Úvodník: Komu vadí velké vedro?

Spalující horko zasáhlo naši zemi. Věřím tomu, že kdyby byl stín na prodej, šel by na dračku a fronty by se táhly až na Severní pól. Vedra jsou velmi úmorná a dle předpovědi počasí ještě chvilku potrvá, než se ochladí. Přiznám se, že já osobně nesu extrémně teplé počasí docela špatně, ale zase na rozdíl od ostatních nenadávám a užívám si toho, co léto
přináší.

Koho jsem potkal, ten nadával, že je mu hic. No jo, ale je léto a horko k němu v našem podnebném pásu přece patří! Člověk je však tvorem nevyzpytatelným a ten, kdo má v povaze si neustále stěžovat, to bude dělat pořád. V zimě je moc zima, v létě vedro. Když prší, je to k ničemu a na jaře se zas ve vzduchu vznáší moc pylu. A to ještě nemluvím o politicích, fotbalu, cenách másla a provozu na silnicích… Vždyť to znáte sami! Určitě je ve vašem okolí člověk, který pořád frflá. Taky jsem zaslechl na téma horkého počasí pár vtipů – například: „Studená fronta, která k nám proudila ze severu, nepřijde. Po cestě chcípla vedrem.“ Nebo: „Venku je už takové vedro, že opalovací krém měním za grilovací koření.“

Co takhle se nad to všechno povznést? 

Mně toto léto přijde úplně normální. Svítí slunce, je teplo a občas přijde bouřka. Mám rád, když je světlo až do deseti do večera, přes den se oko potěší pohledem na spoře odělé dámy a večer vydržím klidně až do půlnoci sedět venku a užívat si vůně a atmosféry léta. A když přijde déšť, mívám často chuť vyběhnout ven a jen tak v něm tančit. 

Pravda je, že i v parném počasí musíme do práce a bez klimatizace to je prostě otrava. Ale jakmile zabouchneme dveře kanceláře, zůstane ještě spousta času na to, abychom letní dny užili. Koupat se můžeme v aquaparku nebo třeba na blanenské přehradě. K teplému počasí neodmyslitelně patří točená zmrzlina! Kdo si ještě nedal, měl by to napravit. I v tomto ohledu má naše město co nabídnout. K chuti přijde studené pivo, kofola, vinný střik s kupou ledu nebo ledová káva na některé z blanenských zahrádek. Ve spoustě restaurací se v létě griluje, ovšem skvělá volba je pozvat přátele a doma udělat grilovačku po svém. Maso, zelenina, studené pivečko a ten pocit, kdy slunce zapadá a teploty spadnou lehce pod třicítku, dokonale umocní atmosféru letního setkání… 

Šestá podvečer je ideální doba popadnout kolo a vyjet někam z města ven. Pro ty, co nemají zrovna v lásce kopečky, vede z Blanska hned několik tras, například do Sloupa kolem Punkevek, do Boskovic přes Klemovský rybník nebo do Adamova, případně až do Brna podél řeky Svitavy.

Zajímavé je, že znám taky spoustu lidí, kteří na jednu stranu nadávají na vedro, ale zaslouženou dovolenou stráví u moře, kde je teplo ještě větší. Dokonce i v noci bývá v jižních destinacích jako v pekle, až se vám z toho ve spánku potí i střední ucho. Docela dobře se snáší horko na horách. I já minulý týden spontánně vyrazil do Rožnova pod Radhoštěm a vyšlápl si z kempu až k soše bájného Radegasta. Dole bylo asi třiatřicet stupňů a dvanáctikilometrová túra do kopce s batohem na zádech byla pořádně výživná, ale stálo to za to! Výhled překrásný, teplota nahoře kolem pětadvaceti a vyplavené endorfiny v kombinaci s čerstvě nasbíranými borůvkami způsobil, že nějaké vedro upadlo zcela v zapomnění… Až mi bylo skoro líto všech, co nahoru dojeli lanovkou a po cestě dolů si při pohledu na mě, kterak kráčím vzhůru, ťukali na čelo. Pokud ještě nemáte dovolenou za sebou a přemýšlíte, kam vyrazit, nezbývá než doporučit hory. U nás nebo na Slovensku – krásně je všude a aktivní dovolená je třeba pro mne lepší než se někde grilovat u vody.

Takže nenadávejte. Za pár týdnů si při odklízení sněhu uvědomíte, jak báječné léto bylo, jak vám chybí sluneční paprsky, čerstvě natrhaná rajčata, voňavé melouny. Začnete pomalu oprašovat lyže a leštit lopatu na sníh, až přijde zima. Při pohledu na zachumlané dámy v zimníku a zamrzlou přehradu se budete na léto, které s sebou nese i pár pořádně teplých dnů, zase moc těšit. 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.