám o sobě je nesmyslný a nezbývá nám než věřit, že někoho tam nahoře napadne připravit novelu, která by jej zmírnila nebo alespoň částečně změnila. Myslím, že se shodneme na tom, že za cenu jedné zábavy někde ve Lhotě nechceme povolovat hluk na území celého města, ale stejně tak mi snad dáte za pravdu, když řeknu, že kultura má mnoho podob a i ta noční k tomu jaksi patří. Jde jen o to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá bez zbytečné krve a povyku.

Pokud se situace nezmění, budou se muset pořadatelé spojit a vyrazit společně na město tuto nedobrou situaci začít řešit. Jako dobrý nápad se mi jeví například podpis dohody, která by obsahovala rozvrh konkrétních akcí a byla by předložena městu. Termínů na léto by bylo třeba deset, ovšem na každý z nich by připadala dopředu dohodnutá jedna akce na konkrétním místě. Tohle by mohlo zafungovat a do Dolní i Horní Lhoty by se tak mohly vrátit taneční zábavy, v Blansku v aquaparku by mohl být dvakrát koncert nebo malý festival atd. Jenže to se napřed musí chtít. Otázkou tak zůstává, zda radnice upřednostní striktní výklad zákona za cenu vlastního pohodlí s pár nadhozenými termíny nebo půjde zájmu lidí trochu naproti.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..