Pátek, 26 dubna, 2024
Radnice

Jiří Crha: Prostranství po Dukle v létě ožije naplno

Město dostálo svého slibu a nechalo zbourat letitého blanenského strašáka jménem Dukla. Náměstí bez této šeredné dominanty působí svěžím a otevřeným dojmem. Občany ale zajímá, jaké jsou další plány s tímto  prostorem?

Díky zbourání Dukly vznikl unikátní prostor s odpočinkovou zónou, vhodný pro setkávání lidí a pořádání akcí všeho druhu přímo v centru města. To je benefit, kterého chceme naplno využít.

Plánovaná kavárna tedy zatím nebude?

Přesně tak. Po diskusi s občany jsme došli k závěru, že by byla škoda ztratit celou letní sezonu kvůli navazujícím stavebním pracem. Nebourali jsme Duklu proto, aby byl prostor další dva roky nepřístupný. Proto jsme v radě prosadili změnu harmonogramu tak, aby byl v průběhu léta prostor otevřen akcím všeho druhu.

A máte už nějaké podrobnosti ohledně letního programu?  

Osobně bych opravdu uvítal, kdyby tento prostor začal dýchat životem, pravidelnou kulturou a akcemi všeho druhu. Proto se snažíme iniciovat jak aktivity v režii města, tak i soukromých subjektů, kterým chceme nabídnout takové podmínky, které pro ně budou lákavé. Z aktivit v režii města prozatím počítáme s promítáními letního kina v průběhu letních měsíců. Dojednány jsou také koncerty Základní umělecké školy nebo divadelní vystoupení. Počítáme i s doprovodnými akcemi v rámci Bambifestu. O celý prostor je nevídaný zájem. Lidé se na mě sami obrací s nápady na další využití. Některé další projekty máme předjednány, ale zatím bych je nerad prozrazoval.

Čím si tento zájem vysvětlujete?

Jednak je to atraktivitou lokality v centru města, obzvlášť uvážíme-li, jak to zde ještě před pár lety vypadalo. Dalším důvodem jsou také příznivé podmínky, které se snažíme prosadit. Abychom podnítili potenciální pořadatele k tomu, aby své akce skutečně realizovali právě na prostranství po Dukle, navrhujeme  odpustit pořadatelům akcí poplatek ze vstupného (i když předpokládám, že se na těchto akcích vstupné vybírat nebude nebo bude dobrovolné) a poplatek za zábor prostranství.

Jaký typ akcí by se nejvíce zamlouval vám?

Rád bych, aby se zde střídali akce pro všechny generace a každý si našel to své. Aby zde byly akce pro děti, pro mladé, pro střední generaci, ale i pro starší lidi. Ideálně pak takové, kde se všechny tyto generace propojí a všichni odejdou kulturně i společensky uspokojeni. Osobně se nejvíce těším právě na různorodost akcí, která se rýsuje.

V dnešní době se dějí dva paradoxy – centra některých měst společensky „umírají“ a nebo naopak – každý letní víkend praskají ve švech jak návštěvníky, tak i všelijakými jarmarky, festivaly, koncerty. Byl bych moc rád, kdyby i Blansko patřilo do skupiny žijících měst. Kdyby se podařilo naplnit prostranství po Dukle tak vrchovatě, že každá víkendová poobědová procházka by pro místní obyvatele vedla právě sem, protože se zde „určitě zase něco děje“.

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..