Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Stromů není nikdy dost

Úmorná vedra, kterých jsme si letos opravdu užili, nás prý budou provázet i v dalších letech. Někomu vadí, někomu ne. Každopádně neprospívají krajině v tom ohledu, že chybí dostatek vláhy. Chodec, hledající každý sebemenší stín, si pak všímá toho, jak je na tom vlastně město, co se týká výsadby stromů. 

Dnes se sází samé miniaturní javory, přičemž však mnoho odborníků poukazuje na to, že tyto stromy velké výhně nezvládají a často usychají. Ale nejen to. Člověk nemusí být odborníkem, aby si všiml, že tyto stromky ani neposkytnou skoro žádný stín, ve vedrech tolik žádaný. 

Facebookem se v létě šířila srovnávací fotografie dvou brněnských ulic – jedna bez stromů a jedna s letitými lípami. Na ulici bez stromů pak jsou pochopitelně mnohem vyšší teploty na lavičkách, na silnicích, v zaparkovaných autech i na domech. 

Je známo, že kromě poskytnutí stínu velké stromy také zadržují vláhu. Tráva pod nimi vydrží déle zelená, když už okolní trávník sesychá. Stromy pohlcují prašnost a díky odpařování vody v jejich okolí vzniká lepší klima. Když jdu v létě po městě, cíleně volím trasu, kde můžu jít ve stínu větví. Například je radost jít v parnu po Hyběšově v úseku od pošty k ulici Bartošova. A to je docela úzká ulice, přitom se do ní vzrostlé lípy v pohodě vejdou. 

Je jasné, že odrůdy, které se rozkošatí, nelze zasázet všude a že pokud chce někdo bydlet v lese, musí se odstěhovat do hájenky. Ale jak je na tom tedy Blansko, co se týká dalších možností výsadby? Je tady dost stromů? Vejdou se sem ještě nějaké? Udělala jsem si okružní vycházku po městě a s potěšením musím konstatovat, že tak zle na tom Blansko asi zase není. Sem tam se nějaký ten strom vysadí, třeba nedávno na Seifertově ulici. Ale rezervy tu rozhodně jsou.

Například vůbec nechápu, proč na ulici Chelčického v jednom bloku mezi ulicemi Stařeckého a Wolkerova mohou růst košaté ořechy sotva metr od chodníku, takže když tudy jdete v pravé poledne, kráčíte v příjemném stínu, kdežto v dalším bloku mezi ulicemi Wolkerova a Leoše Janáčka už jsou vysázeny zase jen ty malé javory, navíc daleko od chodníku, takže stín pro chodce tu nebude zřejmě nikdy. Což je škoda, když ten prostor zde je. 

V parku po zbouraném hotelu Dukla nejspíš nelze vysázet velké stromy, které potřebují dostatek zeminy, jelikož zde zůstalo torzo budovy a hlíny se na něm mnoho nenachází. (Nebylo by bývalo lepší, kdyby tedy zmizelo i sklepení bývalého hotelu, o které stejně žádný investor evidentně nemá zájem? Ovšem asi pozdě bycha honit.) 

Když ale pomineme toto místo, které by si posezení ve stínu opravu zasloužilo, jelikož se zde pořádají letní koncerty a další akce, domnívám se, že v blanenských ulicích je pořád ještě dost prostoru pro vysázení dalších stromů. 

Namátkou: Třeba na ulici Vodní od koupaliště směrem ke kruhovému objezdu po obou stranách. Na zastávce Poříčí by stromy poskytly stín cestujícím, kteří čekají na autobus a nemají se kam schovat. Naproti před úřadem práce je také místa dost. Podél Svitavské, také kolem autobusové zastávky u Billy či dále před autosalonem nebo ulice Fügnerova kolem Penny Marketu. Široká ulice Sušilova od křižovatky nad Albertem k výsadbě přímo vybízí. Obzvláště pak na okraji sídliště Písečná z boku bytových domů – zde by košaté koruny jistě zpříjemnily únavné kopcovité návraty domů. A ulice Čapkova? Podél hřiště za Domem dětí a mládeže je takřka nevyužitý prostor.  

Dále obecně u všech parkovišť, kde by větve rozhodně nezasahovaly do oken obytných domů, ani by nebránily přehlednosti v dopravě. Zejména pak u parkovišť všech místních supermarketů bez výjimky. 

V letošním roce se v Blansku pár stromů vysadilo a ještě vysadí. Bohudíky za to, ale myslím, že to pořád nestačí. Na jaře se sází habry na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka a v září se zasadí čtyři pamětní lípy (tři v Blansku a jedna na Klepačově) u příležitosti výročí vzniku naší republiky. Akci pořádá Jihomoravský kraj. Také v rámci dvacátého festivalu Rajbas bude v říjnu vysazeno dvacet ovocných stromů v Moravském krasu, přičemž devatenáct stromků pořadatelé vysadí ve spolupráci s CHKO Moravský kras a spolkem OKRAS na různých místech krasu a dvacátý má být v Blansku. Organizátoři tak vyzývají veřejnost k zaslání tipů, kde by mohl být strom ve městě vysazen. Nápady můžete posílat na email horizont.cz@seznam.cz.

Je mi jasné, že stromy nelze zasázet úplně všude, on se vždycky nějaký důvod najde, proč to nejde. Ale jak se říká, kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Také je to určitá investice. Ale myslím si, že tato investice se nám jednou vrátí stonásobně. A když ne nám, tak našim dětem a dalším generacím určitě.  

Marie Hasoňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..